Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν - Θα προστατεύσουμε την πυρηνική συμφωνία

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν - Θα προστατεύσουμε την πυρηνική συμφωνία
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι θα πράξει οτιδήποτε είναι απραίτητο προκειμένου να διασώσει τη συμφωνία του Ιράν με τη Δύση
Την έντονη απογοήτευσή της απέναντι στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν εξέφρασε σήμερα (7/8) η Ρωσία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι οι σχετικές κυρώσεις τέθηκαν σε ισχύ.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, «είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τα βήματα των ΗΠΑ προς την επιβολή των εθνικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν» καθώς και ότι «εκτός από την παραβίαση των σχετικών εγγράφων των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το θέμα αυτό, ο νέος γύρος κυρώσεων κατά της Τεχεράνης επιδιώκει επίσης να ακυρώσει την επιτεχυθείσα συμφωνία στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA).
Παράλληλα, η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι θα πράξει «οτιδήποτε είναι απαραίτητο» ώστε να διασώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση, ενώ πρόσθεσε ότι θα προστατεύσει τα κοινά οικονομικά συμφέροντά της με την Τεχεράνη.
Η Ρωσία εξέφρασε επίσης την ανησυχία της ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να θυσιάσει τη συμφωνία του Ιράν για την πολιτική της διαμάχη με την Τεχεράνη, διευρκινίζοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει να επιδώκει περαιτέρω συνεργασία με το Ιράν.
Σημειώνεται ότι πέραν της Ρωσίας, και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την αντίθεσή της απέναντι στη σχετική απόφαση των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας παράλληλα έναν νέο νόμο για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών ώστε να μετριάσει τις επιδράσεις των κυρώσεων εκτός των αμερικανικών συνόρων.
Χθες (7/8) ο τομέας εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «λυπούμαστε βαθιά για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν», η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της αποχώρησης της Ουάσιγκτον από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).
Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στη συμφωνία κατέστησαν σαφές ότι δεσμεύονται στη διατήρηση της συμφωνίας, καθώς πρόκειται για «ένα ζήτημα σεβασμού των διεθνών συμφωνιών και ενός ζητήματος διεθνούς ασφάλειας».
Παράλληλα, η ανακοίνωση τονίζει ότι τα κράτη της ΕΕ σκοπεύουν να εργαστούν «για τη διατήρη των αποτελεσματικών χρηματοπιστωτικών διαύλων με το Ιράν και τη συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιράν», παρά το εμπάργκο των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση φέρει την υπογραφή τόσο της Αρμόδιας Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Federica Mogherini, όσο και των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης