Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Le Monde: Ένα προσωρινό Grexit δεν θα είναι το θαυματουργό φάρμακο

tags :
Le Monde: Ένα προσωρινό Grexit δεν θα είναι το θαυματουργό φάρμακο
Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί με τη δραχμή και για πρακτικούς λόγους, αλλά ζημιά θα υποστεί και η ευρωζώνη
Πρέπει η Ελλάδα να κάνει διακοπές από το ευρώ για μερικά χρόνια, αναρωτιέται η Le Monde, που θεωρεί ότι από τις 13 Ιουλίου αυτή η επιλογή είναι πια πάνω στο τραπέζι.
O François Hollande και η Angela Merkel, βέβαια, την απέρριψαν και αύριο η ελληνική Βουλή καλείται να υιοθετήσει τα νέα μέτρα λιτότητας, απαραίτητα για να αποδεσμευτεί το τρίτο πακέτο βοήθειας.
 Αλλά ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaueble επιμένει ότι μόνο ένα προσωρινό Grexit πέντε ετών μπορεί να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος και να βοηθήσει τη χώρα να γίνει και πάλι υγιής και να ξαναβρεί τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα. Με αυτή την άποψη συμφωνούν και αρκετοί ειδικοί, που θεωρούν ότι το νέο πρόγραμμα δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα και αναρωτιούνται αν η Αθήνα θα μπορούσε να ακολουθήσει τις συμβουλές του Schaueble παρά το γεγονός ότι ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας δεν δίνει πάντα τις σωστές λύσεις. Οσο για τον ίδιο τον Schauble η βασική διαφωνία του είναι το άρθρο 125 σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ, που απαγορεύει τη σωτηρία ενός κράτους από τα υπόλοιπα.
 Με βάση αυτό η Ελλάδα δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, έτσι ώστε να μειώσει το χρέος της που σήμερα ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ.
Αυτή η ανάλυση, όμως, έχει πολλούς επικριτές.
 «Το άρθρο 125 δεν λέει τίποτα τέτοιο» αναφέρει στο blog του ο Karl Whelan, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας νομικός περιορισμός που να απαγορεύει το κούρεμα του χρέους μέσα στη ζώνη του ευρώ.
Για παράδειγμα με μία επιμήκυνση της πληρωμής των δανείων ή, με μία μείωση επιτοκίων, ακόμα και με μία περίοδο χάριτος κατά την οποία η Ελλάδα δεν θα πληρώσει.
Το ΔΝΤ πρότεινε από την πλευρά του επιμήκυνση για 30 χρόνια.
 Σε κάθε περίπτωση οι οικονομολόγοι συμφωνούν σε ένα σημείο. Ότι τα πρώτα χρόνια μετά από μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν δυστυχισμένα.
Κι αυτό διότι η αξία της δραχμής θα έπεφτε 40% ως 70%. Η αξία των εισαγόμενων θα εκτοξευόταν και ειδικά τα τρόφιμα και τα φάρμακα.
 Κάποιοι οικονομολόγοι είναι, πάντως, πιο αισιόδοξοι.
 «Μετά από μερικά πολύ δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα θα μπορέσει να αναπτύξει και πάλι τον γεωργικό τομέα, να κάνει μία επανεκκίνηση, να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των τουριστών λόγω των χαμηλών τιμών» εκτιμά ο Guntram Wolff, διευθυντής του think tank Bruegel.
 Αλλά η κυκλοφορία ενός νέου νομίσματος δεν μπορεί να πετύχει αν δεν έχει προετοιμαστεί σωστά.
 Και, «η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, είναι αποδιοργανωμένη, με μία διοίκηση που δεν είναι ικανή να σηκώσει το βάρος» λέει ο Gilles Moec, οικονομικός διευθυντής της Bank of America ML.
 «Φανταστείτε πώς σε τέτοιες συνθήκες η επαναφορά της δραχμής θα μπορούσε να γίνει ήρεμα».
 Είναι πιθανό οι Ελληνες να προσπαθούσαν να έχουν στην κατοχή τους ευρώ και να υπάρξει μία παράλληλη αγορά, όπως υπήρχε μία μαύρη αγορά με δολάρια στη Λατινική Αμερική το 1980.
Αλλά ακόμα κι αν υπήρχε μία βοήθεια έτσι ώστε το Grexit να γίνει υπό ομαλές συνθήκες, μπορεί η Ελλάδα να χρειαζόταν πάνω από πέντε χρόνια για να έχει όφελος από μία επιστροφή στη δραχμή.
 Από την άλλη, δεν είναι και σίγουρο ότι η ευρωζώνη θα γινόταν πιο δυνατή χωρίς την Ελλάδα, όπως έχει φανταστεί ο Schaueble. «Οργανώνοντας την αποβολή ενός μέλους της ευρωζώνης θα έκανε την κατάσταση στη νομισματική ένωση μη αναστρέψιμη, το κουτί της Πανδώρας θα άνοιγε» προειδοποιεί ο Moec.
 Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η αύξηση των ελλειμμάτων θα ήταν μια πραγματικότητα για τις πιο ευάλωτες χώρες, την Πορτογαλία και την Ιταλία.
Και οι κερδοσκόποι δεν θα έχαναν την ευκαιρία να ποντάρουν σε μία ακόμα έξοδο. Και τίποτα δεν θα εγγυόταν ότι τα τείχη προστασίας που σηκώθηκαν το 2012 θα αντέξουν για πολύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης