Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Προς επανεκκίνηση δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες - Απομένει η προεξοφλημένη έγκριση της κυβέρνησης

Ιαπωνία: Προς επανεκκίνηση δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες - Απομένει η προεξοφλημένη έγκριση της κυβέρνησης
Ακτιβιστές οικολόγοι και μη τάσσονται ενάντια στην επαναλειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων
Την σύμφωνη γνώμη για την επανεκκίνηση δύο πυρηνικών αντιδραστήρων έδωσε ο κυβερνήτης της ιαπωνικής νομαρχίας της Καγκοσίμα και, έτσι, ο Σεντάι 1 και ο Σεντάι 2 αναμένεται να επαναλειτουργήσουν.
Πρόκειται για τους πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες, που ανταποκρίνονται στις αυστηρότερες προδιαγραφές, οι οποίες τέθηκαν ως βάση μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα το 2011.
Προτού εγκρίνει την επαναλειτουργία, ο κυβερνήτης, έλαβε τα εχέγγυα της υπεύθυνης εταιρείας, την Kyushu Electric Power.
«Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες στο σύνολό τους, έκρινα πως η επανεκκίνηση των μονάδων 1 και 2 του Σεντάι ήταν αναπόφευκτη», ανέφερε ο τοπικός άρχοντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ενώ σημειώνεται ότι υπέρ αυτής της απόφασης τάχθηκε και η νομαρχιακή συνέλευση.
Ο δήμος, στον οποίο βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, είχε προηγουμένως συμφωνήσει κι αυτός να επαναλειτουργήσουν οι αντιδραστήρες και ο κυβερνήτης είχε αποφασίσει να μην συμβουλευτεί τους άλλους γύρω δήμους, καθώς ο νόμος δεν τον υποχρέωνε να το κάνει.
Ωστόσο, αυτό που απομένει είναι η έγκριση της κυβέρνησης του Abe, η οποία πάντως θέλει να επαναλειτουργήσουν όλες οι εγκαταστάσεις που θεωρούνται ασφαλείς.
Η έγκρισή της θεωρείται εξασφαλισμένη και θα ακολουθήσουν μερικές τεχνικές διαδικασίες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2015.
Οι οικολόγοι είχαν καταγγείλει εκ των προτέρων την απόφαση της νομαρχίας Καγκοσίμα.
Περίπου 16 χιλ. άνθρωποι είχαν διαδηλώσει το Σεπτέμβριο στο Τόκιο εναντίον της επανεκκίνησης των πυρηνικών αντιδραστήρων και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία του πληθυσμού τάσσεται εναντίον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης