Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Νοτιοκορεάτες διαδήλωσαν στη Σεούλ ζητώντας την παραίτηση της προέδρου

Le Monde: Νοτιοκορεάτες διαδήλωσαν στη Σεούλ ζητώντας την παραίτηση της προέδρου
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Σεούλ για να απαιτήσουν την παραίτηση της προέδρου Park Geun Hye
Σε μία από τις πιο σημαντικές διαδηλώσεις που έχουν γίνει εδώ και χρόνια στη Ν. Κορέα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στη Σεούλ για να απαιτήσουν την παραίτηση της προέδρου Park Geun Hye, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για ένα τεράστιο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο, όπως γράφει η Le Monde.
Με βάση τα στοιχεία της αστυνομίας οι διαδηλωτές ήταν 40 χιλιάδες, αλλά σύμφωνα με τους διοργανωτές 200 χιλιάδες.
Περίπου 20 χιλιάδες ήταν οι αστυνομικοί που επιστρατεύτηκαν για να συγκρατήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν "Park Geun Hye παραιτήσου, είστε υπό πολιορκία"!
Η κυρία Park αναγνώρισε την Παρασκευή 4/11 ότι είναι υπεύθυνη για το σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται και μία παιδική της φίλη 40 ετών.
Η αρχηγός του κράτους κατηγορείται για το γεγονός ότι η φίλη της Choi Soon - Sil αποκόμισε κέρδη σε βάρος βιομηχανικών ομίλων.
Η Choi συνελήφθη την Πέμπτη 3/11 για απάτη και για κατάχρηση εξουσίας.
Σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο διάγγελμά της στην τηλεόραση την Παρασκευή 4/11 η Park αναγνώρισε το λάθος της και δήλωσε έτοιμη να παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα, παρά την ασυλία που έχει λόγω του αξιώματός της.
Αλλά διέψευσε δημοσιεύματα ότι συμμετείχε κάτω από την επιρροή αυτού που τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας αποκαλούν Rasputin σε μία θρησκευτική λατρεία σαρμανιστικής έμπνευσης.
Η έμπιστη φίλη της Park είναι, πάντως, όντως η κόρη ενός μυστηριώδους θρησκευτικού ηγέτη, του Choi Tae Min, που έγινε ο μέντοράς της μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1974.
Η κοινή γνώμη θέλει επίσης να ξέρει αν η Choi που διαχειριζόταν υποθέσεις του κράτους, είχε πρόσβαση σε εμπιστευτικά έγγραφα, ενώ δεν είχε καμία επίσημη θέση.
Μετά τις προεδρικές ομολογίες, το Δημοκρατικό Κόμμα, που είναι το μεγαλύτερο της νοτιοκορεάτικης αντιπολίτευσης ζήτησε σημαντικές αλλαγές και προανήγγειλε κινητοποιήσεις για να εγκαταλείψει η Park την εξουσία.
Η δημοτικότητα της προέδρου έχει ήδη πέσει κατά 5% εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Νότιας Κορέας, της αύξησης της ανεργίας και των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης