Τελευταία Νέα
Διεθνή

MNI: Μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, αβεβαιότητα και στην Ιρλανδία λόγω του ασαφούς αποτελέσματος των εκλογών στις 26/02

MNI: Μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, αβεβαιότητα και στην Ιρλανδία λόγω του ασαφούς αποτελέσματος των εκλογών στις 26/02
Πιθανές οι επαναληπτικές εκλογές για πρώτη φορά από το 1982, αν δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνασπισμού
Αντιμέτωπη με πολλές εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας, μετά το ασαφές αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Παρασκευής, 26 Φεβρουαρίου, είναι η Ιρλανδία, καθώς ο προηγούμενος κυβερνητικός σχηματισμός δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Απηχώντας τις πρόσφατες εκλογές σε Ισπανία και Πορτογαλία, όπου οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους ενάντια στη λιτότητα στα κυβερνώντα κόμματα, σημειώνεται σε δημοσίευμα του MNI, ο ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny, επικεφαλής του κόμματος Fine Gael, έλαβε μόλις το 26% των ψήφων έναντι του 36% στις προηγούμενες εκλογές το 2011.
Αναλυτές αναμένουν ότι το κόμμα του θα καταλάβει περί τις 55 από τις 158 έδρες στο ιρλανδικό κοινοβούλιο, όταν στις προηγούμενες εκλογές είχε 76.
Το αντίπαλο κόμμα Fianna Fail, το οποίο έχασε την εξουσία στις εκλογές του 2011, καθώς η Ιρλανδία αναγκάστηκε να δεχθεί διεθνές πρόγραμμα διάσωσης το 2010, είχε καλύτερη της αναμενόμενης επίδοση, λαμβάνοντας το 24% των ψήφων και εκτιμάται ότι θα καταλάβει περί τις 40-45 έδρες, περισσότερες από τις διπλάσιες έναντι αυτών που είχε το 2011.
Η Ιρλανδία πλέον έρχεται αντιμέτωπη με μια ψήφο στο κοινοβούλιο προκειμένου να εκλέξει πρωθυπουργό στις 10 Μαρτίου, ύστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού.
Αν οι συνομιλίες δεν αποδώσουν και δεν επιτευχθεί η δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης, η Ιρλανδία θα μπορούσε να έχει τις πρώτες επαναληπτικέ εκλογές από το 1982.
Αν και ο πιο γρήγορος τρόπος για να επιτευχθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα ήταν μια συμμαχία μεταξύ των Fine Gael και Fianna Fail, ωστόσο αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Αν και οι πολιτικές διαφορές είναι λίγες, ωστόσο η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι πολύ βαθιά, καθώς τα δύο κόμματα ποτέ δεν μοιράστηκαν την εξουσία από την εποχή που τα κόμματα αναδείχθηκαν από τον εμφύλιο πόλεμο στην Ιρλανδία το 1922.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια μεγάλη συμμαχία θα ήταν φιλική προς τις αγορές, καθώς τόσο το Fine Gael όσο και το Fianna Fael υποστηρίζουν πλήρως τους κανόνες της Ε.Ε.
Ωστόσο, μια αποκαλούμενη συμμαχία του «ουράνιου τόξου», ήτοι των μεγάλων κομμάτων με μικρότερα αριστερά κόμματα θα μπορούσε να διευρύνει περαιτέρω το spread στις αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων.
Η επιπλέον απόδοση ή spread που οι επενδυτές ζητούν για να διακρατούν τα 10ετή ιρλανδικά ομόλογα έναντι των γερμανικών έχει αυξηθεί σταθερά, σχεδόν διπλασιάστηκε τις τελευταίες έξι εβδομάδες μετά την ανάκυψη των φόβων περί Brexit.
Το spread την Παρασκευή ήταν στις 81 μονάδες βάσεις, συγκρινόμενο με το χαμηλό των 44 μονάδων τον Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης