Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά έτους το πετρέλαιο Brent – Barclays: Θα ανέλθει στα 66 δολ. το β' τρίμηνο του 2016

Σε χαμηλά έτους το πετρέλαιο Brent – Barclays: Θα ανέλθει στα 66 δολ. το β' τρίμηνο του 2016
Αρνητικά στην τιμή του «μαύρου χρυσού» επέδρασε η αύξηση της παραγωγής των μελών του ΟΠΕΚ τον Ιούλιο στα υψηλότερα επίπεδα της πρόσφατης ιστορίας
Πέραν του ελληνικού χρηματιστηρίου, που άνοιξε ύστερα από πέντε εβδομάδες, μετά την επιβολή των capital controls, σήμερα οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στο πετρέλαιο, με την τιμή του να υποχωρεί σε χαμηλά έτους.
Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε τη Δευτέρα άνω του 2%, στα 51,1 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που είχε να δει από τα τέλη του Ιανουαρίου.
Η τιμή του αμερικανικού αργού, εν τω μεταξύ, υποχώρησε κατά 68 σεντ, στα 46,43 δολάρια το βαρέλι, αφού πρώτα είχε φθάσει στα χαμηλά τετραμήνου και στα 46,35 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, ήταν ακόμη μακριά από τα χαμηλά Μαρτίου, κάτω από τα 43 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Barclays, Miswin Mahesh, υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, ωστόσο εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα θα ανακάμψει.
«Όσο και αν τα πράγματα φαίνονται αδύναμα τώρα, η τιμή από μόνη της θα αποτελέσει καταλύτη για την ισορροπία της αγοράς το 2016», σημείωσε.
Η Barclays εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου Brent θα αναρριχηθεί στα 66 δολάρια το βαρέλι μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και αυτή του αμερικανικού αργού θα φθάσει τα 63 δολάρια το βαρέλι.
Από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην πτώση της Δευτέρας, είναι η αύξηση της παραγωγής των χωρών μελών του ΟΠΕΚ τον Ιούλιο στα υψηλότερα μηνιαία επίπεδα στην πρόσφατη ιστορία.
Αυτό ενέτεινε τις ανησυχίες σχετικά με την υπερπροσφορά του προϊόντος, ενώ εκτιμάται ότι πλήγμα θα δεχθεί η ζήτηση και από την αναμενόμενη κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει τις τιμές στο ελαφρύ αργό κατά περίπου 1 δολάριο το βαρέλι.
Αρνητικά επέδρασε στο κλίμα η χειρότερη του αναμενόμενου επίδοση οικονομικών δεικτών στην Κίνα, που αυξάνουν τις ανησυχίες ότι η ζήτηση ίσως αποδυναμωθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Ωστόσο, ο Mahesh σημειώνει ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει στο κοντινό μέλλον.
«Τους επόμενους έξι με εννέα μήνες δεν θα πρέπει να υποθέτει κανείς ότι ο ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να παράγει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ζήτηση είναι επίσης πολύ υποτιμημένη και ότι «αναμένουμε η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο να κλείσει στα 2 εκατ. βαρέλια αυτό το έτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης