Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Πουέρτο Ρίκο με πιστωτές για «κούρεμα» χρέους – «Όχι» από την Ουάσιγκτον

tags :
Συμφωνία Πουέρτο Ρίκο με πιστωτές για «κούρεμα» χρέους – «Όχι» από την Ουάσιγκτον
Η Ουάσιγκτον απορρίπτει τη συμφωνία Πουέρτο Ρίκο-πιστωτών για «κούρεμα» του χρέους
Σε συμφωνία με τους κύριοι πιστωτές για «κούρεμα» του δημοσίου χρέους κατά 10 δισεκ. δολάρια προχώρησαν οι αρχές του Πουέρτο Ρίκο, με τις ομοσπονδιακές αρχές χρηματοπιστωτικής εποπτείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, να απορρίπτουν το αίτημα.
Η συμφωνία αφορά τις τιτλοποιήσεις γνωστές ως «Cofinas».
Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, με βάση τη συμφωνία, οι ομολογιούχοι θα λάβουν μεταξύ 58,6 σεντς και 64,5 σεντς έναντι του δολαρίου.

«Ανάσα» για το Πουέρτο Ρίκο η εκτόξευση του τουρισμού

Το Πουέρτο Ρίκο βιώνει μία εκτόξευση στις τουριστικές ροές την περίοδο του Πάσχα, με την πλειοψηφία των ξενοδοχείων να είναι υπερπλήρη, έξι μήνες αφότου η περιοχή καταστράφηκε από τους φονικούς τυφώνες «Maria» και «Irma», όπως μετέδιδε νωρίτερα μέσα στον μήνα το αμερικανικό κανάλι CNN.
Όπως αναφέρουν οι τοπικοί αξιωματούχοι, πρόκειται για επιδόσεις-ρεκόρ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Travel and Tourism Council για το 2017, τα έσοδα από τον τουρισμό αφορούσαν πάνω από το 8% του ΑΕΠ της εξωτικής περιοχής,
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται 15 καζίνο, περίπου 4.000 εστιατόρια και πάνω από 120 ξενοδοχεία.
Σημειώνεται ότι μέσα σε όλα τα οικονομικά δεινά που αντιμετωπίζει το Πουέρτο Ρίκο, ένα ακόμη φαινόμενο - ου ταλανίζει το κρατίδιο είναι η μαζική μετανάστευση των πολιτών του προς το εξωτερικό ή άλλες πολιτείες των Η.Π.Α..
Όπως γίνεται στις περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις, -όπως και σε αυτή της Ελλάδας- οι πολίτες που εγκαταλείπουν τη χώρα αποτελούν κυρίως την αφρόκρεμα, το γνωστό φαινόμενο «brain drain».
Από το 2010, λοιπόν, ο πληθυσμός του Πουέρτο Ρίκο -ανέρχεται πλέον σε περίπου 3,4 εκατ. πολίτες- έχει συρρικνωθεί κατά 8%, με αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος να ξεπερνά τα 12.000 δολάρια.
Η ανεργία κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο 12%, όταν στις Η.Π.Α. βρισκόταν κάτω από 5%, ενώ το 43,5% των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας!
Το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο χρωστά πάνω από 70 δισ. δολάρια στους πιστωτές του, έχασε την πρόσβαση στην ομοσπονδιακή αγορά ομολόγων τον Φεβρουάριο του 2013, όταν οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν σε «junk» το αξιόχρεό του.
Αυτό το κατέστησε πιο δαπανηρό τον δανεισμό για τη χώρα, καθώς οι πιστωτές απαιτούσαν μεγαλύτερη απόδοση για να αναλάβουν το ρίσκο.
Το Πουέρτο Ρίκο κατέθεσε στην αμερικανική Δικαιοσύνη αίτηση πτώχευσης στις 3 Μαΐου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης