Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο ΕΝΦΙΑ «στοιχειώνει» και την κυβέρνηση Τσίπρα - Κρίσιμο crash test η φορολογία των ακινήτων

Ο ΕΝΦΙΑ «στοιχειώνει» και την κυβέρνηση Τσίπρα - Κρίσιμο crash test η φορολογία των ακινήτων
Ο νέος φόρος θα βάλει τέλος και στην ασάφεια της κυβέρνησης για τους έχοντες και κατέχοντες
Η φορολογία των ακινήτων «στοιχειώνει» και την κυβέρνηση Τσίπρα.
Η «κόντρα» που ξέσπασε χθες μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών για το εάν ο ΕΝΦΙΑ μένει ή φεύγει, είναι χαρακτηριστική.
Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαμηνύσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος δεν είναι παρά η βελτιωμένη έκδοση του «καταραμένου χαρατσιού» του Βενιζέλου.
Ο ΕΝΦΙΑ υπήρξε προϊόν πολύμηνων διεργασιών, συζητήσεων, αναλύσεων και επεξεργασιών από την προηγούμενη κυβέρνηση (συμμετείχε τότε και η ΔΗΜΑΡ) και είχε αποτελέσει αφορμή για σκληρές αντιπαραθέσεις ακόμα και μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές – γαλάζιοι και πράσινοι -, οι οποίοι είχαν απειλήσει υπό τον φόβο της «εκλογικής τους πελατείας» να καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο.
Τελικά το νομοσχέδιο – και όπως ήταν αναμενόμενο – πέρασε και ο ΕΝΦΙΑ, παρά τις τότε διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι αποτελεί ένα δίκαιο και προοδευτικό φόρο καταγγέλθηκε – και δικαίως – ως ένας φόρος αντισυνταγματικός, άδικος και αντικοινωνικός.
Κριτική που είχε βάση μια και επί της ουσίας στηριζόταν σε αντικειμενικές τιμές που δεν είχαν καμία σχέση με τις πραγματικές τιμές, μια και στα χρόνια της κρίσης, η αγορά των ακινήτων κατέρρευσε.
Ο ΕΝΦΙΑ βρέθηκε όμως – μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου – και στο στόχαστρο του Αντώνη Σαμαρά, μια και σε αυτόν απέδωσε εν πολλοίς την εκλογική ήττα της ΝΔ.
Από την άλλη, πολλοί υποστηρίζουν πως η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται και στην κατηγορηματική δέσμευση του ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και ότι θα τον αντικαταστήσει από έναν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα.
Ο ΕΝΦΙΑ αποδείχθηκε ως ο καλύτερος εισπρακτικά φόρος της προηγούμενης κυβέρνησης.
Μια και απέδωσε αυτά, τα οποία είχαν προϋπολογιστεί.
Για την αντικατάσταση του η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 2,5 δις ευρώ.
Εγχείρημα που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.
Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι χθεσινές δηλώσεις των στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης διεμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν θα εισπράξει τον ΕΝΦΙΑ του 2015 και ότι επεξεργάζεται το νέο φόρο.
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Δ. Μάρδας τόνισε μεν ότι έχει υιοθετηθεί η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ αλλά ανέφερε ότι θα έχουμε μια εφαρμογή ενός νόμου όμοιου με τον ΕΝΦΙΑ.
Πλήρης σύγχυση.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, το κράτος χρειάζονται έσοδα, και η ακίνητη περιουσία – τουλάχιστον αυτή που φαίνεται και δηλώνεται – είναι η πιο εύκολη και άμεση λεία με σίγουρες αποδόσεις, ανεξάρτητα από το εάν αυτή είναι η πρώτη κατοικία ή δεν αποδίδει έσοδα στους ιδιοκτήτες του.
Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι μεγάλο.
Από το σχεδιασμό του νέου φόρου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, το πώς η κυβέρνηση εννοεί τη δίκαιη φορολογία και τον δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών.
Ο νέος φόρος θα βάλει τέλος και στην ασάφεια για το ποιους και με ποια κριτήρια εννοεί ως έχοντες και κατέχοντας.
Δύσκολα πράγματα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης