Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obstfeld (ΔΝΤ): Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη

Obstfeld (ΔΝΤ): Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη
Ο Maurice Obstfeld εκφράζει τις ανησυχίες του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας
Τα «σύννεφα» για την παγκόσμια οικονομία πληθαίνουν, αναφέρει σε άρθρο του (στο μπλογκ του ΔΝΤ) ο Maurice Obstfeld, επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ορισμένες οικονομίες η ανάπτυξη υποστηρίζεται από πολιτικές που θεωρούνται μη βιώσιμες μακροπρόθεσμα.
Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ (το Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τος προβλέψεις), τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η ανάπτυξη θα υποχωρήσει όταν οι επιπτώσεις των δημοσιονομικών κινήτρων (φορολογική μεταρρύθμιση, δαπάνες σε υποδομές) θα αντιστραφούν.
Στο ίδιο κλίμα και η Κίνα, η οποία θα βιώσει τις επιπτώσεις των δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση του Donald Trump.
«Οι εγχώριες κινεζικές πολιτικές είναι πιθανό να αποτρέψουν μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ανάπτυξης από αυτή που αναμένουμε, αλλά με κόστος παράτασης των εσωτερικών δημοσιονομικών ανισορροπιών», σχολιάζει ο κ. Obstfeld, συμπληρώνοντας:
«Με τις τιμές του πληθωρισμού σε μεγάλο βαθμό στάσιμες, οι προηγμένες οικονομίες εξακολουθούν να απολαμβάνουν ευνοϊκό οικονομικό καθεστώς.
Αυτό δεν ισχύει στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί.
Για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα στις εμπορικές πολιτικές, αποθάρρυναν εισροές κεφαλαίων, αποδυναμώνει τα νομίσματα, και αυξάνει τα spreads.
Δεν βλέπουμε τις πρόσφατες εξελίξεις ως μέρος μιας γενικευμένης απόσυρσης των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές, ούτε αναμένουμε ότι οι σημερινές προβληματικές υποθέσεις αναγκαστικά θα μεταφερθούν σε χώρες με ισχυρότερα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη».
Κλείνοντας, ο οικονομολόγος του ΔΝΤ αναφέρει πως «για να μετρηθεί η σοβαρότητα των απειλών για την ανάπτυξη, πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα μπορούσαν οι κυβερνήσεις να ανταποκριθούν εάν επέλθει μία ευρεία ύφεση.
Η απάντηση δεν είναι παρήγορη.
Οι μηχανισμοί πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της παγκόσμιας πολιτικής υποβάλλονται σε πιέσεις, κυρίως στο εμπόριο, και πρέπει να ενισχυθούν.
Οι κυβερνήσεις διαθέοτυν λιγότερα δημοσιονομικά και νομισματικά όπλα από ό,τι πριν από δέκα χρόνια και πρέπει, επομένως, να δημιουργήσουν τα δημοσιονομικά τους αποθέματα και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα με πρόσθετους τρόπους».
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τη χθεσινή (8/10) έκθεση:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης