Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον EFSF παραπέμπει το EWG το αίτημα επιστροφής των 1,2 δισ. στο ΤΧΣ - Όχι και από Γερμανία - Δεν υφίσταται νομικό κώλυμα

Στον EFSF παραπέμπει το EWG το αίτημα επιστροφής των 1,2 δισ. στο ΤΧΣ - Όχι και από Γερμανία - Δεν υφίσταται νομικό κώλυμα
Οι τεχνοκράτες προετοίμασαν το έδαφος για τη συνεδρίαση του Eurogroup
(upd5)Στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF παραπέμπει το Euro Working Group το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του www.bankingnews.gr δεν υφίσταται νομικό κώλυμα σε ό,τι αφορά την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ, παρά το γεγονός πως πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν νωρίτερα ότι η μεταφορά του ποσού είναι νομικά αδύνατη. 
Η επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ είναι νομικλά δυνατή, γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες για υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος.
Η συνεδρίαση του EuroWorking Group ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. 
Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης προετοίμασαν το έδαφος για τη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, προκειμένου να αξιολογηθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να απελευθερωθούν τα χρήματα προς την Ελλάδα και να αποφευχθεί η κρίση ρευστότητας.
Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά την τελευταία εβδομάδα, σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, προκειμένου να παρουσιάσει μια πειστική λίστα μεταρρυθμίσεων, οι οποία θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Κατηγορηματική και η Γερμανία - Jaeger: Χωρίς ουσία το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των 1,2 δισ. στο ΤΧΣ
Απορρίπτει με τη σειρά της και η Γερμανία, μετά το έμμεσο όχι των Βρυξελλών, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Tο ελληνικό αίτημα για επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ δεν έχει καμία ουσία και υπόσταση, διαμηνύει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μ. Jaeger.

ΥΠΟΙΚ: Eποικοδομητικό κλίμα στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group - Συνεχίζονται οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια
Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, όπως αποκαλύπτουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως επισημαίνουν, η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης, καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης των 1,2 δισ. ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα που αφορούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται κανονικά.

Μαξίμου: Παραγωγικές διαβουλεύσεις στο Euro Working Group - Από το Brussels Group η οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων
Kλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Μαρτίου, όπου, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, έγινε μια παραγωγική διαβούλευση για διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.
Υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στα τεχνικά κλιμάκια που εργάζονται στην Αθήνα, τονίζουν, ενώ προσθέτουν πως οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται από το Brussels Group, το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα.
Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ακόμη ότι ο ESM συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της ελληνικής πλευράς για τα 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.
Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να εξασφαλίσει επιτυχή κατάληξη στις διαβουλεύσεις, στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Καγκελάριος Merkel τόνισαν χθες ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν από το αρμόδιο όργανο που είναι το Eurogroup.
Όπως μετέδιδε χθες το www.bankingnews.gr, την εντολή να εξεταστεί το θέμα της επιστροφής των 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) στην Ελλάδα έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μετά το σχετικό αίτημα που απέστειλε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε ενημέρωση από τον EFSF σχετικά με το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Επίσης, ο Dijsselbloem ζήτησε από τον επικεφαλής του EuroWorking Group, T. Wieser, να επιληφθεί του θέματος, ανέφερε το Bloomberg.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου το ελληνικό ΤΧΣ έπρεπε να επιστρέψει τα κεφάλαια που δεν χρειάστηκε να αξιοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Το ποσό που συνολικά είχε δανειστεί το ΤΧΣ για τον σκοπό αυτό ήταν 49,7 δισ. ευρώ.
Και το ποσό που χρησιμοποίησε τελικά ανήλθε στα 40 δισ. ευρώ.
Οπότε θα έπρεπε να επιστραφούν 9,7 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού, το ΤΧΣ επέστρεψε 10,9 δισ. ευρώ (όσα ομόλογα του EFSF είχε στην κατοχή του) ή 1,2 δισ. ευρώ περισσότερα και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχει ρεαλιστική βάση το να αιτηθούν την επιστροφή αυτών των κεφαλαίων από το EFSF.
Η διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι 1,5 δισ. ευρώ από τα 49,7 δισ. ευρώ που συνολικά δανείστηκε το ΤΧΣ ήταν σε μετρητά και τα υπόλοιπα 48,2 δισ. ευρώ σε ομόλογα EFSF.


Πρώτη ενημέρωση: 10:11, Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης