Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία, η χώρα όπου τα μετρητά είναι περιττά - Τέσσερις στις πέντε συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά ή με κάρτες

Σουηδία, η χώρα όπου τα μετρητά είναι περιττά - Τέσσερις στις πέντε συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά ή με κάρτες
Σε απόγνωση … οι ληστές τραπεζών
Η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου τα μετρητά είναι περιττά τείνει να γίνει η Σουηδία αν και εκτιμάται ότι η εξαφάνιση του ρευστού χρήματος από το σουηδικό σύστημα δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα του 2030.
Σε δημοσίευμα του Business Insider αναφέρεται πως πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τέσσερις στις πέντε συναλλαγές στη Σουηδία γίνονται μέσω κάρτας ή με ηλεκτρονικό τρόπο.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Σουηδοί κάνουν χρήση των καρτών τους σχεδόν σε καθημερινή βάση, με τους αριθμούς να δείχνουν ότι κατά μέσο όρο στη διάρκεια ενός έτους ο κάθε Σουηδός κάνει 260 συναλλαγές με αυτόν τον τρόπο.
«Η Σουηδία αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Σκανδιναβίας αποτελούν τις ηγέτιδες χώρες παγκοσμίως σε όρους εμπορίου χωρίς μετρητά» υπογραμμίζει η Bengt Nilervall, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εμπορίου της Σουηδίας.
Όπως υπογραμμίζεται, η έκταση και η χρήση των συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών έχουν καταστήσει περιττή την ανάγκη για τους περισσότερους Σουηδούς να χρησιμοποιούν τα ΑΤΜ για την ανάληψη χρημάτων.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι τελείως διαφορετική είναι η εικόνα στο Νότο της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, όπου τα τρία τέταρτα των συναλλαγών γίνεται μέσω μετρητών.
Αν και η μετάβαση σε μια κοινωνία όπου οι συναλλαγές θα γίνονται χωρίς μετρητά συνεπάγεται μια αύξηση στο κόστος ασφαλείας, αυτό το αυξημένο κόστος αντισταθμίζεται από τη μείωση του κόστους για τη διαχείριση των μετρητών.
Παράλληλα, η Ένωση Τραπεζών της Σουηδίας υπογραμμίζει ότι η εξέλιξη αυτή έχει ως συνέπεια οι επίδοξοι ληστές τραπεζών να μην έχουν αντικείμενο … εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται, ότι κατά τη διάρκεια του 2012 έγινε μόλις 5 ληστείες τραπεζών, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 30 ετών.
Παρόλο αυτά η μετάβαση σε μια κοινωνία όπου τα μετρητά θα είναι παντελώς εξαφανισμένα βρίσκεται αντιστάσεις ακόμα και στη Σουηδία.
Σύμφωνα με έρευνα της Sifo, δύο στους τρεις Σουηδούς πιστεύουν ότι τα μετρητά στο χέρι είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης