Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εν μέσω εκλογολογίας και προκλήσεων Zaev, η κυβέρνηση αναζητά τον «μαγικό αριθμό 151» για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Εν μέσω εκλογολογίας και προκλήσεων Zaev, η κυβέρνηση αναζητά τον «μαγικό αριθμό 151» για τη Συμφωνία των Πρεσπών
H κυβέρνηση εξακολουθεί να ψάχνει τον μαγικό αριθμό έξι που απαιτείται για να εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές
Αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών με αιχμή το «Μακεδονικό» ζήτημα καθώς μαίνεται η πολιτική αναταραχή που έχει προκαλέσει η αλυτρωτική ρητορική του Zoran Zaev θολώνοντας το σκηνικό γύρω από την κύρωση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Μέσα σε αυτό το πολιτικά φορτισμένο σκηνικό, το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει μέτωπο με τον Σταύρο Θεοδωράκη ενώ η αντιπολίτευση κατακεραυνώνει την συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους κατά του πρωθυπουργού και να δηλώνει πανέτοιμος για εκλογές.
Εν τω μεταξύ, η στάση του Ποταμιού παραμένει «γρίφος» όσο ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν ανοίγει τα χαρτιά του.
Σε κάθε περίπτωση,  η επικείμενη κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Στην κυβέρνηση επικρατεί αμηχανία καθώς παρά τις αναδιπλώσεις οι πρόσφατες δηλώσεις του Zoran Zaev προκαλούν έντονο προβληματισμό ακόμα και σε εκείνους που έβλεπαν θετικά την επίλυση του ονοματολογικού.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο «γρίφος» της τελικής στάσης του Ποταμιού ενώ προβληματισμός επικρατεί σε ανεξάρτητους βουλευτές που φέρονταν να προσμετρώνται στις θετικές ψήφους.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη πάντως παραμένουν αισιόδοξα για την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή ανεξαρτήτως της κατηγορηματικης άρνησης του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ.
Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ψάχνει τον μαγικό αριθμό έξι που απαιτείται για να εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές δεδομένου ότι, τυπικά τουλάχιστον, υπάρχουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σταχυολογώντας την ανθρωπογεωγραφία του κοινοβουλίου αλλά και τις τοποθετήσεις βουλευτών τους τελευταίους μήνες σε ότι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στρέφει τα «βέλη» της σε τέσσερις δεξαμενές προκειμένου να αντλήσει τις θετικές ψήφους που υπολείπονται για την κύρωσή της όταν έρθει στην ελληνική Βουλή.
Με τα σημερινά δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει στη δεξαμενή του κυβερνητικού εταίρου καθώς εκεί υπάρχει μια διακηρυγμένη διαφοροποίηση, αυτή του Θανάση Παπαχριστόπουλου και μάλιστα κόντρα στην κομματική γραμμή που έχει θέσει ο Πάνος Καμμένος.
Η δήλωση της Έλενας Κουντουρά περί ψήφου κατά συνείδησης γεννά προσδοκίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι η υπουργός Τουρισμού υπό όρους και προϋποθέσεις πιθανότατα να στοιχηθεί στην ίδια γραμμή με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.
Κοινοβουλευτικά στηρίγματα αναζητούνται από το Μέγαρο Μαξίμου και στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και παρά το γεγονός ότι το Ποτάμι φαίνεται να αναδιπλώνεται από την θετική στάση που κρατούσε αρχικά έναντι της συμφωνίας, στην κυβέρνηση διακρίνουν ότι ο Σπύρος Δανέλλης φέρεται ο πιο έτοιμος να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών υπό προϋποθέσεις βέβαια και με αρκετούς αστερίσκους σε ότι αφορά τα ερμηνευτικά πρωτόκολλα. Το ίδιο προσδοκούν και για τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Λυκούδη.
Στην υπερψήφιση της συμφωνίας από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο υπολογίζουν επίσης στο Μαξίμου καθώς με τοποθετήσεις του το προηγούμενο διάστημα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε θετικά διακείμενος με την προϋπόθεση ότι θα προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.
Από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών πιο κοντά στην κυβερνητική διάθεση για υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται να βρίσκεται ο προερχόμενος από το Ποτάμι, Χάρης Θεοχάρης καθώς και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα  η οποία ανέλαβε κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο στον τελευταίο ανασχηματισμό.
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα και μέχρις ότου έρθει από τα Σκόπια η «μπάλα» στο «ελληνικό γήπεδο» θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πως θα συνεχιστούν οι διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο που προσδοκά να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 151 βουλευτών.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης