Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η επόμενη μέρα για την Eurobank – Κρατικοποιείται ως μεταβατική λύση, ενσωματώνει το good ΤΤ ενισχύοντας την ρευστότητα με 11 δισ παραμένει στο ΤΧΣ αυτόνομη χωρίς την ΕΤΕ και αρχές του 2014 πωλείται σε στρατηγικό επενδυτή το 30%

Η επόμενη μέρα για την Eurobank – Κρατικοποιείται ως μεταβατική λύση, ενσωματώνει το good ΤΤ ενισχύοντας την ρευστότητα με 11 δισ παραμένει στο ΤΧΣ αυτόνομη χωρίς την ΕΤΕ και αρχές του 2014 πωλείται σε στρατηγικό επενδυτή το 30%
Την επόμενη μέρα της Eurobank φαίνεται ότι αρχίζουν να σχεδιάζουν θεσμικοί φορείς και η Τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που συμμετέχουν στην χάραξη των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο η Eurobank θα αποτελέσει ένα καλό περιουσιακό στοιχείο για το ελληνικό κράτος.

Έχει ισχυρό δίκτυο, τεχνογνωσία στο retail banking και στο investment αλλά και στα επιχειρηματικά δάνεια.
Από την Eurobank το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να επιτύχει αξιοπρεπείς αποδόσεις και στρατηγικά η αγορά θα πρέπει να αρχίσει να προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση δηλαδή την επόμενη ημέρα του banking, ως μιας διαδικασία κατά την οποία το ελληνικό κράτος θα πουλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία σε καλές τιμές προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
H Eurobank έχει ξεκινήσει μια διαδικασία διερεύνησης των πιθανοτήτων αν μπορεί να συγκεντρώσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ των 4,1 δις ευρώ δηλαδή 410 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με πολύ σοβαρές αποχρώσες ενδείξεις λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης που εμφανίζει και του ελάχιστου χρόνου προετοιμασίας η Eurobank δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει το 10% της αμκ από ιδιωτικά κεφάλαια.
Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η διοίκηση της Eurobank πριν την γενική συνέλευση στις 30 Απριλίου ίσως αρχές της νέας εβδομάδας να ανακοινώσει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για το πώς εξελίσσεται η διερεύνηση της αναζήτησης επενδυτών για την αμκ.
Οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι το 10% δεν συγκεντρώνεται και ίσως η τράπεζα να ακυρώσει την διαδικασία για τους ιδιώτες μετόχους δηλαδή να ζητήσει να μην υλοποιηθεί αμκ για το σκέλος των ιδιωτών μετόχων.
Σε αυτή την περίπτωση η Eurobank θα περιέλθει εξ ολοκλήρου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Εθνική δεν θα συμμετάσχει στην αμκ της Eurobank και το ποσοστό της από το 84% θα υποχωρήσει στο 6-7%.
Με βάση τους σχεδιασμούς μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και χρονικά περί το Ιούλιο θα ενσωματωθεί στην κρατικοποιημένη Eurobank το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Να σημειωθεί ότι αυτή η λύση έχει προκριθεί και από την Alvarez η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος συνδυασμός είναι η εξαγορά του ΤΤ από την Eurobank.
Με την ενσωμάτωση του ΤΤ και των 11 δισ ευρώ καταθέσεων που διαθέτει θα βελτιωθεί σημαντικά η ρευστότητα της Eurobank θα μειωθεί αισθητά η εξάρτηση από το ELA και η τράπεζα όντας επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, διαθέτοντας ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με την στήριξη του ΤΧΣ και επαρκή ρευστότητα θα μπορέσει να πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή.
Να σημειωθεί ότι δηλώσεις από την Τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνουν τους σχεδιασμούς.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Thomsen στην Τρόικα δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να απογαλακτίσουν από το κράτος το οποίο δεν μπορεί να έχει λόγο και ρόλο στις χρηματοδοτήσεις.
Αυτό τι σημαίνει πρακτικά ότι το ΔΝΤ θέλει ιδιωτικές τράπεζες.
Η κρατικοποίηση θα είναι μια μεταβατική διαδικασία και όχι μόνιμη.
Ο Στουρνάρας ο έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι οι 4 συστημικές τράπεζες θα ενσωματώσουν τις υπόλοιπες μικρές ή όσες δεν ανακεφαλαιοποιηθούν.
Δεν αναφέρθηκε σε 3 τράπεζες αλλά 4 τράπεζες.
Ειδικά για το ΤΤ να σημειωθεί ότι η Πειραιώς δεν μπορεί να εμπλακεί μετά την εξαγορά των 3 κυπριακών τραπεζών.
Η Alpha bank επίσης δεν μπορεί να εμπλακεί γιατί είχε την ευκαιρία να το εξαγοράσει και αποσύρθηκε.
Με βάση τους σχεδιασμούς θέλουν να ενσωματώσουν το good TT στην Eurobank για να μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και να πωληθεί με καλύτερους όρους σε στρατηγικούς επενδυτές.
Στην Εθνική θα καταλήξουν όλες οι μικρές τράπεζες που δεν θα καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Proton bank η οποία δεν μπορεί να πωληθεί ελλείψει ενδιαφέροντος.
Ποιο είναι το συμπέρασμα αυτής της στρατηγικής;
Η Eurobank θα προσφέρει μεγαλύτερη αξία στο ελληνικό κράτος αν ενσωματώσει το good ΤΤ και πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή.
Ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να αναστήσουν το deal Εθνικής – Eurobank εκ νέου αλλά το deal αυτό με επιχειρηματικούς όρους έχει αποτύχει.

Για το ελληνικό κράτος και το ΤΧΣ ο στόχος πρέπει να είναι ένας πως τα περιουσιακά στοιχεία που θα διαθέτει ως βασικός μέτοχος θα έχουν προστιθέμενη αξία ώστε να μπορέσουν να πωληθούν.
Στο παρελθόν funds είχαν προσεγγίσει το ΤΧΣ και είχαν επισημάνει ότι η Eurobank θα μπορούσε να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μετά την κρατικοποίηση και αυτό σημαίνει ότι το ΤΧΣ και το ελληνικό κράτος χρειάζεται μια λύση τέτοια για την Eurobank ώστε να μπορέσει να πουληθεί και να επιτευχθεί μια ικανοποιητική απόδοση κεφαλαίου.
Η συγχώνευση μεταξύ Εθνικής και Eurobank είναι έκτρωμα που αποδοκιμάστηκε από την αγορά και την λογική.
Ο στόχος για το κράτος πρέπει να είναι ένας. Όσες τράπεζες κρατικοποιηθούν πρέπει να εξοπλιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να πωληθούν σε καλές τιμές και με καλούς όρους.
Μια τέτοια διαδικασία θα προσφέρει στην εθνική οικονομία και θα αποδώσει στον έλληνα φορολογούμενο πολίτη.
Τα πειράματα όπως η δημιουργία μιας μεγάλης τράπεζας όπως η Εθνική και Eurobank με τεράστιο συστημικό ρίσκο είναι επικίνδυνα για την σταθερότητα της οικονομίας και απερρίφθησαν από την Τρόικα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης