Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Το φάντασμα των ευρωσκεπτικιστών «στοίχειωσε» τη Σύνοδο Κορυφής - Μήνυμα Merkel στους πολίτες - «Η Ευρώπη αλλάζει»

Το φάντασμα των ευρωσκεπτικιστών «στοίχειωσε» τη Σύνοδο Κορυφής - Μήνυμα Merkel στους πολίτες - «Η Ευρώπη αλλάζει»
Οι ηγέτες της Ε.Ε. αναζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των φιλοευρωπαϊκών αισθημάτων των πολιτών
(upd5)Την ανάγκη η ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση την επόμενη πενταετία στην ανάπτυξη, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην απασχόληση επεσήμανε, από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, λίγο μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτίμησαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε πολλές χώρες θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι η Ευρώπη αλλάζει.

Ναι μεν…αλλά για Juncker
Σχετικά με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Angela Merkel τόνισε ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Jean Claude Juncker και τον στηρίζει, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει παράλληλα να ληφθεί υπόψη το γενικότερο πλαίσιο να μην παραβλεφθούν μεμονωμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Όπως τόνισε η Συνθήκη προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και την ειδική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε, τέλος, ότι εκτός από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί Barroso το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει και στο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί την επόμενη πενταετία. Δεσμεύθηκε ότι η ίδια θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την τόνωση της ανάπτυξης, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί.
Με το «φάντασμα» της Marine Le Pen και του Nigel Farage να πλανάται πάνω από τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχείρησαν να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα της ευρωπαϊκής κάλπης και να βρουν συνταγές αποδυνάμωσης των αντι-ευρωπαϊστικών δυνάμεων.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, F. Hollande, υποστήριξε πως η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Γαλλία αλλά για την Ευρώπη συνολικά.
Παράλληλα, κατέστησε αναγκαία την στροφή προς τις πολιτικές της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
«Αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης» διαμήνυσε εν συνεχεία.
Ο έτερος χαμένος των εκλογών, ο Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron, υπογράμμισε με τη σειρά του, πως «η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίες και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα». «Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες και να μην παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό» κατέληξε.
Κατά την εισήγησή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, H.V. Rompuy επισήμανε πως οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα, το οποίο αποκωδικοποιείται ως αναγκαιότητα για αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών.
«Ορισμένες χώρες βαδίζουν στο μονοπάτι της ανάκαμψης και επομένως, η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα ατζέντα, με θετικό αυτή τη φορά πρόσημο» υπογράμμισε.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στον απόηχο των ευρωεκλογών και της ενίσχυσης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, οι μεγάλες νίκες των Marine Le Pen στη Γαλλία και Nigel Farage στη Βρετανία, δημιουργούν έντονη ανησυχία σε Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν το μήνυμα ότι οι πολίτες είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι από τις πολιτικές που εφαρμόζουν στην Ε.Ε. και αναζητούν τρόπους αλλαγής πορείας, προς μια Ένωση πιο κοντά στους πολίτες, προκειμένου να ενισχύσουν τα φιλοευρωπαϊκά τους αισθήματα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, ο οποίος υπέστη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές, καθώς το κόμμα των Σοσιαλιστών τερμάτισε στην τρίτη θέση, πίσω από το Εθνικό Μέτωπο και την κεντροδεξιά, δεσμεύτηκε χθες πως θα προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις ενώ παράλλήλα θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει πορεία, υποστηρίζοντας ότι ο θρίαμβος της γαλλικής ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές δείχνει πως οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν τους προστατεύει.
Ο Hollande θα υποστηρίξει πως τα 28 κράτη-μέλη θα πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις και όχι στη λιτότητα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παρεκτραπεί από τα σχέδιά της παρά την ήττα που σημείωσε στις ευρωεκλογές και θα συνεχίσει με τις οικονομικές, κοινωνικές και εδαφικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Hollande είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με άλλους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel , του Ισπανού πρωθυπουργού Rajoyκαι του Ιταλού πρωθυπουργού Renzi, με θέμα το τεράστιο δίλημμα με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει.

(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη, 27 Μαΐου - 10:35)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης