Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Υποχώρησε περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα για τον Μάρτιο 2018 - Στις 55,2 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Υποχώρησε περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα για τον Μάρτιο 2018 - Στις 55,2 μονάδες ο PMI
Η μείωση των νέων παραγγελιών και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης
Με τους βραδύτερους ρυθμούς του τελευταίου έτους επιταχύνθηκε το επιχειρηματικό κλίμα της Ευρωζώνης για τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (5/4) στοιχεία της Markit, καθώς η μείωση των νέων παραγγελιών και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις βόρειες χώρες επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξη στην ενιαία νομισματική ένωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 55,2 μονάδες, έναντι 57,1 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2018, με τα αποτελέσματα να κρίνονται ελαφρώς κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ωστόσο, παρά τη σημαντική πτώση του δείκτη, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε σε συνθήκες ανάπτυξης για 57ο συνεχόμενο μήνα.
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο μεταποιητικός κλάδος, ο οποίος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ σημαντική επιβράδυνση κατέγραψαν και οι κλάδοι κατασκευών και υπηρεσιών, υποχωρώντας αμφότεροι σε χαμηλά επτά μηνών.
Παρά το γεγονός ότι όλες οι δείκτες όλων των χωρών της Ευρωζώνης παρέμειναν πάνω από το όριο των 50 μονάδων, οι τέσσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ενιαία νομισματικής ένωσης κατέγραψαν σημαντική επιβράδυνση, επηρεάζοντας αρνητικά τον συνολικό δείκτη.
Η στελέχωση των επχιεριήσεις παρέμεινε μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων που έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας άνοδο σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με μοναδική εξαίρεση την Ισπανία.
Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις διατήρησαν την αισιοδοξία τους για τους ερχόμενους δώδεκα μήνες, με τον σχετικό υποδείκτη να παραμένει υψηλότερα σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
«Αν και ο δείκτης PMI έδειξε ότι σημειώθηκε η ασθενέσθερη άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τις αρχές του προηγούενου έτους, οι έρευνες καταδεικνύουν ακόμα ότι η οικονομία αναπτύθηκε με ρυθμό 0,6% για το πρώτο τρίμηνο του έτους», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.
Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι η υποχώρηση από τα αυξημένα επίπεδα των προηγούμενων μηνών ήταν πάντα πιθανή, διευκρινίζοντας ότι η επιβράδυνση οφείλεται σε εποχικούς παράγοντες και ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη τον Απρίλιο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης