Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανησυχούν οι τραπεζίτες: Η άγρια κόντρα για την πιστωτική γραμμή ECCL ….θα ζημιώσει τις τράπεζες στα stress tests

Ανησυχούν οι τραπεζίτες: Η άγρια κόντρα για την πιστωτική γραμμή ECCL ….θα ζημιώσει τις τράπεζες στα stress tests
Εάν το ζήτημα της πιστωτικής γραμμής συνεχίσει να αποτελεί πεδίο τριβής και αντιπαράθεσης, τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι ευρωπαίοι και η ΕΚΤ να υποχρεώσουν την Ελλάδα να συρθεί σε μια πιστωτική γραμμή ECCL
H άγρια κόντρα που προσλαμβάνει πρωτοφανή χαρακτηριστικά μεταξύ κυβέρνησης και Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή της ΤτΕ με αναφορές περί αποτυχημένου… μπορεί να ζημιώσει τις τράπεζες στα stress tests.
Η βασική ανησυχία των ελλήνων τραπεζιτών είναι ότι αυτή η κόντρα που έχει ξεσπάσει, σε συνδυασμό και με την αντίστοιχη αναφορά του Draghi της ΕΚΤ για πιστωτική γραμμή σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς μπορεί στο τέλος να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στο ελληνικό banking λόγω των επικείμενων stress tests.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Όλα ξεκίνησαν ότι ο Mario Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι στην Ελλάδα επαφίεται εάν θα κάνει χρήση πιστωτικής γραμμής.
Είχε προειδοποιήσει ότι χωρίς πιστωτική γραμμή ECCL…υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί κρίση ρευστότητας στις τράπεζες καθώς ως γνωστό θα αποσυρθεί το waiver και οι τράπεζες υποχρεωτικά θα οδηγηθούν εκ νέου στο ELA.
Άμεσα αντέδρασε ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται 4ο μνημόνιο.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2017 στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει χρήση μιας πιστωτικής γραμμής.
Η παράμετρος αυτή πυροδότησε κύμα αντιδράσεων και με non paper η κυβέρνηση αποκάλεσε αποτυχημένο τον Στουρνάρα.
Πρωτίστως να σημειωθεί ότι ο Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ κακώς πήρε θέση όταν γνωρίζει ότι αυτό το θέμα θα εξεταστεί με ψυχραιμία εν ευθέτω χρόνο.
Ως προς την ουσία πάντως η λογική λέει ότι μια ECCL πιστωτική γραμμή μπορεί να είναι χρήσιμη ως δικλείδα ασφαλείας για τις εκδόσεις ομολόγων αλλά και για τις τράπεζες.
Μια ECCL θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ασφαλείας και για τις αγορές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανησυχία των τραπεζιτών είναι ότι όλη αυτή η κόντρα μπορεί να ζημιώσει τις ελληνικές τράπεζες ενόψει των stress tests.
Όπως ανέφερε ανεπίσημα κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης στο bankingnews «όταν η ΕΚΤ και οι δανειστές θέλουν αν ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα…επιτυγχάνουν τους στόχους τους μέσω τραπεζών.
Εάν το ζήτημα της πιστωτικής γραμμής συνεχίσει να αποτελεί πεδίο τριβής και αντιπαράθεσης, τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι ευρωπαίοι και η ΕΚΤ να ακολουθήσουν πιο σκληρή γραμμή και μέσω των stress tests να υποχρεώσουν την Ελλάδα να συρθεί σε μια πιστωτική γραμμή ECCL ενισχυμένη ή απλή PCCL.
H κόντρα αυτή είναι βλαπτική για τις τράπεζες»

Πρώτη ενημέρωση 2017-12-22 01:29:28
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης