Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μorgan Stanley: Κίνδυνος εκλογών στην Ελλάδα - Φοβούνται οι αγορές την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Μorgan Stanley: Κίνδυνος εκλογών στην Ελλάδα - Φοβούνται οι αγορές την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ
Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 1% το 2014 στην Ελλάδα και ανάπτυξη 2,2% το 2015
Σε τροχιά ανάκαμψης έχει εισέλθει η Ελλάδα, παραδέχεται η Μorgan Stanley, σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "European Economics: Muted Growth, Lowflation and Divided Policy-Makers", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η ελληνική οικονομία πράγματι επιστρέφει στην ανάπτυξη, ωστόσο η ανάπτυξη αυτή δεν αναμένεται να θεωρηθεί βιώσιμη, σε ετήσια βάση, πριν το 2016.
Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το πλήρες πακέτο διάσωσης, αντικαθιστώντας τη βοήθεια αυτή με τη λήψη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης.
Η χώρα θα λάβει νέα ελάφρυνση του χρέους της, με τη μορφή της χρονικής παράτασης της αποπληρωμής των δανείων της και της μείωσης των επιτοκίων.
Ωστόσο η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει περίπλοκη, τάση η οποία αναμένεται να διατηρηθεί για τους επόμενους μήνες.

Ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη
Η Morgan Stanley προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, αναμένει για την Ελλάδα:
- ανάπτυξη 1% το 2014
- ανάπτυξη 2,2% το 2015
- ανάπτυξη 3% το 2016
Όλοι οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες που έχουν ανακοινωθεί στην Ελλάδα αποδεικνύουν το ισχυρό momentum της ανάπτυξης, αλλά και μια ουσιαστική ισορροπία ανάμεσα στους καταλύτες της ανάκαμψης.

Καλύτερες οι επιδόσεις της Ελλάδας έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Morgan Stanley, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να αποδειχθεί ισχυρότερη από την ανάπτυξη των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να καταστεί βιώσιμη το 2016.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύεται σχεδόν σταθερά από τα μέσα του 2013 και συνεχίζει.
Ανοδικά κινούνται οι λιανικές πωλήσεις, ενώ δειλά δειλά καταγράφεται η δημιουργία των πρώτων νέων θέσεων εργασίας.
Ωστόσο η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει ακόμη αρκετά υψηλή...

Δέσμια του αποπληθωρισμού για τουλάχιστον ακόμη έναν χρόνο η Ελλάδα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει δέσμια του φαινομένου του αποπληθωρισμού για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο.
Έως έναν βαθμό, το γεγονός αυτό συνδέεται με την οικονομική εξισορρόπηση που επιχειρείται στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο, μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.
Επομένως, η πτωτική τάση των τιμών όχι μόνο είναι αναμενόμενη, αλλά σίγουρα και καλοδεχούμενη, αφού σε πραγματικούς όρους βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τονώνεται η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.

Καταλύτης οι πολιτικές εξελίξεις
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, καταλύτη για την επόμενη μέρα της Ελλάδας αναμένεται να αποτελέσουν οι πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στη χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, κρίνεται απίθανο να συναινέσει σε κάποιον υποψήφιο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας η κυβέρνηση, τον Φεβρουάριο του 2015.
Το αδιέξοδο στην προεδρική εκλογή θα οδηγήσει την Ελλάδα σε πρόωρες εθνικές εκλογές.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.
Επομένως η αβεβαιότητα αναμένεται να κορυφωθεί στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει κίνδυνος μια διαφορετική κυβέρνηση - που θα προκύψει από τις εκλογές - να εφαρμόσει διαφορετικές πολιτικές από εκείνες που έχουν δει μέχρι στιγμής οι παράγοντες της αγοράς.
Επί της ουσίας, η αμερικανική τράπεζα φωτογραφίζει τη διαφορετική πολιτική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να κάνει επίσημη αναφορά...
Ωστόσο, όπως σπεύδει να διευκρινίσει η Morgan Stanley, ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών, η Ελλάδα θα κατορθώσει να λάβει νέα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της.

Ανοιχτά παραμένουν δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό
Όπως επισημαίνει τέλος, η αμερικανική τράπεζα, μια μεγάλη ανησυχία των αγορών έχει να κάνει με το εξής: Είναι ή όχι η Ελλάδα σε θέση να αναχρημαδοτηθεί μόνη της;
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, το ύψος του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας αναμένεται να καθοριστούν μετά από συμβιβασμό μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να αποφύγει ένα τρίτο πλήρες δάνειο.
Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα θα λάβει μια προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, με τη συνοδεία μιας μορφής επιτήρησης...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης