Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ποιες συντάξεις θα «κουρευτούν» κατά προτεραιότητα - Δραστική μείωση στο πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις

Ποιες συντάξεις θα «κουρευτούν» κατά προτεραιότητα - Δραστική μείωση στο πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις
Το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένεται να συρρικνωθεί δραστικά στα 2.400 -2.500 ευρώ
Με το βλέμμα στραμμένο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το υπουργείο εργασίας έχει έτοιμες αντιπροτάσεις με στόχο να διασώσει τις κύριες συντάξεις (πλην των υψηλών) και να αναζητήσει συμβιβαστικές λύσεις στις υπόλοιπες αξιώσεις των δανειστών (ύψος εθνικής σύνταξης, επικουρικές, ποσοστά αναπλήρωσης).
Η ημερομηνία άφιξης δεν έχει προσδιοριστεί και πάντως δε θα είναι πριν από την Πέμπτη (την Τετάρτη ο κ. Τσακαλώτος θα είναι στις Βρυξέλες). 
Στο μέτωπο των αντιδράσεων, ενώ οι αγρότες αποχωρούν από τα μπλόκα, οι επιστημονικοί φορείς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Σήμερα θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ αποφάσισαν να συμμετέχουν την επόμενη εβδομάδα στην κινητοποίση της ΓΣΕΕ, καθώς επίσης την πρώτη μέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να αποκλείσουν τις εφορίες όλης της χώρας.
Οι επιτροπές αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) θα συγκεντρωθούν αύριο 5 το απόγευμα για συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου .
Αγκάθι στη διαπραγμάτευση εκτός από τα κόκκινα δάνεια, παραμένει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο οι μεν ευρωπαίοι εταίροι υπολογίζουν ότι ανέρχεται στα 300 εκ ευρώ για το 2016, το δε ΔΝΤ το ανεβάζει στο 1,5 -2 δισ. προκαλώντας εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. 
Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ μάλιστα ανέφερε ότι το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου αποτελεί μια βιώσιμη λύση για το σύστημα μακροπρόθεσμα αλλά δεν δίνει άμεσες απαντήσεις.
Συγκεκριμένα ο επεσήμανε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό , μεταξύ 2016-2018, καθώς οι συνταξιοδοτικές δαπάνες πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτονται από τον προϋπολογισμό.
Στο στόχαστρο βρίσκονται οι κύριες συντάξεις άνω των 2000 ευρώ, οι οποίες όμως μετά τις αλλεπάλληλες μνημονιακές περικοπές δεν υπερβαίνουν σε αριθμό τις 50.000.
Ακόμα και αν «σφαγιαστούν» οι εναπομείνασες υψηλές συντάξεις το όφελος δε θα υπερβεί τα 40 εκ. ευρώ .
Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι αν δεν κλείσει το κενό για να μην τιναχτεί η συμφωνία στον αέρα δε θα αποφευχθεί η παρέμβαση στις κύριες συντάξεις άνω των 1500 ευρώ ( 370.000 συντάξεις σύμφωνα με το σύστημα ΗΛΙΟΣ ).
Πρώτες στη λίστα των μειώσεων θα είναι οι συντάξεις των ΔΕΚΟ και του πρώην ΤΕΒΕ για τις οποίες ο επαναυπολογισμός αναμένεται να δείξει μεγάλη προσωπική διαφορά.
Ωστόσο ο επαναϋπολογισμός αν και κάποιες πηγές διαρρέουν ότι θα επισπευστεί, τεχνικά, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι, μπορεί να διαρκέσει ένα έτος ενώ οι δανειστές επιμένουν σε άμεσες περικοπές.
Το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένεται να συρρικνωθεί δραστικά στα 2.400 -2.500 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις ορίζεται στα 3.088 ευρώ και πλαφόν για μια σύνταξη στα 2.473 ευρώ.
Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος στη Βουλή, σήμερα μια σύνταξη λαμβάνουν 1.288.000 συνταξιούχοι, δύο συντάξεις 995.000 συνταξιούχοι και τρείς συντάξεις 335.000 συνταξιούχοι.
Υπάρχουν 4 συνταξιούχοι που παίρνουν 10 συντάξεις, 7 παίρνουν 9 συντάξεις, 49 παίρνουν 8 συντάξεις και 364 παίρνουν 7 συντάξεις.
Μια από τις εναλλακτικές προτάσεις που μελετάται είναι οι κύριες συντάξεις να μειωθούν μέσω της αύξησης της εισφοράς υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών.
Σήμερα η εισφορά ανέρχεται σε 3%-14% για συντάξεις άνω των 1400 ευρώ (ν.3865/10). 
Για ποσά από 1.400,01 ευρώ και πάνω η εισφορά ξεκινά από το 3% και σταδιακά αυξάνεται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
Το σενάριο που εξετάζεται είναι η εισφορά να αυξηθεί η να παρακρατείται από χαμηλότερο ύψος συντάξεων και συγκεκριμένα από το υπερβάλλον ποσό με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 250 εκ. ευρώ ετησίως.
Με ανάλογο τρικ, δηλαδή αύξηση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΠΥ ,μειώθηκαν το καλοκαίρι κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, οι δανειστές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ανακατανομή εσόδων στο πλαίσιο της γενικής κυβέρνησης και όχι για εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,25% του ΑΕΠ το 2015-16, όπως έχει συμφωνηθεί .
Αναπόφευκτες θεωρούνται οι κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
Όπως υπολογίζουν παράγοντες της ασφάλισης με την περικοπή κατά 6,6 % μεσοσταθμικά των επικουρικών που εισπράττουν 1,2 εκ συνταξιούχοι , εξασφαλίζονται 330 εκ ευρώ ετησίως. 
Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά από 2% έως 20% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ στο υπερβάλλον ποσό , η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκ ευρώ.
Αν εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς 1% ,τότε θα καλυφθεί το έλλειμμα του ταμείου που ανέρχεται σε 600 εκ. ευρώ.
Αν πάλι ο πήχης πέσει από τα 170 στα 150 ευρώ, οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από 2% και θα ξεπεράσουν το 28%.

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης