Ο πρόεδρος Xi Jiping πλέκει το εγκώμιο του Kim Jong Un - Η Κίνα υπόσχεται υποστήριξη στην Πιονγκγιάνγκ

Ο πρόεδρος  Xi Jiping πλέκει το εγκώμιο του Kim Jong Un - Η Κίνα υπόσχεται υποστήριξη στην Πιονγκγιάνγκ
Ο πρόεδρος  Xi Jiping πλέκει το εγκώμιο του Kim Jong Un - Η Κίνα υπόσχεται υποστήριξη στην Πιονγκγιάνγκ
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jiping επιφύλαξε σήμερα (19/6) επαίνους για τον επισκεπτόμενο την Κίνα ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, χαιρετίζοντας το «θετικό» αποτέλεσμα της ιστορικής συνάντησης κορυφής που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump και υποσχόμενος αδιακύμαντη φιλία.
Στη συνάντησή του με τον Kim Jong Un, που επισκέπτεται για τρίτη φορά φέτος την Κίνα, και μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ στη Σιγκαπούρη, ο Xi Jiping είπε πως η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαδραματίζει θετικό ρόλο στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κορεατική χερσόνησο.
Ο Xi Jiping είπε στον Kim Jong Un πως είναι πολύ ευτυχής για το «θετικό» αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Trump και τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε για την αποπυρηνικοποίηση και την εγκαθίδρυση ενός διαρκούς μηχανισμού ειρήνης, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση.
«Ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη διεθνή και περιφερειακή κατάσταση, η αποφασιστική θέση του κόμματος και της κυβέρνησης της Κίνας να είναι αφιερωμένη στην εδραίωση και την ανάπτυξη των σινο-βορειοκορεατικών σχέσεων δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο Xi Jiping, σύμφωνα με την πηγή αυτή.
«Η φιλία του κινεζικού λαού για τον λαό της Βόρειας Κορέας δεν θα αλλάξει, και η υποστήριξη της Κίνας για τη σοσιαλιστική Βόρεια Κορέα δεν θα αλλάξει», πρόσθεσε ο Xi Jiping.
Ο Kim Jong Un είπε στον Xi Jiping πως ελπίζει να εργαστεί με την Κίνα και άλλα μέρη για την ώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ανέφερε η κινεζική κρατική τηλεόραση.
Αν και δεν είχε χαρακτήρα επίσημης κρατικής επίσκεψης, η Κίνα επεφύλαξε για τον Kim Jong Un τα περισσότερα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας επίσκεψης, περιλαμβανομένης μιας τελετής υποδοχής με τιμητική φρουρά στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.
Ο Xi Jiping χαιρέτησε τον Kim Jong Un με θέρμη, όπως έδειξαν πλάνα που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.
Οι δύο άνδρες συνοδεύονταν από τις συζύγους τους.
Ο Xi Jiping είπε πως χαίρεται για την απόφαση της Βόρειας Κορέας να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας πως οι μεταρρυθμίσεις της ίδιας της Κίνας και οι διαδικασίες ανοίγματός της σημαίνουν πως τα μάτια του κινεζικού λαού ήταν ανοικτά στον κόσμο.
Ο Trump συμφώνησε να εργαστεί με τον Kim Jong Un προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου, δεσμεύθηκε να παράσχει στον Βορρά εγγυήσεις ασφαλείας και δεσμεύθηκε να σταματήσει τα «παιχνίδια πολέμου» (σ.σ. στρατιωτικές ασκήσεις) με τη Νότια Κορέα, τα οποία η Βόρεια Κορέα και η Κίνα θεωρούν πρόκληση.
Η Νότια Κορέα και το Πεντάγωνο ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία Freedom Guardian που προγραμματίζονταν για τον Αύγουστο.
Το ταξίδι του Kim Jong Un στην Κίνα για να συζητήσει τη συνάντηση κορυφής με τον Trump αναμενόταν ευρέως στους διπλωματικούς κύκλους.
Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός διπλωματικός και οικονομικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας αλλά έχει οργιστεί από τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η Νότια Κορέα και η Κίνα μοιράζονται τον στρατηγικό στόχο της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου.


 www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS