Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Να δημιουργηθεί μέτωπο για μια Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή

Σκουρλέτης: Να δημιουργηθεί μέτωπο για μια Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή
"Tο πρόβλημα με το Κίνημα Αλλαγής είναι πως αδυνατεί να παρακολουθήσει τη κινητικότητα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας", αναφέρει ο Π. Σκουρλέτης
Η σημερινή άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού τροφοδοτήθηκε από τη συμπόρευση της σοσιαλδημοκρατίας με την ευρωπαϊκή Δεξιά, μια στρατηγική που πλέον αμφισβητείται, επισημαίνει ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σχολιάζοντας τις πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη.
Ο ίδιος προσθέτει ότι αναπτύσσεται ένας γόνιμος προβληματισμός για συνεργασία της σοσιαλδημοκρατίας με την Αριστερά στη βάση μιας συγκεκριμένης πρότασης για την Ευρώπη, με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή.
Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ωστόσο ότι δεν πιστεύει στη διάχυση της Αριστεράς, η οποία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός μετώπου για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού.
Αναφερόμενος στο μεταμνημονιακό διπολικό σκηνικό που διαμορφώνεται, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι πρόκειται να αναμετρηθούν δύο ανταγωνιστικές προγραμματικές προτάσεις και ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις όχι μόνο να αλλάξει το κλίμα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί και να εδραιωθεί ως κύρια  ηγεμονική πολιτική δύναμη».
Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως προτεραιότητα για τη τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, τη μείωση των ανισοτήτων, τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το πρόβλημα με το Κίνημα Αλλαγής είναι πως αδυνατεί να παρακολουθήσει τη κινητικότητα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Αντίθετα, υιοθετεί μια πολιτική ανοιχτής επικοινωνίας με τη ΝΔ ακυρώνοντας έτσι στη πράξη τη διακριτότητα του δικού τους χώρου.
Ουσιαστικά εμμένει στις αναλύσεις που οδήγησαν στη σημερινή κρίση ταυτότητας του σοσιαλδημοκρατικού χώρου».
Ακόμη, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση τη συμφωνία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, καθώς και την προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Τέλος, αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει συνδυασμούς οι οποίοι θα χαρακτηρίζονται από μια σαφή προγραμματική πρόταση, στο πλαίσιο της αντίληψης για ισχυρούς δήμους με ενισχυμένους πόρους και αρμοδιότητες, σε αντίθεση με τη θέση για πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.
Όπως σημειώνει,  «η επιλογή των προσώπων πρέπει να συνδυάζεται με το τι πρόγραμμα καταθέτουν για τις τοπικές κοινωνίες.
Εμείς για παράδειγμα υποστηρίζουμε την ανάγκη ισχυρών δήμων με ενισχυμένους πόρους και αρμοδιότητες.
Δεν υιοθετούμε τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη συρρίκνωσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της πλήρους ιδιωτικοποίησής της».
Μάλιστα, εκτιμά πως ο χάρτης της Αυτοδιοίκησης στο περιφερειακό επίπεδο θα αλλάξει προς όφελος εκείνων των δυνάμεων που πιστεύουν στη χειραφέτηση του θεσμού έναντι του κεντρικού κράτους.
Ερωτηθείς για τα πρόσωπα που θα πάρουν το χρίσμα, αλλά και στην ενδεχόμενη αποδοχή συνεργασιών με το ΚΙΝΑΛ, υπογραμμίζει ότι «οι συνδυασμοί που θα στηρίξουμε θα χαρακτηρίζονται από μια σαφή προγραμματική αυτοδιοικητική πρόταση.
Δεν πιστεύουμε στην παλαιάς κοπής πρακτική των χρισμάτων και στις κεντρικές συμφωνίες κορυφής που ακυρώνουν τις τοπικές κοινωνίες» και «υπηρετούμε μια πολιτική σεβασμού του αυτοδιοικητικού χώρου, αναγνωρίζοντας τη σχετική αυτονομία των αντιθέσεών του».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης