Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μουντιάλ: Μια μεγάλη παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού που οριοθετεί ζωές, λαούς και πολιτισμούς

Μουντιάλ: Μια μεγάλη παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού που οριοθετεί ζωές, λαούς και πολιτισμούς

Μια οθόνη τηλεόρασης μπορεί να «δαμάσει» ένα ολόκληρο χωριό, μπορεί να εξευμενίσει τα πάθη για ένα δίωρο, να «ακυρώσει» τα βάσανα τις καθημερινότητας

Ζωή δεν είναι μόνο χρηματιστήρια και οικονομία, δεν είναι μόνο αγορές και μετοχές, δεν είναι μόνο δείκτες, Ρ/Ε, Ebitda και διαρκές «κυνήγι» αποδόσεων. Ζωή και κοινωνία δεν είναι μόνο πολιτική, δεν είναι μόνο εκλογές, δεν είναι μόνο δημοσκοπήσεις, τηλεοπτικές εκπομπές, κόμματα και ποσοστώσεις! Εν κατακλείδι, ζωή δεν είναι μόνο μια επίπεδη… επιβίωση, αλλά όλα εκείνα που δίνουν νόημα στην καθημερινότητα, όλα εκείνα που εξιτάρουν συναισθήματα, χρώματα και μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια.
Το μεγάλο… Ραμαζάνι του ποδοσφαίρου, το 20ο παγκόσμιο κύπελλο πιο γνωστό ως… Μουντιάλ είναι ήδη σε εξέλιξη και οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι για ένα μήνα θα είναι απολύτως απορροφημένοι σε μια γιορτή που ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός παιχνιδιού και ενός αθλήματος.
Πρόκειται για ένα… Ραμαζάνι εξωστρέφειας, χαράς και διασκέδασης το οποίο «καταργεί» ετερόκλητες θρησκείες και πολιτισμούς, μια γιορτή που ενώνει όλες τις αντιθέσεις και υπερ - καλύπτει όλες τις φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές, οικονομικές και άλλες διαφορές.
Το Μουντιάλ, το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου είναι ένα… φεστιβάλ όλης της ανθρωπότητας, ασχέτως αν συμμετέχουν μόνο 32 εθνικές ομάδες. Η οικουμενικότητά του αλλά και η πλατιά, καταλυτική επίδρασή του στις… μάζες – που είναι αντικείμενο χρόνιων ερευνών και αναζητήσεων αναλυτών και ψυχολόγων - είναι κάτι που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά άλλη παγκόσμια δραστηριότητα.
Πέρα από συμφέροντα λοιπόν, πέρα από τις πολυεθνικές που «κυβερνούν» τα πάντα σε ότι έχει να κάνει με τέτοιας διευρυμένης επιρροής δραστηριότητες, το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου είναι ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς στα παγκόσμια τεκταινόμενα.
Ακόμη και λαοί και πολιτισμοί που δεν έχουν παράδοση και μακροχρόνια σχέση με το ποδόσφαιρο, μπαίνουν στο «κόλπο» κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα που γίνεται το Μουντιάλ κάθε 4ετία.
Θαρρείς ότι το ποδόσφαιρο που «παίζεται» στο Μουντιάλ παίρνει πιο… θεία μορφή, όντας αναβαθμισμένο τόσο από πλευράς θεάματος όσο – κυρίως – από πλευράς ειδικού βάρους και «ευγένειας».
Μακριά από την βία και τη «φτήνια» των εγχώριων πρωταθλημάτων των χωρών που συμμετέχουν, μακριά από τη ρουτίνα της σκοπιμότητας και τον εθισμό της… Κυριακής, το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου έχει μια σαφώς αναβαθμισμένη διάσταση στα μάτια ακόμη και ανθρώπων που καμιά σχέση δεν έχουν με τη στρογγυλή… θεά!
Είναι τέτοια η καταλυτική επιρροή του στους απανταχού λάτρεις του αθλητισμού και όχι μόνο, που σχεδόν συμπαρασύρει και όλους τους υπολοίπους σε μια γιορτή που ξεφεύγει από τα στενά όρια του κλασικού… οπαδισμού, ή των συλλογικών προτιμήσεων.
Καλή και ξεχωριστή η Ολυμπιάδα, αλλά δεν χαίρει της προσήλωσης, του σεβασμού και της κατάνυξης ενός Μουντιάλ, ακριβώς γιατί σ’ αυτή την περίπτωση, το αντικείμενο του… πόθου, είναι το λαοφιλέστερο των αθλημάτων στην υπέρτατη εκδοχή του!
Έχουμε δει κοινοβούλια στο παρελθόν να τροποποιούν τις ώρες συνεδριάσεων έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μη χάσουν αγώνα! Ακόμη και στις πιο φτωχές πλευρές του πλανήτη, μια οθόνη τηλεόρασης μπορεί να «δαμάσει» ένα ολόκληρο χωριό, μπορεί να εξευμενίσει τα πάθη για ένα δίωρο, μπορεί να κάνει να ξεχαστούν τα βάσανα τις καθημερινότητας – έστω και προσωρινά! Μια οθόνη τηλεόρασης γίνεται το κεντρικό αντικείμενο του πόθου και το απόλυτο... φετίχ για ολόκληρα χωριά φτωχότερων χωρών!

Μετρούν το χρόνο και τη ζωή τους με τα Μουντιάλ!

Υπάρχουν άνθρωποι που μετράνε το χρόνο και τη ζωή τους με τα Μουντιάλ! «Στο Μουντιάλ του ’82 έβγαλα το δημοτικό και πήραμε την πρώτη μας τηλεόραση», στο Μουντιάλ του Μεξικού το ’86 πήγα με την πρώτη κοπέλα», «σ’ αυτό της Ιταλίας το ’90 πέρασα στο Πανεπιστήμιο», «το ’94 στην Αμερική ήταν που παντρεύτηκα», το ’98 στο Μουντιάλ της Γαλλίας γεννήθηκε ο γιος μου»! Δεν είναι καταπληκτικό; Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο… οικουμενικό θέαμα του κόσμου που, σίγουρα ξεφεύγει από τη στενή έννοια ενός παιχνιδιού. Είναι το μεγαλύτερο επικοινωνιακό γεγονός του πλανήτη! Αφεθείτε στη μαγεία του!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης