Τελευταία Νέα
Διεθνή

FACTS Global Energy: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν θα εκτοξεύσουν το πετρέλαιο στα 100 δολ. ανά βαρέλι

FACTS Global Energy: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν θα εκτοξεύσουν το πετρέλαιο στα 100 δολ. ανά βαρέλι
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FACTS Global Energy, αυτό που περιορίζει τις τιμές του πετρελαίου κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της ενεργειακής βιομηχανίας του Ιράν, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Νοέμβριο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της συμβουλευτικής εταιρείας FACTS Global Energy, Fereidun Fesharaki.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ιδρυτής και πρόεδρος της FACTS Global Energy, «εάν δεν υπήρχαν αυτές οι κυρώσεις, οι τιμές του πετρελαίου θα βρίσκονταν στα 70 δολ. ανά βαρέλι ή ακόμα και λίγο χαμηλότερα», με τον ίδιο να διευκρινίζει ωστόσο ότι «τώρα η απειλή των κυρώσεων είναι πραγματική και λίγοτερο από δύο μήνες μακριά, και θα μεταμορφώσει την αγορά σε πολύ υψηλότερες τιμές».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «η υψηλότερη τιμή θα οφείλεται μόνο στη διοίκηση Trump», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κανείς εάν οι κυρώσεις έρθουν και επιβληθούν».
Το Ιράν αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου παγκοσμίως, με τον Fereidun Fesharaki να δηλώνει ότι η περικοπή των ιρανικών προμηθειών θα εκτόξευε τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι, επειδή οι υπόλοιποι μεγάλοι παραγωγοί δε θα μπορούσαν εύκολα να καλύψουν το κενό.
Τον περασμένο Ιούλιο ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι οι τιμές στον τομέα της ενέργειας βρίσκονται πολύ υψηλά και κάλεσε τον ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές, ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της FACTS Global Energy, τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και η Ρωσία δεν έχουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ώστε να αυξήσουν την προσοφρά πετρελαίου κατά πολύ περισσότερο.
«Οι παραγωγοί σχιστολιθικού στις ΗΠΑ βρίσκονται επίσης κοντά στη μέγιστη ικανότητά τους, οπότε είναι απάτη να πιστεύουμε ότι το αμερικανικό σχιστολιθικό θα καλύψει το κενό του Ιράν», τονίζει ο ίδιος μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε ότι η χρονική περίοδος κατά την οποία το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολ. ανά βαρέλι εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα επιλύσουν οι ΗΠΑ και η Κίνα τις εμπορικές τους διαφορές.
«Η συνεχιζόμενη τριβή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως έχει επηρεάσει το αίσθημα, και εάν αυτό οδηγήσει σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, η βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου θα επιβραδυνθεί», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Fereidun Fesharaki.
Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι αυτό που περιοριζίει τις τιμές του πετρελαίου κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι οι μακροοικονομικοί φόβοι, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι εάν το ζήτημα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας διευθετηθεί, η τιμή του πετρελαίου έχει μόνο μία κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί και αυτή είναι προς τα πάνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης