Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απέτυχαν στα stress test 25 από τις 130 ευρωπαϊκές τράπεζες - Πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν Eurobank και Εθνική

Απέτυχαν στα stress test 25 από τις 130 ευρωπαϊκές τράπεζες - Πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν Eurobank και Εθνική
Μεταξύ των 25 τραπεζών που εμφανίζουν κεφαλαιακές ελλείψεις είναι από την Ελλάδα η Εθνική και η Eurobank

Δεν πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ συνολικά 25 ευρωπαϊκές τράπεζες από τις 130 που συμμετείχαν στη διαδικασία.
Οι 25 τράπεζες που δεν πέρασαν εμφανίζουν σωρευτικά κεφαλαιακές ανάγκες 25 δισ. ευρώ.
Η Alpha Bank πέρασε επιτυχώς τις ασκήσεις αντοχής, εμφανίζοντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 ύψους 8,1% στο δυσμενές σενάριο.
Η Εθνική τράπεζα εμφάνισε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013.
Η Εθνική έχει ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank εμφάνισε κεφαλαιακές ανάγκες 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2013, ωστόσο έχει συγκεντρώσει ήδη 2,86 δισ.
Έτσι, η Eurobank εμφανίζει ανάγκες μόλις 70,6 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες 659,99 εκατ. ευρώ με βάση στοιχεία στο τέλος του 2013.
Το πλάνο αναδιάρθρωσης καλύπτει πλήρως το ποσό.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η εις βάθος αναθεώρηση των 130 ισχυρότερων ευρωπαϊκών τραπεζών κατέδειξε τα εξής:
- Διαπιστώνονται κεφαλαιακές ελλείψεις 25 δισ. ευρώ για 25 τράπεζες
- Οι αξίες assets των τραπεζών πρέπει να προσαρμοστούν κατά 48 δισ. ευρώ, 37 δισ. ευρώ από τα οποία δεν προκαλούν κεφαλαιακές ελλείψεις
- Οι κεφαλαιακές ελλείψεις των 25 δισ. ευρώ και η προσαρμογή στις αξίες assets των 37 δισ. ευρώ έχουν σωρευμένο αντίκτυπο 62 δισ. ευρώ για τις τράπεζες


H λίστα με τις 25 τράπεζες που εμφανίζουν κεφαλαιακές ελλείψεις 





Υποσημείωση 1 που αφορά στις Εurobank και Εθνική: Αυτές οι τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιακές ελλείψεις στο στατικό σενάριο, όμως το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα πρέπει να καλυφθεί, θα καθοριστεί σύμφωνα με τον δυναμικό ισολογισμό (αφορά τα σχέδια αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκαν με την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού DG-COMP μετά την 1η Ιανουαρίου 2014).
Σύμφωνα, λοιπόν, με το δυναμικό ισολογισμό, Εurobank και Εθνική, πρακτικά δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ελλείψεις, αν ληφθούν υπόψιν τα κεφάλαια που έχουν ήδη αντληθεί.

Απέτυχαν 25 ευρωπαϊκές τράπεζες στις ασκήσεις αντοχής της ΕΚΤ

Απέτυχαν 25 τράπεζες της Ευρωζώνης στις ασκήσεις αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν με περίπου 25 δισ. ευρώ. Για τις 12 τράπεζες ήδη έχουν καλυφθεί οι ελλείψεις τους με ενέργειες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Αυτή η άνευ προηγουμένου σε βάθος αξιολόγηση των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, V. Constancio, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Τα νέα δεδομένα θα διευκολύνουν περισσότερο τον δανεισμό στην Ευρώπη, εξέλιξη που θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη, πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ απευθύνει συστάσεις προς τις τράπεζες θα πρέπει να αναδιαρθώσουν τα περιουσιακα τους στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη την αναταξινόμηση περίπου 136, δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το απόθεμα των επισφαλών δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης ανέρχεται σήμερα στα 879 δισ. ευρώ.

Πέρασαν τα stress test οι γερμανικές, γαλλικές και βρετανικές τράπεζες - Αδύναμες οι Muenchener Hyp και Caisse de Refinancement
Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισαν οι 25 γερμανικές τράπεζες σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με μόνη την Muenchener Hypothekenbank, να εμφανίζεται αδύναμη, αλλά χωρίς υποχρέωση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.
Η Muenchener Hyp ήδη έχει ολοκληρώσει αύξηση κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ, κλείνοντας το όποιο κεφαλαιακό κενό.
Με επιτυχία πέρασαν τα stress test και οι βρετανικές τράπεζες, με τις Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland να μην εμφανίζουν κεφαλαιακά ελλείμματα.
Η Lloyds βρίσκεται στην πιο αδύναμη θέση, με τον δείκτη CT1 υπό το δυσμενές σενάριο να είναι 6,2%, η RBS έχει αντίστοιχο δείκτη στο 6,7%, η Barclays στο 9,1% και η HSBC στο 10,8%.
Με επιτυχία πέρασαν τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι γαλλικές τράπεζες, με μόνη την Caisse de Refinancement de l'Habitat (CRH), να εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 124 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η CRH έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καλύπτοντας τις ανάγκες της, σε σχέση με την 31 Δεκεμβρίου 2013.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, ο κλάδος έχει προχωρήσει σε απομόχλευση ενεργητικού και σε αυξήσεις κεφαλαίου, ενισχύοντας τους ισολογισμούς τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ενός περιβάλλοντος γεμάτου προκλήσεις.

«Τρίζει» ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος – Στα 3,31 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες ακόμη και μετά τις ΑΜΚ του 2014 – Στο επίκεντρο η Monte dei Paschi
Εννέα ιταλικά τράπεζες απέτυχαν στις ασκήσεις αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Banca Monte dei Paschi di Siena, να βρίσκεται στη χειρότερη και την πιο εύθραυστη θέση.
Οι 9 ιταλικές τράπεζες είναι οι:
- Banca Carige SPA – Cassa di Risparmio di Genova e Imperia
- Banca Monte dei Paschi di Siena
- Banca Piccolo Credito Valtellinese
- Banca Popolare Dell'Emilia Romagna ‐ Società Cooperativa
- Banca Popolare Di Milano ‐ Società Cooperativa A Responsabilità Limitata
- Banca Popolare di Sondrio
- Banca Popolare di Vicenza ‐ Società Cooperativa per Azioni
- Banco Popolare ‐ Società Cooperativa
- Veneto Banca S.C.P.A.
Συνολικά οι ιταλικές τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιακό έλλειμμα 9,41 δισ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, ενώ μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2014 το κεφαλαιακό έλλειμμα φτάνει τα 3,31 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, η Ιταλία δείχνει να έχει σημαντικό πρόβλημα με τον τραπεζικό της κλάδο, με την Monte dei Paschi να αντιμετωπίζει κενό 2,1 δισ. ευρώ, μετά την ΑΜΚ του 2014.
Όπως έγινε γνωστό, η Monte dei Paschi έχει ήδη προσλάβει εξωτερικό σύμβουλο για τη διαμόρφωση της στρατηγικής για την κεφαλαιακής ενίσχυσης ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο συγχώνευσης της.
Έπεται η Banca Carige η οποία εμφανίζει κεφαλαιακό κενό ύψους 810 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, οι Banca Popolare di Vicenza και Banca Popolare di Milano, αν και εμφανίζουν να έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα, το έχουν ήδη καλύψει.

Με επιτυχία πέρασαν τα stress tests οι 15 ισπανικές και οι 3 πορτογαλικές τράπεζες - Δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ελλείψεις
Με επιτυχία πέρασαν τη δοκιμασία των stress tests της ΕΚΤ οι ισπανικές τράπεζες, καθώς, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ελλείψεις.
"Οι ισπανικές τράπεζες πέρασαν τα πιο αυστηρά stress tests που έχουν γίνει μέχρι σήμερα χωρίς κεφαλαιακές ελλείψεις", σχολιάζει η ισπανική κεντρική τράπεζα.
Συνολικά στη διαδικασία των stress tests συμμετείχαν 15 ισπανικές τράπεζες.
Από τις 15 ισπανικές τράπεζες, μόνο η Liberbank εμφάνισε κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 32 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως καλύπτεται από την αύξηση κεφαλαίου στην οποία προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο.
Οι 15 ισπανικές τράπεζες που συμμετείχαν στη διαδικασία είναι οι εξής: Liberbank, BBVA, Sabadell, BFA-Bankia, Popular, Banco Santander, Banco Mare Nostrum (BMN), Bankinter, Ibercaja, Caixabank, Caja Rurales Unidas (Grupo Cajamar), Catalunya Banc, Kutxabank, Unicaja, NCG Banco (Abanca).
"Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλλει οι ισπανικές τράπεζες, στη διάρκεια των ετών της κρίσης, να θωρακίσουν και κατ' επέκταση να ισχυροποιήσουν τους ισολογισμούς τους", δήλωσε ο πρόεδρος της Ισπανικής Ένωσης Τραπεζών, José María Roldán.
Την ικανοποίησή τους για τις επιδόσεις των ισπανικών τραπεζών στα stress tests εξέφρασαν τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, Mariano Rajoy, όσο και η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Bank of Spain.
Σε ό,τι αφορά τις πορτογαλικές τράπεζες, τρεις συμμετείχαν στη δοκιμασία των stress tests: Banco Comercial Portugues, Banco BPI και state-owned Caixa Geral de Depositos.
Η Banco Comercial Portugues, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, τεχνικά απέτυχε στα stress tests, ωστόσο το κεφαλαιακό έλλειμμα καλύπτεται από την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 2,24 δισ. ευρώ, στην οποία προχώρησε τον περασμένο Ιούλιο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης