Τελευταία Νέα
Οικονομία

Rehn (αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου): Πιθανή η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους – Όχι σε κούρεμα

tags :
Rehn (αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου): Πιθανή η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους – Όχι σε κούρεμα
Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα έχει περιορισμένο περιθώριο χαλάρωσης της δημοσιονομικής λιτότητας τονίζει ο Rehn
Την άποψη ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να επιτύχει κάποια διαγραφή του χρέους της προς την Ευρωζώνη και ότι θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της σε μια πιθανή ελάφρυνση υπό τη μορφή πιο μακροχρόνιων περιόδων αποπληρωμής εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Olli Rehn.
Σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο Rehn επισημαίνει τη μεγάλη δοκιμασία που θα έχει να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι έχουν αναλάβει τη δέσμευση ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα και θα παράσχουν περισσότερη βοήθεια για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.
«Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει ένα κλασικό «κούρεμα» κεφαλαίων.
Αντίθετα θα περίμενα οι χώρες τις ευρωζώνης να βρουν τρόπους βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, παρατείνοντας περαιτέρω τις λήξεις των δανείων» ανάφερε ο Rehn.
Όπως λέει, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα έχει περιορισμένο περιθώριο χαλάρωσης της δημοσιονομικής λιτότητας.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην αναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» αναφέρει ο Rehn, ο οποίος παράλληλα προειδοποιεί την Ελλάδα ότι πρέπει να αποφύγει μια επανάληψη των όσων συνέβησαν το 2012, όταν λόγω πολιτικού αδιεξόδου η χώρα οδηγήθηκε σε διπλές κάλπες.
«Για την Ελλάδα το καλύτερο είναι να κινηθεί με τέτοιο τρόπο που να μειώνει την όποια αβεβαιότητα, κάτι που σημαίνει ότι αφενός θα πρέπει να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση και αφετέρου να διαπραγματευτεί τα επόμενα βήματα του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Το 2012 ήταν ένα χαμένο οικονομικό έτος για την Ελλάδα που οδήγησε σε μεγάλα κοινωνικά κόστη» ανέφερε ο Rehn.
Όπως λέει, αν και η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση τώρα απ' ότι ήταν πριν από τρία χρόνια να χειριστεί τις όποιες ελληνικές αναταράξεις, αυτό δεν καθιστά πιο εφικτή την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Λέγοντας πως όλα τα βασικά πολιτικά κόμματα της Ελλάδας στηρίζουν τη συμμετοχή στο ευρώ, ο κ. Rehn ζήτησε από τους ξένους πολίτες και επενδυτές να ξεχωρίσουν τον πολιτικό θόρυβο από την οικονομική πραγματικότητα.
«Θα το έβρισκα παράλογο να μιλάμε για Grexit σε μια κατάσταση όπου τα χειρότερα έχουν περάσει και η χώρα κινείται προς μια καλύτερη κατεύθυνση.
Θα υπάρχουν πολλές σκιαμαχίες και πολιτικό θέατρο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες στην Ελλάδα, πιστεύω όμως πως οι πολίτες και οι συμμετέχοντες της αγοράς μπορούν να δουν πέρα από αυτό και να αντιληφθούν ότι είναι ένα μέρος της κυκλικής διαδικασίας διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Rehn, που είπε πως συναντήθηκε με τον Τσίπρα και ορισμένους συμβούλους του, δήλωσε πως ολόκληρη η πολιτική τάξη της Ελλάδας πρέπει να επικεντρωθεί στην υποβόσκουσα πρόκληση της μείωσης του ρόλου των διαπλεκόμενων συμφερόντων στην Ελλάδα και να καθιερώσει το δικό της εθνικό σύστημα «καλής και δίκαιης διακυβέρνησης».
Όπως σημείωσε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες βάζουν «αυτογκόλ», ξεχνώντας το εθνικό συμφέρον.
«Η Ελλάδα οδεύει προς έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης υπό τον όρο ότι η χώρα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Ελπίζω πως οι Έλληνες δεν θα τα χαλάσουν στο τελευταίο χιλιόμετρο με μια υπερβολικά έντονη πολιτική αναταραχή» τόνισε ο κ.Rehn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης