Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» 1% για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.241,70 δολ. ανά ουγγιά

tags :
«Βουτιά» 1% για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.241,70 δολ. ανά ουγγιά
Με βαριές απώλειες έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας σε νέα χαμηλά άνω των έξι μηνών, καθώς δέχτηκε πιέσεις από το ισχυρό δολάριο
Με βαριές απώλειες έκλεισε σήμερα (2/7/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας σε νέα χαμηλά άνω των έξι μηνών, καθώς δέχτηκε πιέσεις από το ισχυρό δολάριο.
Το δολάριο βρήκε σήμερα στήριξη σε ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Μάιο, έναντι των προβλέψεων για αύξηση 0,5%.
Σε ετήσια βάση, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4,5%, ενώ στους πέντε πρώτους μήνες του έτους σημείωσαν αύξηση 4,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης του ISM (Institute for Supply Management) για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ανήλθε στις 60,2 μονάδες τον Ιούνιο, από 58,7 τον Μάιο.
Εν τω μεταξύ, στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί την Παρασκευή (29/6) είχαν δείξει ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) - που αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη τιμών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) - αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, όσο και τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,3%, έναντι αύξησης 2% του Απριλίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2012.
Την ίδια ώρα, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και ενέργειας, ο PCE αυξήθηκε κατά 0,2%, για ένα έκτο συνεχόμενο μήνα, ωθώντας την ετήσια αύξηση του λεγόμενου δομικού δείκτη τιμών PCE στο 2,0% - η μεγαλύτερη άνοδος από τον Απρίλιο του 2012 - έναντι αύξησης 1,8% του Απριλίου, «αγγίζοντας» έτσι τον στόχο της Fed.
Τα στοιχεία ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, προσφέροντας ώθηση στο δολάριο και ασκώντας πιέσεις στον χρυσό.
Οι εμπορικές εντάσεις συνεχίζουν, την ίδια ώρα, να επιβαρύνουν τις διεθνείς αγορές.
Η εμπορική διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν ότι η απειλή του προέδρου Donald Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα κοστίσει έως 300 δισ. δολ. στις ΗΠΑ.
Ο χρυσός, ωστόσο, δεν «επωφελείται» από τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις, έχοντας υποχωρήσει κατά 3,3% στο σύνολο του Ιουνίου και κατά 6% στο σύνολο του β’ τριμήνου του 2018.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε σήμερα με πτώση 1% ή 12,80 δολ. στα 1.241,70 δολ. ανά ουγγιά - το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με τη FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ σημείωνε πτώση 0,7% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,16 δολ.
Το ευρώ δέχτηκε σήμερα υπό ισχυρές πιέσεις, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός της Angela Merkel στη Γερμανία δείχνει ότι κρέμεται από μία κλωστή.
Σημειώνεται ότι το ισχυρό δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης