Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ανάκαμψη στις μετοχές περιόρισε τα κέρδη του χρυσού - Οριακή άνοδος, στα 1.232,40 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Η ανάκαμψη στις μετοχές περιόρισε τα κέρδη του χρυσού - Οριακή άνοδος, στα 1.232,40 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 0,1% ή 1,30 δολ. στα 1.232,40 δολ. ανά ουγγιά
Με οριακή άνοδο έκλεισε σήμερα (25/10/2018) ο χρυσός, με το θετικό κλίμα στις αγορές μετοχών και την ενδυνάμωση του δολαρίου να στρέφει τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα assets, απομακρύνοντάς τους από την ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου και περιορίζοντας τα κέρδη του.
Το ευρώ ανήλθε σήμερα σε ενδοσυνεδριακά υψηλά έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, ο οποίος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ανεβάσει ταχύτητα προς το τέλος του έτους.
Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει πως διατηρεί -όπως αναμενόταν- αμετάβλητα τα επιτόκια, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο μέχρι το καλοκαίρι του 2019, με το ευρώ να παραμένει σταθερό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Μιλώντας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Draghi είχε δηλώσει πως «ενώ οι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού παραμένουν γενικά χαμηλοί, καταγράφουν αυξητικές τάσεις από τα προηγούμενα χαμηλά».
Ο Draghi πρόσθεσε ότι η ανοδική πίεση του πληθωρισμού δεν θα είναι βραχύβια, καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις δεν είναι προσωρινές.
Το ευρώ «απάντησε» με άνοδο έναντι του δολαρίου, ωστόσο τα κέρδη του αποδείχτηκαν προσωρινά.
Την ίδια ώρα, ώθηση στο δολάριο προσέφεραν ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, παρά την αύξηση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε σε χαμηλά άνω των 45 ετών, σε μια περαιτέρω ένδειξη σύσφιξης της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 5.000 την εβδομάδα έως την 20η Οκτωβρίου 2018, στις 215.000, ενώ ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν παροχές μετά την πρώτη εβδομάδα επιδότησης μειώθηκε κατά 5.000, στο 1,64 εκατ., την εβδομάδα έως την 13η Οκτωβρίου -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1973.
Παράλληλα, μικρή αύξηση, μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες πτώσης, κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2018 τα εκκρεμή συμβόλαια για την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με τον Αύγουστο.
Ωστόσο, σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1%, στον ένατο συνεχόμενο μήνα πτώσης.
Ισχυρά κέρδη καταγράφουν και οι δείκτες της Wall Street, προσπαθώντας να ανακάμψουν από το χθεσινό sell off, που εξάλειψε τα κέρδη του Dow Jones και του S&P 500 από την αρχή του 2018 και πίεσε τον Nasdaq σε έδαφος διόρθωσης.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,1% ή 1,30 δολ. στα 1.232,40 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,3% στις 96,7 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,136 δολ.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Πιέσεις στα κέρδη του χρυσού άσκησαν και δηλώσεις του νέου αντιπροέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Richard Clarida, ο οποίος τάχθηκε υπέρ «κάποιων περαιτέρω» αυξήσεων των επιτοκίων, ως τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της σημερινής ανάκαμψης των ΗΠΑ, αποτρέποντας ταυτόχρονα μια «εκτόξευση» του πληθωρισμού.



www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης