Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Eκλέγονται από τον α΄ γύρο οι υποψήφιοι βουλευτές που θα πάρουν πάνω από 50% στην περιφέρειά τους

Le Monde: Eκλέγονται από τον α΄ γύρο οι υποψήφιοι βουλευτές που θα πάρουν πάνω από 50% στην περιφέρειά τους
Με την προϋπόθεση αυτό το ποσοστό να αντιστοιχεί στο 25% του εκλογικού σώματος, αλλιώς πάει σε επαναληπτικό
Με έναν απλό και κατανοητό τρόπο με σκίτσα η Le Monde μας βάζει στο κλίμα των γαλλικών εκλογών που διεξάγονται αύριο 11/6 και την επόμενη Κυριακή 18/6 για να αναδειχτούν οι 577 βουλευτές.
Όσα ακριβώς είναι και τα εκλογικά διαμερίσματα στη Γαλλία, με την εντοπιότητα να ισχύει, όμως, μόνο για τους ψηφοφόρους και όχι και για τους βουλευτές, που δεν είναι απαραίτητο να κατάγονται από το μέρος στο οποίο βάζουν υποψηφιότητα.
Το αντίθετο ισχύει για τις τοπικές εκλογές.
Ένας βουλευτής μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο αν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων στο εκλογικό διαμέρισμα, που είναι υποψήφιος.
Με την προϋπόθεση το ποσοστό του να αντιστοιχεί στο 25% των εγγεγραμμένων στις εκλογικές λίστες.
Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί την ψήφο των πολιτών και στον δεύτερο γύρο με τον αμέσως επόμενο στις προτιμήσεις των πολιτών.
Μπορεί να υπάρξει και τρίτος υποψήφιος βουλευτής στο ίδιο εκλογικό διαμέρισμα για τον δεύτερο γύρο αρκεί να συγκεντρώνει το 12,5% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Αλλά και τέταρτος, αρκεί να έχει το ίδιο ποσοστό, τουλάχιστον 12,5%, κάτι που δείχνει ότι παίζει μεγάλο ρόλο η συμμετοχή στις εκλογές.
Αν αυτό ίσχυε και στις προεδρικές εκλογές, που η συμμετοχή ήταν 77% στον πρώτο γύρο, τότε στον δεύτερο θα περνούσαν τόσο ο Macron (24%) και η Le Pen (21%), όσο και ο Fillon (20%) με τον Melenchon (19%).
Άρα τα πάντα στις βουλευτικές εκλογές θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή που έχει πτωτική πορεία όσο περνούν τα χρόνια, καθώς ήταν 69% το 1988, 67% το 1993, 68% το 1997, 64% το 2002, 60% το 2007 και 55% το 2012.
Μία κίνηση της αντιπολίτευσης μπορεί να πάρει την πλειοψηφία, αν έχει με το μέρος της το 50% των βουλευτών και να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο.
Κι αυτό διότι ο πρόεδρος μπορεί να διορίσει όποιον θέλει για πρωθυπουργό, που, όμως, θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο και να σχηματίσει κυβέρνηση.
Και συνήθως ο πρόεδρος δεν πάει κόντρα στην πλειοψηφία.
Για αυτό και το κόμμα του προέδρου προσπαθεί να πετύχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή για να προέλθει ο πρωθυπουργός από τις τάξεις του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης