Οι 34 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ «πέρασαν» και το δεύτερο στάδιο των stress tests της Fed

Οι 34 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ «πέρασαν» και το δεύτερο στάδιο των stress tests της Fed
Οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και δεν χρειάζονται επιπλέον για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των κεφαλαιακών τους σχεδίων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007 – 2009
Οι 34 μεγαλύτερες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών πέρασαν με επιτυχία και το δεύτερο στάδιο των «τεστ αντοχής» (stress tests) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), καθώς η Fed ενέκρινε τα κεφαλαιακά τους σχέδια, με μόνο την Capital One Financial να μένει «μετεξεταστέα» και να πρέπει να προχωρήσει σε ορισμένες βελτιώσεις μέχρι και την 28η Δεκεμβρίου 2017.
Το παραπάνω σημαίνει ουσιαστικά πως οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και δεν χρειάζονται επιπλέον για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των κεφαλαιακών τους σχεδίων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007 – 2009.
«Χαίρομαι που η διαδικασία (των stress tests) έχει παρακινήσει όλες τις μεγάλες τράπεζες να επιτύχουν υγιή επίπεδα κεφαλαίου και οι περισσότερες να βελτιώσουν ουσιαστικά τις διαδικασίες προγραμματισμού των κεφαλαίων τους», δήλωσε σχετικά ο κυβερνήτης της Fed, κ. Jerome Powell.
Οι 34 τράπεζες που εξετάστηκαν είναι οι εξής:
Ally Financial
American Express
BancWest
Bank of America
The Bank of New York Mellon
BB&T
BBVA Compass Bancshares
BMO Financial
CIT
Citigroup
Citizens Financial
Comerica
Deutsche Bank Trust
Discover Financial Services
Fifth Third Bancorp
Goldman Sachs
HSBC North America
Huntington Bancshares
JPMorgan Chase
Keycorp
M&T Bank
Morgan Stanley
MUFG Americas Holdings
Northern Trust
PNC Financial Services
Regions Financial Corporation
Santander Holdings USA State Street
SunTrust Banks
TD Group US Holdings
U.S. Bancorp
Wells Fargo
Zions Bancorporation
Capital One Financial

Το πρώτο στάδιο 

Απώλειες – μαμούθ της τάξης των 383 δισ. δολαρίων από προβληματικά δάνεια εμπεριέχει το «δυσμενές σενάριο» (severely adverse) για τις 34 μεγαλύτερες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των stress tests που διεξήγαγε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α., στις 22 Ιουνίου 2017. 
Να σημειωθεί ότι το «δυσμενές σενάριο» χαρακτηρίζεται από σοβαρή παγκόσμια ύφεση, με το ποσοστό ανεργίας των Η.Π.Α. να αυξάνεται κατά περίπου 5,25%, στο 10%, συνοδευόμενο από αυξημένο stress στις αγορές εταιρικών δανείων και τα εμπορικά ακίνητα.
Όπως συμπεραίνει η Fed, οι μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες της χώρας έχουν ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και θα διατηρούν την ικανότητά τους να δανείζουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ακόμη και σε περίπτωση μίας ευρείας κρίσης.
Στο εν λόγω σενάριο ο ενιαίος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (common equity tier 1, CET1) για τις 34 τράπεζες διαμορφώνεται στο 9,2%, από 12,5% που ήταν το δ' 3μνηνο 2017.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι 34 τράπεζες έχουν προσθέσει πάνω από 750 δισ. δολάρια στα κεφάλαια στα οποία αναφέρεται ο δείκτης CET1.
Μεγάλες χαμένες θα είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες των Η.Π.Α.
Ενδεικτικά, ο δείκτης CET1, κατά το δυσμενές σενάριο, θα υποχωρούσε (σε σχέση με το δ' 3μηνο 2016) την περίοδο 2017 – 2019 πάνω από 8% για την Morgan Stanley, πάνω από 6% για την Goldman Sachs, 5% για τη Citigroup και περίπου 3% για την Bank of America.
Αυτός είναι ο έβδομος γύρος stress tests που διεξάγονται από την Federal Reserve, από το 2009, και ο πέμπτος γύρος που απαιτείται από το σύνολο τραπεζικών κανόνων «Dodd-Frank».
Στο «μετριοπαθές σενάριο» (adverse), ο CET1 των 34 τραπεζών θα μειωθεί στο 10,7%.
Ένα επίσης σημαντικό εύρημα είναι ότι, στο δυσμενές σενάριο, οι τράπεζες θα υποστούν απώλειες ύψους 100 δισ. δολαρίων από τις πιστωτικές κάρτες που έχουν χορηγηθεί.
Σημειώνεται ότι τα τραπεζικά υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, ξεπερνώντας πρόσφατα το 1 τρισ. δολάρια!
Περισσότερα εδώ

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS