Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ποιες χώρες είναι εκτεθειμένες σε ελληνικά και Ιρλανδικά ομόλογα; Γιατί ανησυχεί η Γερμανία;

Ποιες χώρες είναι εκτεθειμένες σε ελληνικά και Ιρλανδικά ομόλογα; Γιατί ανησυχεί η Γερμανία;
Η Ιρλανδία έχει συνταράξει την Ευρώπη, ανασύροντας τις ούτως ή άλλως νωπές μνήμες των ελληνικών προβλημάτων. Όλοι φοβούνται στην αγορά το αναπόφευκτο, δηλαδή τη χρεοκοπία και το ντόμινο των εξελίξεων που μπορεί αυτή να προκαλέσει...
Ποιές όμως είναι οι τράπεζες εκείνες που “τρέμουν” περισσότερο από κάθε άλλον ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας (Committee of European Banking Supervisors, CEBS), κατά τη διενέργεια των stress tests του καλοκαιριού, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις “αδύναμες” χώρες της ζώνης είναι σημαντική, ανοίγοντας έτσι τον ασκό των ανησυχιών για τις επιπτώσεις δυσμενούς εξέλιξης.
Αναλυτικότερα, ξεκινώντας από την Ελλάδα, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικό δημόσιο χρέος φτάνει στα 107,1 δισ. ευρώ, ενώ η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε χρέος ευρωπαϊκών χωρών ανέρχεται στα 60,8 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικό χρέος είναι οι γερμανικές, με ομόλογα 17,6 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι γαλλικές με ομόλογα ύψους 11 δισ. ευρώ. Ακολουθούν οι Κυπριακές με ελληνικό χρέος στα χαρτοφυλάκια τους που φτάνει τα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ εκτεθειμένες είναι και οι βελγικές με 4,7 δισ. ευρώ. Μικρότερη είναι η συμμετοχή της Ολλανδίας, με 3 δισ. ευρώ και της Μ. Βρετανίας με 4,1 δισ. ευρώ. Τα ποσοστά συμμετοχής στο ελληνικό χρέος είναι μικρότερα για τις ιταλικές, πορτογαλικές, ισπανικές και αυστριακές τράπεζες.
Υπό την ομπρέλα του ΔΝΤ και της ΕΕ στην Ελλάδα, οι ανησυχίες πλέον έχουν εστιαστεί στην Ιρλανδία. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν περίπου 29 δισ. ευρώ ιρλανδικό χρέος, ενώ οι ιρλανδικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατά 10,9 δισ. ευρώ. Τα σκήπτρα κρατούν και εδώ οι γερμανικές τράπεζες, καθώς έχουν αγοράσει περίπου 12,3 δισ. ευρώ ιρλανδικών ομολόγων, με τη Μ. Βρετανία να κατέχει περίπου 5,4 δισ. ευρώ. Χαμηλότερη είναι η συμμετοχή των γαλλικών τραπεζών, με 2,4 δισ. ευρώ, ενώ πολύ μικρό μέρος ιρλανδικού χρέους έχουν καλύψει βελγικές, πορτογαλικές, κυπριακές και ισπανικές τράπεζες...
Οι γερμανικές τράπεζες πρωταγωνιστούν και στο πορτογαλικό χρέος, καθώς κατέχουν περίπου 10 δισ. ευρώ, από τα 43,4 δισ. ευρώ πορτογαλικών ομολόγων που κατέχουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων ομολόγων από την Πορτογαλία, καλύπτεται από τις τράπεζες της χώρας, ισπανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν αγοράσει περίπου 6,5 δισ. και 4,6 δισ. ευρώ. Μεταξύ 2-3 δισ. ευρώ είναι και η συμμετοχή βρετανικών, βελγικών και ολλανδικών τραπεζών στα πορτογαλικά ομόλογα.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης