Υπάρχει κίνδυνος τα stress tests στις τράπεζες να χρησιμοποιηθούν ως μέτρο πίεσης για να συρθεί η Ελλάδα σε νέα ECCL

Υπάρχει κίνδυνος τα stress tests στις τράπεζες να χρησιμοποιηθούν ως μέτρο πίεσης για να συρθεί η Ελλάδα σε νέα ECCL
Δεν θα υπάρξει DSA έκθεση βιωσιμότητας από την ΕΚΤ μέσα στο 2017 οπότε απλά δεν υπάρχει QE ποσοτική χαλάρωση το 2017.
Η γενική αίσθηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests του Ιουλίου του 2018 με άνεση και ότι κεφαλαιακά είναι επαρκής για να καλύψουν και το πιο δυσμενές σενάριο – adverse scenario – αρχίζει να αμφισβητείται από μερίδα της αγοράς.
Πολύ αξιόπιστη πηγή που μίλησε στο bankingnews τονίζει ορισμένες παραμέτρους που χρήζουν μεγάλης προσοχής:
«Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι οι ελληνικές τράπεζες του σήμερα σε σχέση με το παρελθόν έχουν πραγματοποιήσει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, βρίσκονται σε καλύτερη θέση.
Τα stress tests όμως του Ιουλίου του 2018 τελούν υπό ορισμένες αιρέσεις όχι μόνο στις παραδοχές του βασικού και δυσμενούς σεναρίου αλλά όπως πάντα… τα stress tests λειτουργούν και ως μηχανισμός πολιτικής πίεσης.
Τα stress tests θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως απειλή ώστε η Ελλάδα να υποχρεωθεί να συρθεί σε νέα πιστωτική γραμμή ECCL.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια, αλλά δεν διαθέτουν ικανοποιητικές επιδόσεις στα προβληματικά δάνεια και έχουν υψηλότατους αναβαλλόμενους φόρους….
Η χειραγώγηση ενός αποτελέσματος είναι εύκολη υπόθεση.
Εάν η ΕΚΤ θέλει να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests εάν δεν θέλει απλά δεν θα τα περάσουν και θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Η βασική ανησυχία είναι λοιπόν να μην χρησιμοποιηθούν τα stress tests ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα να αποδεχθεί μια ECCL μια νέα πιστωτική γραμμή τύπου μνημονίου που θα αντικαταστήσει το τρίτο μνημόνιο – το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Εάν η Ελλάδα θελήσει να απορρίψει την πρόταση για νέα ECCL με κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα ύψους περίπου 30 δισεκ. είναι προφανές ότι υπάρχει τρόπος να ασκηθεί πίεση, όχι μέσω του  Schaeuble αλλά της ΕΚΤ με τα stress tests.
Να θυμίσουμε ότι κάθε φορά που η Ελλάδα υπέγραφε ένα νέο μνημόνιο ακολουθούσε νέα ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες.
Ως προς το χρέος και ως προς την ποσοτική χαλάρωση είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί.
Δεν θα υπάρξει DSA έκθεση βιωσιμότητας από την ΕΚΤ μέσα στο 2017 οπότε απλά δεν υπάρχει QE ποσοτική χαλάρωση το 2017.
Το ΔΝΤ επίσης δεν θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας DSA και εάν το πράξει θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Οπότε και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν μπορούν να συντάξουν εκθέσεις βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος το 2017.
Χρέος και QE δηλαδή ποσοτική χαλάρωση πρέπει να το ξεχάσουμε οριστικά για το 2017.
Όμως γενικώς πρέπει να ξεχάσουμε χρέος και ποσοτική χαλάρωση καθώς και το 2018 είναι περίπου βέβαιο ότι το ελληνικό χρέος δεν θα διευθετηθεί.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει χρέος και δεν θα πάρει QE.
Ίσως το μόνο που θα πάρει η Ελλάδα μαζί με την νέα ECCL την νέα πιστωτική γραμμή είναι να έχει την δυνατότητα όταν λήγουν ομόλογα κρατών που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία απέκτησε μέσω QE... να ανανεώνονται οι εκδόσεις και με ελληνικά ομόλογα.
Αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί το Καλοκαίρι του 2018 και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα υπογράψει ECCL»

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS