Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαρίτος (Union Eurobank) στο BN: Καταφέραμε να μην υπάρξει μείωση μισθών στη Eurobank

tags :
Χαρίτος (Union Eurobank) στο BN: Καταφέραμε να μην υπάρξει μείωση μισθών στη Eurobank
Συνέντευξη του προέδρου του Δ.Σ. του Union Eurobank στο www.bankingnews.gr
Τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το σωματείο Union της Eurobank, αλλά και η ίδια η διοίκηση της τράπεζας, για την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής σύμβασης περιέγραψε ο κ. Στάθης Χαρίτος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Union Eurobank στο www.bankingnews.gr, την ώρα που οι «θεσμοί» πιέζουν για περισσότερη «ευλυγισία» στις εργασιακές σχέσεις, ενώ το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να παραμένει στον «γύψο».
Ο κ. Χαρίτος ανέφερε ότι το σωματείο κατάφερε να κρατήσει τα κεκτημένα, σε εξίσου δύσκολες περιόδους (αν όχι δυσκολότερες) με τις Ε.Σ.Σ.Ε. του 2012 και του 2015.

1. Μέσα σε ποιες συνθήκες υπογράψατε την Ε.Σ.Σ.Ε./09-03-2018;

Οι εργαζόμενοι στην Eurobank γνωρίζουν καλά μέσα σε ποιες αντίξοες συνθήκες κατάφερε και πάλι το Σωματείο μας να υπογράψει μια πολύ ικανοποιητική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την εργοδότιδα Τράπεζα που και αυτή πιέζεται αφόρητα για διαρκή μείωση του λειτουργικού της κόστους και κυρίως του ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Την ίδια ώρα οι «θεσμοί» πιέζουν για περισσότερη «ευλυγισία» στις εργασιακές σχέσεις, ενώ το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να παραμένει στον «γύψο», απομονωμένο από τις πηγές ρευστότητας (πλην της Ε.Κ.Τ.), με τα δεσμά των capital controls σε ισχύ και το μέλλον της αποκατάστασης της τραπεζικής πίστης αβέβαιο…
Τα stress tests είναι σε εξέλιξη και η έκβαση τους σηματοδοτεί και την υπαρξιακή αντοχή των εργαζομένων στις Τράπεζες, των οποίων ο αριθμός βαίνει (και θα βαίνει) διαρκώς μειούμενος.

2. Η Τράπεζα από την πλευρά της έθεσε και δικά της αιτήματα προκειμένου να υπογράψει την Ε.Σ.Σ.Ε;

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι εκπρόσωποι της Τράπεζας κατά τις διαπραγματεύσεις που είχαμε μαζί της για την υπογραφή της Ε.Σ.Σ.Ε. έβαλαν και τα δικά τους ΑΙΤΗΜΑΤΑ, για να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.
Ζήτησαν μεταξύ των άλλων:
- Μείωση του κόστους (δηλαδή των παροχών προς τους συναδέλφους) των Ιατροφαρμακευτικών και Νοσοκομειακών Ιδιωτικών Προγραμμάτων (Ομαδικά) που πληρώνει η Τράπεζα (η ίδια και στην Eurolife), με την αιτιολογία του ότι η ανυπαρξία σχεδόν του συστήματος δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και η παντελής απαξίωση του Ταμείου Υγείας που είχαμε, ώθησε το σύνολο του πληθυσμού της στην χρήση των ως άνω ιδιωτικών Συμβολαίων.  
- Αύξηση των επιτοκίων των προσωπικών δανείων.
- Τροποποίηση βασικών διατάξεων του Οργανισμού Υπηρεσίας Προσωπικού που θα της επιτρέπουν την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας στο δίκαιο της καταγγελίας της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου (η απόλυση ως ULTIMA RATIO).

Στο πλαίσιο αυτό μας ζητήθηκε να συμφωνήσουμε στην:

- Άρση του αμετάθετου των υπαλλήλων σε άλλη πόλη (άρθρο 12 του Οργανισμού).
- Να μπορεί η Τράπεζα να μειώσει μονομερώς τον μισθό (συνολικό συμβατικό) ενός υπαλλήλου, όταν τον έχει απαλλάξει από τις προηγούμενες ευθύνες/υποχρεώσεις εκείνων των καθηκόντων για τα οποία του είχε χορηγήσει μισθολογικές αυξήσεις κατά το παρελθόν…

3. Το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την Τράπεζα και τους εργαζόμενους που εκπροσωπείτε στην Eurobank, ποιο είναι;

Κρατήσαμε τα κεκτημένα σε εξίσου δύσκολες περιόδους (αν όχι δυσκολότερες) με τις Ε.Σ.Σ.Ε. του 2012 και του 2015.
Είμαστε το  μ ο ν α δ ι κ ό  τραπεζοϋπαλληλικό σωματείο που σε αυτό το διάστημα δεν υπογράψαμε μειώσεις αποδοχών των συναδέλφων μας μέσω Ε.Σ.Σ.Ε. όπως έκαναν  όλα τα υπόλοιπα σωματεία.
Δεν ήταν δυνατόν  τ ώ ρ α  να δεχτούμε τέτοια θεσμική επιβάρυνση για το Προσωπικό της Τράπεζας, έστω κι αν συμμεριζόμαστε το πρόβλημα και την ανησυχία των αντισυμβαλλόμενων συνομιλητών μας.
Δεν δεχτήκαμε αυτές τις αξιώσεις της Τράπεζας παρ’ ότι τυχόν αποδοχή τους θα διεύρυνε την ατζέντα των θετικών ρυθμίσεων της παρούσας Ε.Σ.Σ.Ε. γιατί και περισσότερα αιτήματα είχαμε και ευρύτερες παροχές ζητούσαμε.

4. Τι περιμένετε μετά την υπογραφή αυτής της Ε.Σ.Σ.Ε. ως Σωματείο εργαζομένων στην Eurobank;

Το σημείο τελικής ισορροπίας όμως ήταν το κείμενο που έχετε ενώπιον σας και αποτελεί αντικειμενικά  ν ί κ η  της διαπραγμάτευσης από πλευρά μας τηρουμένων των αναλογιών (οι Ε.Σ.Σ.Ε. που έχουν υπογράψει τα άλλα σωματεία), αλλά και των συνθηκών που διέρχεται<η χώρα και το πιστωτικό σύστημα.
Περιμένουμε από τα μέλη μας (χωρίς τα οποία δεν θα υπήρχαμε ούτε εμείς, ούτε οι κατακτήσεις μας) να δικαιώσουν αυτή την επιτυχία μας που προτιμήσαμε να πραγματοποιήσουμε πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Union.
Περιμένουμε επίσης από τους λοιπούς συναδέλφους της Τράπεζας που και αυτούς τους καταλαμβάνουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις της παρούσας Ε.Σ.Σ.Ε. να αναγνωρίσουν το μέτρο της προσπάθειας μας και για τα δικά τους συμφέροντα και δικαιώματα, ανεξαρτήτως του εάν είναι μέλη μας ή όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης