Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Stress tests για τις 51 τράπεζες χωρίς την επίδραση του Brexit - Στο επίκεντρο οι ιταλικές τράπεζες

FT: Stress tests για τις 51 τράπεζες χωρίς την επίδραση του Brexit - Στο επίκεντρο οι ιταλικές τράπεζες
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να βρει ένα σχέδιο για τη διάσωση της Monte dei Paschi για να μην εξαπλωθεί ο κίνδυνος
Στις 23:00 ώρα Ελλάδος σήμερα 29 Ιουλίου του 2016, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσει τα stress tests 51 τραπεζών.
Σύμφωνα με τους Financial Times αν και η ανακοίνωση θα γίνει στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, στα αποτελέσματα των tests δεν θα υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά στο Brexit.
Ποια είναι τα 4 σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε στην ανακοίνωση των stress tests;

1. Δεν είναι όπως την τελευταία φορά

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη την προηγούμενη φορά, στα αποτελέσματα των stress tests δεν θα αναφέρεται ποιες τράπεζες "πέρασαν" και ποιες όχι.
Αντ' αυτού, η αξιολόγηση θα αποκαλύψει τις κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών στο πλαίσιο ενός ακραίου σεναρίου για την οικονομία.
Στη συνέχεια θα εναπόκειται στις ρυθμιστικές αρχές να αποφασίσουν εάν οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τη ρευστότητα τους ή να λάβουν άλλα μέτρα για την επίτευξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

2. Όλα τα βλέμματα στραμμένα στις ιταλικές τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών


Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει πληγεί από τα υψηλά επισφαλή δάνεια και οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στην Monte dei Paschi, την παλιότερη τράπεζα της Ιταλίας.
Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας αναμένεται να φτάσει στην τελευταία θέση της λίστας φέτος (2016), καθώς οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές απαιτούν να απαλλαγεί από 10 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με τη δημοσιοποίηση των stress tests οι αρχές θα πρέπει να βρουν ένα σχέδιο για τη διάσωση της τράπεζας προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.

3. Τι εξετάζεται

Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα δοκιμαστεί κάτω από ένα ακραίο δυσμενές σενάριο που θα περιλαμβάνει 4 συστημικούς κινδύνους:
*Απότομη αύξηση της σημερινής χαμηλής απόδοσης των ομολόγων
* Κερδοφορία σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης
* Αύξηση του δημόσιο χρέους αλλά και του χρέους του ιδιωτικού τομέα.
* Πιέσεις στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα
Τα tests θα δώσουν επίσης ιδιαίτερη προσοχή στα καθαρά έσοδα από τους τόκους των τραπεζών σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ.

4. Δεν έχει ληφθεί υπόψη το Brexit

Οι επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ δεν περιλαμβάνονται στο ακραίο σενάριο βάσει του οποίου διενεργήθηκαν τα stress tests.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης