Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία - Θρίλερ από τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου - Δεν εκταμιεύεται η δόση, αναβάλλεται η έξοδος από το μνημόνιο

Πορτογαλία - Θρίλερ από τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου - Δεν εκταμιεύεται η δόση, αναβάλλεται η έξοδος από το μνημόνιο
Έντονη ανησυχία για το δημοσιονομικό κενό των 700 εκ. ευρώ.
(upd2)Την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο, αλλά και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από την τρόικα, φαίνεται πως υπονομεύει άθελά του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Λισαβόνας, το οποίο κήρυξε αντισυνταγματικά ορισμένα μέτρα λιτότητας.
"Οι πιστωτές της Πορτογαλίας δεν μπορούν να καταβάλλουν την τελευταία δόση του δανείου, μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα που προέκυψε μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο ορισμένων μέτρων λιτότητας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Pedro Passos Coelho. Πρόσθεσε επίσης πως, αν και το πρόγραμμα στήριξης της χώρας έχει τυπικά ολοκληρωθεί από τα μέσα του Μαΐου, η τελευταία δόση του δανείου εξαρτάται από τους όρους που είχαν υπογραφεί προγενεστέρα με την τρόικα.
«Καθώς υπήρξε μεταβολή αυτών των όρων, η εκταμίευση προφανώς μπορεί να λάβει χώρα όταν ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση», εξήγησε.
Nωρίτερα και η υπουργός Οικονομικών, Maria Luis Albuquerque εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της, υποστήριξε πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα επιδράσει σημαντικά στον προϋπολογισμό του 2014, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ομαλή έξοδο της χώρας από το πακέτο διάσωσης.
«Το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί επί της ουσίας και δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα συμβεί» εξήγησε η υπουργός Οικονομικών. «Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα ασκήσει σημαντική επίδραση στον προϋπολογισμό τόσο του 2014 όσο και άλλων ετών» συμπλήρωσε. «Χρειαζόμαστε χρόνο προκειμένου να αποκρυσταλλώσουμε την κατάσταση και να βρούμε πιθανές λύσεις» τόνισε καταλήγοντας.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά τα μέτρα λιτότητας του προϋπολογισμού για το 2014, δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό ύψους 700 εκ. ευρώ!
Τα ακυρωθέντα μέτρα συνιστούσαν μέρος του προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας, το οποίο ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης