Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Κίνα πιέζει την Ευρώπη για της δημιουργία μίας αντιαμερικανικής συμμαχίας στο εμπόριο

Reuters: Η Κίνα πιέζει την Ευρώπη για της δημιουργία μίας αντιαμερικανικής συμμαχίας στο εμπόριο
Η Κίνα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε κοινή δήλωση, μέσω της οποία θα καταδικάζει τις εμπορικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump
Η Κίνα ασκεί πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να εκδόση μία ισχυρή κοινή δήλωση κατά των εμπορικών πολιτικών του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, γεγονός ωστόσο που έχει αντιμετωπίσει ορισμένες αντιστάσεις, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.
Κατά τη διάρκεια συναντήσεων στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Πεκίνο, ανώτεροι αξιωματούχοι της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Liu He και του κορυφαίου διπλωμάτη της κινεζικής κυβέρνησης, Wang Yi, πρότειναν μία συμμαχία των δύο οικονομικών δυνάμεων, και προσφέρθηκαν να ανοίξουν περισσότερο την κινεζική αγορά, σε ένδειξη καλής θέλησης.
Μία από τις προτάσεις ήταν η έναρξη μίας κοινής δράσης της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Ηνωμένω Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ παγκοσμίως, απέρριψε την ιδέα της συμμαχίας με το Πεκίνο ενάντια στην Ουάσιγκτον, όπως ανέφεραν πέντε αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters, λίγες μέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής των δύπ πλευρών στο Πεκίνο στις 16 και 17 Ιουλίου 2018.
Αντ' αυτού, η Σύνοδος Κορυφής ανμένεται να παράγει ένα μετριοπαθές ανακοινωθέν, το οποίο θα επιβεβαιώνει τη δέσμευση και των δύο πλευρών στο πολυμερές εμπορικό σύστημα, και θα υπόσχεται τη συγκρότηση μίας ομάδας που θα αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Liu He, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται να γίνει γνωστόσ για πρώτη φορά ποιους τομείς αναμένεται να «ανοίξει» η χώρα προς τις ευρωπαϊκές επενδύσεις.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν προωθήσει το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πλευρά της Κίνας, γεγονός που έχει θέσει το μπλοκ σε μία λεπτή θέση.
«Η Κίνα θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο πλευρά του Πεκίνου ενάντια στην Ουάσιγκτον, να διαλέξει πλευρά», σχολίασε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος ωστόσο κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο και τους το έχουμε πει αυτό».
Σύμφωνα με έκθεση του ομίλου Rhodium, ο οποίος εδρεύει στη Νέα Υόρκη, οι περιορισμοί της Κίνας στις ξένες επενδύσεις είναι υψηλότεροι σε κάθε τομέα σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με εξαίρεση αυτός της ακίνητης περιουσίας.
Παράλληλα, πολλές από τις μεγάλες εξαγορές της Κίνας στο ευρωπαϊκό μπλοκ δε θα ήταν δυνατές για τις εταιρείες της ΕΕ στην Κίνα.
Η Κίνα έχει υποσχθεί να «ανοιχτεί», ωστόσο οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένουν ότι οι κινήσεις θα είναι περισσότερο συμβολικές παρά ουσιαστικές.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η απόφαση της Κίνας να μειώσει τους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα θα έχει μικρό αντίκτυπο, γιατι οι εισαγωγές αποτελούν ένα μικρό τμήμα στην αγορά, ενώ η στροφή της Κίνας προς τα ηλεκτρικά οχήματα σημαίνει ότι οποιαδήποτε νέα οφέλη αποκομίσουν οι παραδοσιακοί ευρωπαίου κατασκευαστές αυτοκινήτων θα έχουν μικρή διάρκεια.
«Δε γνωρίζουμε ακόμη εάν αυτή η προσφορά για το άνογια είναι πραγματική», σχολίασε ένας ακόμα διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος επίσης παραδέχθηκε ότι «είναι απίθανο ότι θα σηματοδοτήσει κάποια σημαντική αλλαγή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης