Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέσσερα σενάρια εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ - Μπορεί να έρθει το χάος στις αγορές

Τέσσερα σενάρια εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ - Μπορεί να έρθει το χάος στις αγορές
Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο εμπορικός πόλεμος είναι μέσω της κατάρρευσης των αγορών
Στις 6 Ιουλίου 2018, οι δασμοί τοι προέδρου Donald Trump σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολ. αναμένεται να τεθούν σε ισχύ, και όπως εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg στην Ασία, Tom Orlik, φαίνεται πιθανό ότι τα πρώτα πυρά ενός εμπορικού πολέμου είναι έτοιμα να εκτοξευθούν.
Παρακάτω παρουσιάζονται τέσσερα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν από τους δασμούς:

Σενάριο πρώτο: Δασμοί 50 δισ. δολαρίων και τέλος

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούν, η Κίνα προχωρά σε αντίμετρα και οι αγορές υποχωρούν.
Ανησυχώντας για τον πανικό που μπορεί να προκληθεί, και οι δύο πλευρές στέλνουν καθησυχαστικά μηνύματα και δεν προχωράνε σε περαιτέρω μέτρα.
Αυτό το σενάριο θα είχε αμελητέες επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ, ενώ η μέγιστη συρρίκωνση στην ανάπτυξη της Κίνας θα ανερχόταν μόλις στο 0,2% το επόμενο έτος.
Παράλληλα, η περαιτέρω αύξηση των δασμών αναμένεται να επηρεάσει κινεζικές εξαγωγές ύψους 250 δισ. δολαρίων, γεγονός που θα επηρέαζε αρνητικά την οικονομική ανάπτυξης της Κίνας έως και κατά 0,5%.

Σενάριο δεύτερο: Δασμοί 50 δισ. δολαρίων και πτώση στης αγορές

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς, η Κίνα προχωρά σε αντίμετρα, οι αγορές καταγράφουν απότομη πτώση, δημιουργώντας επιπλέον επιδράσεις από την πτώση του πλούτου και τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης.
Φοβούμενες τα χειρότερα, οι δύο χώρες δεν προχωράνε σε νέα μέτρα.
Σε αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα εξασθενίσει κατά 0,4% το επόμενο έτος, ενώ η Κίνα θα είναι ως επί το πλείστον αλώβητη από την πτώση των αγορών, χάρη στην απομόνωση από τις παγκόσμιες αγορές.
Ωστόσο, η υποχώρηση της ανάπτυξης στην Κίνα κατά 0,2% λόγω των δασμών θα παραμείνει, ενώ παρόμοια πτώση αναμένεται να καταγράψει και η παγκόσμια οικονομία.

Σενάριο τρίτο: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές, και οι υπόλοιπες παγκόσμιες δυνάμεις προχωράνε σε αντίμετρα

Σε αυτή την περίπτωση, βρισκόμαστε σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Θα χρειαστεί αρκετό διάστημα ώστε να γίνει αισθητός ο ευρύτερος αντίκτυπος, αλλά το 2020 η πτώση στην ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ μπορεί να διαμορφωθεί στο 0,4% για τις ΗΠΑ, στο 0,2% για την Κίνα και στο 0,2% για τον υπόλοιπο κόσμο

Σενάριο τέταρτο: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές, οι υπόλοιπες χώρες προχωράνε σε αντίμετρα και οι χρηματοπιστωτικές αγορές καταγράφουν πτώση

Η στράτευση αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών ενδέχεται να αυξήσουν τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 0,8% για τις ΗΠΑ και στο 0,4% για τον υπόλοιπο κόσμο.
Η Κίνα, η οποία θα είναι απομονωμένη από τους κραδασμούς της παγκόσμιας αγοράς μετοχών, θα μπορούσε να αποφύγει τις πρόσθετες συνέπεις των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών.
Βέβεια, ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους που δε συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα σενάρια.
Οι δασμοί θα μπορούσαν να καθοριστούν σε διαφορετικά επίπεδα, σε διαφορετικά προϊόντα και σε διαφορετικές χώρες.
Η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών θα ήταν επίσης αδύνατο να προβλεφθεί, καθώς οι αμερικανοί επενδυτές θα μπορούσα να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στα οφέλη από τις φορολογικές περικοπές και όχι στο κόστος από τους δασμούς.
Η Κίνα θα μπορούσε να παρέχει στήριξη στον δείκτη Shanghai Composite, ενώ και άλλοι μέθοδοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις επιτπώσεις.
Και όπως σημειώνει ο Obrink, υπάρχει φυσικά η πιθανότητα οι ΗΠΑ και η Κίνα να αποσυρθούν από τη διαμάχη.
Ο Trump απειλούσε να αφανίσει τη Βόρεια Κορέα από τον χάρτη, αλλά κατέληξε να πραγματοποιεί Σύνοδο Κορυφής με τον ηγέτη της.
Ο τοίχος κατά μήκος των μεξικανικών συνόρων δεν έχει κατασκευαστεί, πόσο μάλλον να πληρώσει το Μεξικό για αυτόν.
Τουλάχιστον ένας γύρος δασμών φαίνεται ιδιαίτερα πιθανός, και εάν η Κίνα αντιδράσει και οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν παρέχουν μία ξεκάθαρη σήμανση «στοπ», θα μπορούσε να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος.
Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα σταματήσει όλο αυτό είναι εάν οι αγορές καταρρεύσουν..και εάν δεν επέλθει κατάρρευση, τότε οι εμπορικές επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να αυτή να επέλθει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης