Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα stress test ανέδειξαν την ωρολογιακή βόμβα της Ευρωζώνης - Τα 879 δισ. ευρώ των επισφαλών δανείων

Τα stress test ανέδειξαν την ωρολογιακή βόμβα της Ευρωζώνης - Τα 879 δισ. ευρώ των επισφαλών δανείων
Δεδομένου του όγκου των προβληματικών δανείων ο κλάδος δεν αναμένεται να προχωρήσει εύκολα στην χρηματοδότηση της οικονομίας
Μια πραγματικη ωρολογιακή βόμβα αποκάλυψαν για την Ευρωζώνη οι ασκήσεις αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ακούει στο όνομα... επισφαλή δάνεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, τα επισφαλη δάνεια του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου φτάνουν τα 879 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα του κλάδου είναι η δυσκολία πιστωτικής επέκτασης λόγω του ήδη μεγάλου κινδύνου που αντιμετωπίζει.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 7% του συνόλου των δανείων στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο 13 από τις 130 τράπεζες που υποβλήθηκαν στα "τεστ κοπώσεως" της ΕΚΤ έχουν έλλειψη κεφαλαίων.
Οι ελλείψεις κεφαλαίων υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες έχουν δύο εβδομάδες περιθώριο για να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την κάλυψη του ελλείμματος.
Οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων εντόπισαν θεμελιωδώς κατά πόσο τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας μιας τράπεζας ήταν αρκετά για να τις προστατεύσουν από τους κινδύνους του δανεισμού - ειδικά σε ένα σενάριο κρίσης, όπως η οικονομική ύφεση ή της πτώσης των τιμών των ακινήτων.
Έτσι, δεδομένου του όγκου των προβληματικών δανείων, ο κλάδος δεν αναμένεται να προχωρήσει εύκολα στην χρηματοδότηση της οικονομίας.
Η έκθεση τους στον κίνδυνο είναι ήδη μεγάλη επομένως, αν ληφθεί υπόψιν και η στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ότι η στήριξη της οικονομίας θα αυξηθεί, όπως ζητούν μετ' επιτάσεως οι κυβερνήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης