Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici: «Δεν θα επιτρέψουμε στη Βρετανία να εξελιχθεί σ΄ έναν υπεράκτιο φορολογικό παράδεισο»

Moscovici: «Δεν θα επιτρέψουμε στη Βρετανία να εξελιχθεί σ΄ έναν υπεράκτιο φορολογικό παράδεισο»

Αποφασισμένες οι Βρυξέλλες να μην επιτρέψουν μεγάλες φορολογικές «ελευθερίες» στο Λονδίνο
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα λάβει ποτέ μια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τo Brexit καθιστώντας τη χώρα «παράκτιο φορολογικό παράδεισο για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους», προειδοποίησε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici.
Προειδοποίησε επίσης ότι οι φορολογικές δικαιοδοσίες  του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να μετακινηθούν από μια «γκρίζα λίστα» της ΕΕ στη «μαύρη», εάν δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών.
Ο «μαύρος κατάλογος» δημιουργήθηκε νωρίτερα τον Δεκέμβριο 2017 και ο Moscovici εξακολουθεί να προτρέπει την ΕΕ να καθορίσει σαφείς κατευθύνσεις για τη συμμόρφωση των χωρών, όπως αναφέρει ο Guardian.
«Θα ελέγξουμε και αν οι δεσμεύσεις τους δεν είναι σοβαρές θα τεθούν στη μαύρη λίστα σε έξι μήνες», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις συμφωνίες του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, (BEPS), τόνισε:
«Όταν διαπραγματευόμαστε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να εισάγουμε στη διαπραγμάτευση την ανάγκη να εκπληρωθούν οι διεθνείς παγκόσμιες συμφωνίες τυποποίησης.
Δεν πρέπει να συνάψουμε καμία συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που να μην είναι συμβατή με το BEPS».
Το BEPS είναι μια ευρεία πρωτοβουλία που κατευθύνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω της G20 για να αναγκάσει τις χώρες να καλύψουν τα κενά των φορολογικών συστημάτων που επιτρέπουν στις πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν κέρδη για την ελαχιστοποίηση των φόρων.
Οι παρατηρήσεις του Moscovici εκφράζουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Λονδίνο, προκειμένου να αποτρέψει το όραμα μιας «απελευθερωμένης Βρετανίας» προωθούμενης από ορισμένους υποστηρικτές του Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης