Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι προτάσεις της ΤτΕ για τα NPEs στέλνουν επικίνδυνα μηνύματα στους επενδυτές ότι οι τράπεζες θα αποτύχουν και χρειάζονται κεφάλαια

tags :
Οι προτάσεις της ΤτΕ για τα NPEs στέλνουν επικίνδυνα μηνύματα στους επενδυτές ότι οι τράπεζες θα αποτύχουν και χρειάζονται κεφάλαια
Η οικονομία ανακάμπτει λογιστικά και οι τράπεζες συνεχίζουν να μην πείθουν τους διεθνείς επενδυτές...καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά.
Οι προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για μια συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων μέσω DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης όσο και του ΤΧΣ με βάση το Ιταλικό μοντέλο είναι επικίνδυνα σινιάλα για τις αγορές.
Δεν μπορεί τέλη Σεπτεμβρίου 2018 οι ελληνικές τράπεζες να στέλνουν τους νέους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των NPEs έως το 2021, εν συνεχεία έως τα μέσα Οκτωβρίου 2018, ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών να τους επικυρώνει και να αποδέχεται την επιχειρηματολογία…και ξαφνικά αρχικά το ΤΧΣ και εν συνεχεία η ΤτΕ να τα αναιρούν όλα;
Αφού οι τράπεζες μπορούν να πιάσουν τους στόχους μείωσης των NPEs έως το 2021 με δυσκολίες και εμπόδια…γιατί χρειάζονται μόλις 20-30 ημέρες μετά…συλλογική λύση;
Να θυμίσουμε ότι τα hedge funds που έχουν short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες πολλές φορές έχουν αναφέρει ότι οι τράπεζες θα αποτύχουν να πιάσουν τους στόχους μείωσης των NPEs.
Όταν οι ελληνικές τράπεζες δίνουν ένα αγώνα για να είναι συνεπείς στις μειώσεις των προβληματικών δανείων και πότε έρχεται το Ιταλικό μοντέλο, πότε το SPV με το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ένα μήνυμα λαμβάνουν οι διεθνείς επενδυτές.
Για να σχεδιάζει αρχικά ο βασικός μέτοχος των τραπεζών το ΤΧΣ και ακολούθως η ΤτΕ δηλαδή η Εποπτική Αρχή συλλογικές λύσεις αυτό σημαίνει ότι αμφισβητούν την επιτυχία των τραπεζικών προσπαθειών.
Αμφισβητούν ότι οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς.
Ειδικά μάλιστα η πρόταση της ΤτΕ προκαλεί πολλαπλάσια ζημία κυρίως γιατί ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα ότι στην τελική οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Ότι θα αποτύχουν στους στόχους μείωσης των NPEs και επειδή δεν θα τα καταφέρουν χρειάζονται συλλογική λύση.
Το ακόμη χειρότερο η χρήση έως 7,5 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση να μεταφερθεί στο SPV που θα δημιουργηθεί είναι σαν να αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να κάψουν 7,5 δισεκ. για να εξυγιανθούν.
Η πιο απλή μετάφραση ότι χρειάζονται 7,5 δισεκ. κεφάλαια...(Το bankingnews υποστηρίζει ότι οι τράπεζες χρειάζονται 7 με 8 δισ κεφάλαια εδώ και 22 μήνες).
Υπάρχει και ένα ακόμη χειρότερο μήνυμα ότι χωρίς να πριμοδοτηθούν τα ομόλογα που θα πωληθούν με DTC κανείς επενδυτής δεν θα τα αγοράσει.
Υπάρχει και ένα ακόμη χειρότερο μήνυμα ότι χωρίς έμμεση ή άμεση κρατική βοήθεια δεν μπορεί να υπάρξει λύση.
Η ΤτΕ δεν θα πούμε από δόλο αλλά από ελαφρότητα έκανε ζημία στις τράπεζες.
Ήδη οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταρεύσει.

Δεν εξηγείται διαφορετικά αλλά πως δύο μετοχές τραπεζών η Εθνική να βρίσκεται στα 0,12 ευρώ προ reverse split ή τρέχουσα 1,08 ευρώ και η Πειραιώς 0,04980 ευρώ προ reverse split ή 1 ευρώ τρέχουσα τιμή….βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό;
Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει.
Με οικονομία που ανακάμπτει, NPEs που μειώνονται πως εξηγείται ότι οι μισές τράπεζες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών και οι άλλες μισές σχεδόν 50-55% χαμηλότερα σε σχέση με τις τιμές των ΑΜΚ του 2015.
Η διοίκηση Στουρνάρα στην ΤτΕ έπρεπε να είχε έγκαιρα αντιληφθεί το πρόβλημα και να επιχειρήσει να το επιλύσει όχι όταν έφθασε η κατάσταση στο απροχώρητο.
Είναι πρωτοφανές οι 4 τράπεζες στην Ελλάδα με συνεχώς συρρικνούμενη περιουσία 235 δισεκ. ενεργητικό να έχουν χρηματιστηριακή αξία 4,4 δισεκ. ευρώ.
Όταν οι τράπεζες έχουν 25 δισεκ. tangible book κεφάλαια και η αξία τους είναι 4,4 δισεκ. αυτό σημαίνει ότι αποτιμώνται P/BV στο 0,17 είναι η χαμηλότερη αποτίμηση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η εικόνα αυτή δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της ΤτΕ αλλά και της κυβέρνησης καθώς η αγορά ομολόγων δείχνει ότι άγεται και φέρεται με βάση την Ιταλία.
Το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4,58% με την Ιταλία 3,46%.
Η οικονομία ανακάμπτει λογιστικά και οι τράπεζες συνεχίζουν να μην πείθουν τους διεθνείς επενδυτές...καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά.

Υποσημειώσεις

Το Marshall σταδιακά κλείνει τις short θέσεις στην Πειραιώς γιατί βλέπει λύση τύπου Intesa να έρχεται με 5 δισ NPEs και έκδοση ομολογιακού και ίσως πακέτο...και 500 εργαζόμενους
Όμως η Πειραιώς έχει βρεθεί σε ιστορικό χαμηλό και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν
Όπως ανησυχούν για την Εθνική γιατί βλέπουν κόπωση στα έσοδα και θέματα όπως το ΛΕΠΕΤΕ παραμένουν άλυτα.
Ακόμη και η Apha bank που έχει κεφαλαιακό πλεόνασμα απέχει από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου σχεδόν 40%....
Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζονται από την αγορά με ακραία επιφύλαξη....


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης