Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συντάξεις Βουλγαρίας σε λίγα χρόνια αν δεν λυθεί το ασφαλιστικό - «Σήμα κινδύνου» από Μ. Νεκτάριο και Τ. Γιαννίτση

Συντάξεις Βουλγαρίας σε λίγα χρόνια αν δεν λυθεί το ασφαλιστικό  - «Σήμα κινδύνου» από Μ. Νεκτάριο και Τ. Γιαννίτση
Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος είπε ότι από το 2010 έως το 2050 θα μειωθούν οι συντάξεις κατά 500 δις ευρώ και το κόστος θα πέσει τους εργαζόμενους που σήμερα είναι ενεργοί
Συντάξεις στα επίπεδα της Βουλγαρίας θα δίνει το εγχώριο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί άμεσα απλά και λογικά, τόνισε ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, ενώ ήταν ιδιαίτερα καυστικός κατά των πολιτικών που έφτιαχναν νομοθετικές ρυθμίσεις για την πελατειακή τους βάση.
Ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ , βαθύς γνώστης του Ασφαλιστικού Συστήματος μίλησε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνο -Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο που είχε ως θέμα «Μπορεί να Υπάρξει Βιωσιμότητα και Επάρκεια Παροχών στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος είπε ότι από το 2010 έως το 2050 θα μειωθούν οι συντάξεις κατά 500 δις ευρώ και το κόστος θα πέσει τους εργαζόμενους που σήμερα είναι ενεργοί.
Αναφέρθηκε στη Βαβέλ των Ταμείων με το συνολικό αριθμό τους έφθανε τα 250 . Η κατανομή των παροχών και η εξυπηρέτηση της πελατείας δίνοντας ανάλογα με την ισχύ που είχε η κάθε ομάδα και κυρίως πόσο κοντά ήταν στην εξουσία. Αναφέρθηκε στη Μεταρρύθμιση της κυβέρνησης λέγοντας ότι υλοποιεί τις μνημονιακές υποχρεώσεις από το 2010.
Πρόσθεσε ότι δεν κάνει μειώσεις στις συντάξεις καθώς μεταθέτει το πρόβλημα στο 2018 βάζοντας το όρο προσωπική διαφορά αφήνοντας στην ουσία το πρόβλημα στο κοντινό μέλλον.
Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 750.000 συνταξιούχοι είναι κάτω των 65 ετών και λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις στα επίπεδα των 1100 ευρώ όταν οι συνταξιούχοι άνω των 65 έχουν συντάξεις στα επίπεδα των 850 ευρώ.
Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος πρότεινε το κόστος του 1,7 δισ ευρώ που αναζητά η κυβέρνησης να πέσει στους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών. Η κρίση έφερε το πρόβλημα στην επιφάνεια νωρίτερα ενώ υπολογίζαμε ότι οι μειώσεις των συντάξεων θα έρχονταν το 2020.
Αν είχαμε κεφαλαιοποιήσει το Ασφαλιστικό Σύστημα από το 1990 θα είχαμε αποθεματικά στα επίπεδα των 150 δισ ευρώ.
Οι συντάξεις που δίνονται σήμερα προέρχονται κυρίως από τη χρηματοδότηση που λαμβάνει η χώρα μέσω των Μνημονίων που συνολικά ανέρχονται στα 300 δισ ευρώ.
Η μόνη ελπίδα είναι να γυρίσει η οικονομία στην επόμενη πενταετία και να εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο πρώην υπουργός κ. Τάσος Γιαννίτσης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα «κλάταρε» .
Τόνισε ότι για να διατηρηθεί το Ασφαλιστικό Σύστημα πρέπει ένα μεγάλος μέρος των φορολογικών εσόδων να πηγαίνει στις συντάξεις ενώ έτσι υποβαθμίζονται άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες του κράτους ( Υγεία Πιαδεία , Άμυνα).
Ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι «σοβαρή κοινωνική πολιτική στη χώρα δεν υπάρχει, αλλά απαιτείται επειγόντως.
Για τους άνεργους, τους φτωχούς, τις αδύναμες καταστάσεις στην κοινωνία μας. Δεν είναι λύση η σύνταξη σε αυτούς.
Ωστόσο, το όραμα της χώρας είναι ένα απέραντο κακοτράχαλο τοπίο συνταξιούχων, πολλοί από τους οποίους έχουν πληρώσει ελάχιστα ή και τίποτα.
Η 15ετία του ΙΚΑ, ο αγροτικός πληθυσμός, οι πρόωρες συντάξεις των 45 και 54 ετών, οι εθνικές συντάξεις για όλους χωρίς διάκριση της οικονομικής τους κατάστασης, όλα εντάσσονται σε έναν απέραντο μηχανισμό συνταξιο-τακτοποίησης των πάντων, όσο γίνεται νωρίτερα.
εταξύ 2008 και 2015, μέσα στην πιο βαθιά κρίση, προστέθηκαν γύρω στους 550.000 νέους συνταξιούχους, ενώ για άλλες 250-300 χιλιάδες εκκρεμούν οι αιτήσεις τους, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε έλλειψης δυνατότητας χρηματοδότησης.
Η σχέση εργαζόμενων προς συνταξιούχους από το καταστροφικό 1.77 πριν την κρίση έφτασε στο πολλαπλά καταστροφικό 1.27 το 2014.

Νίκος Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης