Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι προσφυγικές ροές στην ΕΕ είναι από τους μεγάλους κινδύνους του 2016

Morgan Stanley: Οι προσφυγικές ροές στην ΕΕ είναι από τους μεγάλους κινδύνους του 2016
Ο πολιτικός κίνδυνος δεν είναι αμελητέος στην Ευρώπη λόγω της προσφυγικής κρίσης.....
Οι προσφυγικές ροές προς την ΕΕ είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους κινδύνους του 2016 αναφέρει σε ειδική έκθεση της η Morgan Stanley.
Οι επιπτώσεις της εισροής των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη είναι ένας από τους τρεις μεγάλους κινδύνους, μαζί  με έναρξη ενός κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της FED και του κινδύνου αποπληθωρισμού στην Κίνα.
Η προσφυγική κρίση είναι μείζον πρόβλημα.
Η ύπατη Αρμοστεία δήλωσε ότι τον Νοέμβριο του 2015 περίπου 140.000 πρόσφυγες και μετανάστες ταξίδεψαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, λιγότεροι από ότι τον Οκτώβριο πιθανόν να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο.
Συνολικά 886.662 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής φθάσει στην Ευρώπη, με βάση την Ύπατη Αρμοστεία ενώ εκτιμάται ότι θα φθάσουν στο 1 εκατ έως το τέλος του 2015
Με βάση την Morgan Stanley o ευκολότερος τρόπος για να διαπιστωθούν οι οικονομικές συνέπειες της  προσφυγικής κρίσης είναι οι καταναλωτικές δαπάνες.
Η ευρωπαϊκή ιστορία μας διδάσκει ότι η ανάπτυξη, εξαρτάται από την κατανάλωση και πόσο γρήγορα αφομοιώνει την άνοδο των επιτοκίων και του πληθωρισμού.
Ωστόσο  λόγω της προσφυγικής κρίσης και των τρομοκρατικών επιθέσεων οι καταναλωτικές δαπάνες επηρεάστηκαν.
Η ευρωζώνη σύμφωνα με την Morgan Stanley αναζητά τρόπους να στηρίξει την ανάπτυξη το 2016 (στοχεύει σε 1,8% αύξηση του ΑΕΠ για το 2016).
Στη Γερμανία, η οποία έχει διάπλατα ανοίξει τις πόρτες της στους πρόσφυγες, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε για τέταρτο κατά σειρά μήνα το Νοέμβριο του 2015, λόγω ανησυχιών σχετικά με την εισροή προσφύγων.
Παρ 'όλα αυτά, οι άνθρωποι έγιναν πιο πρόθυμοι να δαπανήσουν. Η έρευνα αγοράς της εταιρίας GfK αναφέρει ότι η αύξηση των προσφύγων έχει μειώσει την οικονομική αισιοδοξία των Γερμανών, έχει επίσης αρνητικές συνέπειες στο δείκτη προσδοκιών εισοδήματος.
Όμως ορισμένοι αντιλαμβάνονται την προσφυγική κρίση διαφορετικά.
Η εισροή των προσφύγων είναι ένα θείο δώρο στο άμεσο μέλλον, τόσο λόγω των επιπλέον φορολογικών δαπανών για τροφή, στέγη, ιατρική περίθαλψη, βασικές παροχές, την εκπαίδευση και διοίκηση.
Παράλληλα είναι πιθανό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεχθεί ελαστικοποίηση των υπερβάσεων των δαπανών-σχετικών λόγω των προσφύγων.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η δημοσιονομική επίπτωση θα μπορούσε να είναι περίπου 0,3% του ΑΕΠ στην Αυστρία, 0,5% στη Γερμανία και 0,9% στη Σουηδία.
Η πρόσθετη δαπάνη μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη από 0,25% Έως 0,5% στη Γερμανία, αλλά λιγότερο από ότι στην οικονομία της ευρωζώνης συνολικά.  
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η δημοσιονομική επίπτωση της αύξησης της ασφάλειας και της ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών θα μπορούσε πιθανότατα να έχει επιδράσεις.
Ο πολιτικός κίνδυνος δεν είναι αμελητέος στην Ευρώπη λόγω της προσφυγικής κρίσης.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης