Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Barclays: Πρότυπο για το ευρωπαϊκό banking, η διάσωση των ελληνικών τραπεζών

Barclays: Πρότυπο για το ευρωπαϊκό banking, η διάσωση των ελληνικών τραπεζών
«Οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές θα υποστούν ζημιές σε ό,τι αφορά στις ευθύνες που θα αναλάβουν, όπως και οι κύριοι μη εξασφαλισμένοι ομολογιούχοι, σε μια εξυγίανση», εκτιμά η Barclays
Την εκτίμηση ότι η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών θα λειτουργήσει ως πρότυπο για το ευρωπαϊκό banking συνολικά, διατυπώνει η βρετανική Barclays.
Ειδικότερα, προβλέπει ότι το παράδειγμα των ελληνικών τραπεζών θα λειτουργήσει ως βάση για τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διάσωση των προβληματικών τραπεζών.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Barclays, με επικεφαλής την Christy Hajiloizou, η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους περιελάμβανε όρο, βάσει του οποίου, η Οδηγία BRRD (Οδηγία (Bank Recovery Resolution Directive ), έπρεπε να ψηφιστεί ως νόμος του ελληνικού κράτους.
Η BRRD δίνει στους ρυθμιστές ευρείες εξουσίες για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών, με στόχο να διατηρηθούν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, που μια οικονομία χρειάζεται, χωρίς τη συνδρομή των δημοσίων πόρων.
Η Barclays αναφέρει πως μετά την ψήφιση της BRRD από την ελληνική Βουλή, οι πιστωτές θα έχουν για πρώτη φορά να δουν στην πράξη τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, προσθέτοντας, ωστόσο, πως ενδεχομένως να μην είναι μια ευχάριστη εμπειρία.
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, αναμένουν πως «οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές θα υποστούν ζημιές σε ό,τι αφορά στις ευθύνες που θα αναλάβουν, όπως και οι κύριοι μη εξασφαλισμένοι ομολογιούχοι, σε μια εξυγίανση».
Το εποπτικό όργανο της ΕΚΤ θα επιχειρήσει να διασφαλιστεί πως ομολογιούχοι και μέτοχοι θα συμμετέχουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η Barclays εκτιμά πως η ΕΚΤ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα «προδικασμένο» για όποια μελλοντική διάσωση τράπεζας, ήτοι εκτιμά ότι η διαδικασία εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών «ενδέχεται να έχει ευρύτερες συνέπειες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».
Οι τιμές των senior ομολόγων των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών είναι πολύ υψηλές, σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, ενώ οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας εκτιμούν πως «η ανάκτηση θα είναι κοντά στο μηδέν σε μια πτώχευση, δεδομένων των επιβαρυμένων ισολογισμών των τραπεζών».
Για την Barclays «η πιο σημαντική συνεισφορά της BRRD είναι η δυνατότητα που δίνει στις αρχές να μετατρέψουν τα ομόλογα σε μετοχές ή να διαγράψουν την αξία τους», ωστόσο αυτή η δυνατότητα δεν θα ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα πριν από την 1η Ιανουαρίου.
Η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται νωρίτερα, οπότε δεν θα χρησιμοποιηθεί το εν λόγω ανωτέρω.
«Αυτό δεν αποκλείει την χρήση άλλων εργαλείων ανάλυσης, όπως μεταβίβαση των ομολόγων κύριας εξασφάλισης σε μια bad bank», σημειώνουν οι αναλυτές της Barclays.
Για τους ομολογιούχους, η βέλτιστη λύση θα ήταν να μην γίνει resolution, αλλά αυξήσεις ιδιωτικών κεφαλαίων ή ανακεφαλαιοποίηση, με βάση τους κανόνες του κράτους, αναφέρει η Barclays τονίζοντας, όμως, πως αν και αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί, εντούτοις «θα ήταν αντίθετο προς τα πολιτικά, οικονομικά και ρυθμιστικά κίνητρα της ΕΚΤ και της Ευρωζώνης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης