Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος για τον χρυσό, στα 1.254,50 δολ. ανά ουγγιά - Απώλειες 6% στο β’ 3μηνο 2018

tags :
Άνοδος για τον χρυσό, στα 1.254,50 δολ. ανά ουγγιά - Απώλειες 6% στο β’ 3μηνο 2018
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός υποχώρησε κατά 1,3%, ενώ κατέγραψε ισχυρές απώλειες -3,3% στο σύνολο του Ιουνίου και -6% στο σύνολο του β’ τριμήνου του 2018
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (29/6/2018) ο χρυσός, ανακόπτοντας το τετραήμερο πτωτικό σερί, καθώς επωφελήθηκε από την αποδυνάμωση του δολαρίου, καθώς και τις επίμονες εμπορικές ανησυχίες, αν και σε τριμηνιαία και μηνιαία βάση κατέγραψε ισχυρές απώλειες.
Το δολάριο υποχώρησε σήμερα παρά τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις τιμές καταναλωτή και τις προσωπικές δαπάνες στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) - που αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη τιμών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) - αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, όσο και τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,3%, έναντι αύξησης 2% του Απριλίου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2012.
Την ίδια ώρα, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και ενέργειας, ο PCE αυξήθηκε κατά 0,2%, για ένα έκτο συνεχόμενο μήνα, ωθώντας την ετήσια αύξηση του λεγόμενου δομικού δείκτη τιμών PCE στο 2,0% - η μεγαλύτερη άνοδος από τον Απρίλιο του 2012 - έναντι αύξησης 1,8% του Απριλίου, «αγγίζοντας» έτσι τον στόχο της Fed.
Την ίδια ώρα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, ενώ το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 0,4%, έναντι αύξησης 0,2% του Απριλίου.
Οι εμπορικές εντάσεις συνεχίζουν, την ίδια ώρα, να επιβαρύνουν τις διεθνείς αγορές, με τους πρώτους αμερικανικούς εμπορικούς δασμούς κατά της Κίνας να αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα.
Ο χρυσός, ωστόσο, δεν έχει «επωφεληθεί» από τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις, έχοντας υποχωρήσει περίπου κατά 4% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με άνοδο περίπου 0,3% στα 1.254,50 δολ. ανά ουγγιά
Την Πέμπτη, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου είχε κλείσει στα 1.251 δολ. - το χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα, το ευρώ σημείωνε ισχυρή άνοδο 1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,168 δολ.
Ώθηση στο ευρώ προσέφερε η σημερινή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατάφεραν - ύστερα από 12 ώρες διαπραγματεύσεων - να καταλήξουν σε μια λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, κάμπτοντας τις αντιδράσεις από την Ιταλία, η οποία νωρίτερα απειλούσε με βέτο.
Εν τω μεταξύ, ώθηση στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα προσέφεραν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που «άγγιξε» τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δεχόμενος ώθηση από την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή «σκαρφάλωσε» στο 2% σε ετήσια βάση, από 1,9% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας ως επί το πλείστον τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σημειώνεται ότι το αδύναμο δολάριο είθισται να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός υποχώρησε κατά 1,3%, ενώ κατέγραψε ισχυρές απώλειες -3,3% στο σύνολο του Ιουνίου και -6% στο σύνολο του β’ τριμήνου του 2018.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης