Τελευταία Νέα
Bank Insider

Κατακρημνίστηκε το ΧΑ -4,90%, στόχος οι 850 μον. - Έως -14% ο FTSE 25, κράτησαν οι τράπεζες - Πωλητές UBS, Cheuvreux, Citi - Το μοντέλο έκτρωμα στην Κύπρο καθιστά τις καταθέσεις, επενδύσεις υψηλού ρίσκου – Τα χειρότερα για την Ελλάδα έρχονται

Κατακρημνίστηκε το ΧΑ -4,90%, στόχος οι 850 μον. - Έως -14% ο FTSE 25, κράτησαν οι τράπεζες - Πωλητές UBS, Cheuvreux, Citi - Το μοντέλο έκτρωμα στην Κύπρο καθιστά τις καταθέσεις, επενδύσεις υψηλού ρίσκου – Τα χειρότερα για την Ελλάδα έρχονται
(upd16) Κατακρημνίστηκε το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έκλεισε με εντυπωσιακές απώλειες -4,90% στις 884,94 μονάδες, λόγω του παρανοϊκού σχεδίου διάσωσης της Κύπρου. Ο τζίρος ήταν ενισχυμένος, καθώς διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές είναι υπερκινητικοί λόγω της διάχυτης αβεβαιότητας και καθαροί πωλητές. 
Η βιαιότητα της πτώσης σχετίζεται με το γεγονός ότι θεσμικοί πουλάνε μετοχές, ελλείψει ρευστότητας καθώς υπέστησαν ζημίες από την Κύπρο (αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες) το short sellling έχει ενεργοποιηθεί ενώ οι ξένοι επίσης ρευστοποίησαν.
Η ΕΕΕΚ έκλεισε στο -4,98%, ΟΤΕ -9,26%, ΔΕΗ -9,58%, ΕΛΠΕ -4,32%, MIG -14,04%, Jumbo -10,66% κ.α. 
Αντιθέτως, στις τράπεζες μετριάστηκαν οι απώλειες πλην της Πειραιώς που έκλεισε στο -8,62%  ενώ Εθνική και Eurobank γύρισαν σε ήπια θετικό έδαφος.
Το νέο οικονομικό μοντέλο έκτρωμα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο θα στοιχειώνει τις αγορές για πολύ καιρό. Οι καταθέσεις έχουν μετατραπεί σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.
Η Ελλάδα περίμενε να βγει... λευκός καπνός από το κυπριακό ζήτημα, όμως η λύση που επιλέχθηκε, κάθε άλλο παρά ανακουφιστικά λειτούργησε σε όλη την αγορά και όλη την επιχειρηματική κοινότητα.
Γιατί, ασχέτως με τη συμπεριφορά των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών, η Ελλάδα έχει ξεχωριστή σχέση με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα
Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη οικονομική, χρηματιστηριακή αλλά και γεωπολιτική εξάρτιση και αλληλεπίδραση με την Κύπρο, με ότι συνεπάγεται αυτό. Τα πράγματα πλέον σε ότι αφορά το επιχειρηματικό και οικονομικό status quo Ελλάδας και Κύπρου δε θα είναι ποτέ ίδιο, τουλάχιστον για τα επόμενα αρκετά χρόνια!
Στην Κύπρο δραστηριοποιούνται περί τις 1.600 ελληνικές εταιρείες μεγάλες και μικρές, ενώ δεκάδες εταιρείες εξάγουν από εδώ προς τα εκεί τα προϊόντα τους, ή με "διάδρομο" την Κύπρο.
Επίσης, δεκάδες εταιρείες (και εισηγμένες) έχουν σημαντικά κεφάλαια κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες, με το πλήγμα να είναι ιδιαίτερα μεγάλο μετά το πρωτοφανές haircut στις καταθέσεις!
Επιχειρηματίες, θεσμικοί, ισχυροί ιδιώτες και πολλοί άλλοι έχουν στην Κύπρο τις καταθέσεις τους, οπότε το πλήγμα είναι καταλυτικό.
Αυτός είναι και ένας εκ των λόγων που πιέστηκε πολύ το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς η αναζήτηση ρευστότητας πλέον γίνεται το πρώτο ζητούμενο!
Οι καταθέσεις, οι οποίες αποτελούν πραγματικό κεφάλαιο και έχουν μηδενικό ρίσκο πλέον θα λογίζονται ως επενδυτικό προϊόν, εξέλιξη που αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της ΕΕ και της Κύπρου να διαχειριστούν μια κρίση σε μια χώρα με 15-16 δισ. ευρώ ΑΕΠ.
Όλοι αυτοί οι λόγοι οδήγησαν στη δραματική σημερινή εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς οι πιέσεις δεν εστιάστηκαν πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο, αλλά επεκτάθηκαν σε όλο το φάσμα των μετοχών της πραγματικής οικονομίας!
Ακόμη και μετοχές που θεωρούνταν "κάστρα" όπως ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Μέτκα δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις έως και -10,66% (Jumbo) εν μέσω σύγχυσης!
Πολλές, δεκάδες ελληνικές εταιρείες έχουν ισχυρή παρουσία στην Κύπρο, ενώ γενικότερα το δημοσιονομικό ρίσκο έχει επηρεαστεί
Στην αγορά έγιναν κάποιες προσπάθειες διακράτησης τουλάχιστον της περιοχής των 880 - 885 μονάδων, ώστε να υπάρχει ελπίδα αντίδρασης και να μη χαθεί η επαφή με τις 900 μονάδες.
Πάντως, ήδη ο Γενικός Δείκτης έχασε όλα τα κέρδη του 2013 και βρίσκεται σε επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2012!
Πλέον, οι προσεχείς συνεδριάσεις θα κρίνουν πολλά σε σχέση με το πως θα "διαβάσει" το ελληνικό χρηματιστήριο τις εξελίξεις
Στο χρηματιστήριο, θα έρθουν μαύρες μέρες ακόμη χειρότερα από αυτές που είχαμε προβλέψει για τις τράπεζες γιατί πέραν από τις αμκ που σχεδιάζονται πρέπει να προστεθεί και η αβεβαιότητα των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Σχετικά με τις τράπεζες, για πολλοστή φορά υπενθυμίζουμε ότι, ανεξαρτήτως των κυπριακών εξελίξεων, ο διορθωτικός κύκλος της πτώσης δεν έχει ολοκληρωθεί.
Κανείς επενδυτής δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ή φρούδες προσδοκίες.
Οι μετοχές των τραπεζών απλά θα ισοπεδωθούν και αυτό θα συμβεί να είστε σίγουροι ότι θα συμβεί η ισοπέδωση στα 0,10 ευρώ και πέριξ…

Οι ξένοι πωλητές - Θεσμικοί πουλάνε ελείψει ρευστότητας και short selling

Που αποδίδεται η μεγάλη πτώση στις μη τραπεζικές μετοχές; Οι τραπεζικές μετοχές με ή χωρίς Κύπρο πάλι θα υποχωρούσαν. Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 αποδίδονται κυρίως
1)στο ότι θεσμικοί πουλάνε ελλείψει ρευστότητας
2)Οι ξένοι είναι καθαροί πωλητές
3)Το πλήγμα στις καταθέσεις καθιστά τους επενδυτές άκρως συντηριτικούς
4)Αν οι καταθέσεις είναι επένδυση υψηλού ρίσκου, οι μετοχές στα χρηματιστήρια τι είναι;
Οι ξένοι σήμερα είναι πωλητές στο ΧΑ. Στον ΟΤΕ, Cheuvreux 390 χιλ. μετοχές, 160 χιλ η UBS, 155 χιλ μετοχές η Citigroup και 28 χιλ η Credit Suisse.
Στον ΟΠΑΠ 180 χιλ η Credit Suisse, 50 χιλ η J P Morgan, 25 χιλ η Bank of America και 125 χιλ η UBS. Στην Εθνική 50 χιλ η UBS, 45 χιλ η Deutsche bank και 35 χιλ η Citigroup
Στην Πειραιώς 50 χιλ η Cheuvreux. Οι πωλήσεις στην Πειραιώς αποδίδονται σε εγχώριους επενδυτές και μικροεπενδυτές.


Το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου είναι ο οικονομικός Frankenstein

Το νέο δόγμα της ΕΕ και της Τρόικα, οι καταθέτες και όχι οι ιδιώτες μέτοχοι να ανακεφαλαιοποιούν τις τράπεζες εξαναγκαστικά, μέθοδος που για πρώτη φορά στην νεότερη οικονομική ιστορία εφαρμόζεται στην Κύπρο  είναι αντικειμενικά επικίνδυνο, είναι αντικειμενικά απόδειξη παταγώδους αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακραίο έκτρωμα της αποτυχίας της Ευρώπης. Το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου είναι ένα δημιούργημα τερατωγένεση, είναι ο οικονομικός Frankenstein της Ευρώπης.
Για το έκτρωμα αυτό κανείς Ευρωπαίος δεν μπορεί και δεν θα είναι υπερήφανος.
Το επιχείρημα ότι στην Κύπρο υπήρχαν 68 δισ. ευρώ καταθέσεις και το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώνεται περί τα 16 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα υπάρχουν ενδείξεις ότι ξεπλένεται μαύρο χρήμα άρα έπρεπε να συμμετάσχουν στην διάσωση της χώρας οι καταθέτες είναι παντελώς αβάσιμο.
Το επιχείρημα ότι η Κύπρος είναι ένα υπερμοχλευμένο τραπεζικό σύστημα άρα έπρεπε να υπάρξει επιθετική απομόχλευση επίσης αμφισβητείται.
Το Λουξεμβούργο ή το Λιχνενστάιν π.χ. δεν έχουν ένα τεράστιο σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας χρηματοπιστωτικό σύστημα; Στο Λουξεμβούργο π.χ. ο τραπεζικός κλάδος αντιπροσωπεύει 24 φορές το ΑΕΠ!
Για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπάρχουν εικασίες για την Κύπρο, οι αναφορές μάλιστα των Γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ότι μεγάλο μέρος των καταθέσεων στην Κύπρο ρώσων είναι ξέπλυμα χρήματος, δεν έχει αποδειχθεί.
Αντιθέτως αποδείχθηκε ότι η Deutsche Bank ή η HSBC κατηγορήθηκαν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η απόφαση της ΕΕ, της Τρόικα να θυσιάσει τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ ξεχωρίζοντας σε εξασφαλισμένες και μη εξασφαλισμένες, προκαλεί την παγκόσμια κοινωνία καθώς οριοθετεί τι είναι ασφαλές και τι όχι.
Το οικονομικό έκτρωμα – μοντέλο λύση που υιοθετήθηκε στην Κύπρο δεν έχει κανένα προηγούμενο.
Ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι η Κύπρος ήταν ένα πειραματόζωο όπου η Ευρώπη έσπασε το δεύτερο ταμπού τις καταθέσεις.

Έσπασε η ζώνη των 900 μονάδων στο ΧΑ - Επόμενος στόχος οι 850 μονάδες

Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο και η λύση έκτρωμα που εφαρμόστηκε με επίκεντρο τις καταθέσεις, έχουν αλλάξει άρδην το προφίλ ρίσκου στο ελληνικό χρηματιστήριο επί τα χείρω. 
Τεχνικά η αγορά έφθασε και έσπασε με σχετική άνεση τις 900 μονάδες που οριοθετείται ένα σοβαρό σημείο στήριξης. Η διάσπαση των 900 μονάδων αλλάζει τα δεδομένα και πλέον επόμενο σημείο στήριξης οι 880 και εν συνεχεία 850 μονάδες με απότερο στόχο τις 800 μονάδες. Το σενάριο της πτώσης πάντως έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης από το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης. Δεν υπάρχουν καλά νέα, δεξιά αριστερά όπου και να κοιτάξει ο επενδυτής βλέπει μόνο γκρίζες - και συχνά μαύρες - αποχρώσεις.

Μάζεψαν οι τράπεζες αλλά...

Αλλοπρόσαλλη ήταν για άλλη μια συνεδρίαση η εικόνα των τραπεζικών μετοχών καθώς έφτασαν να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, όπως στο τέλος μάζεψαν σημαντικά.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο απλά επιβεβαιώνουν ότι ο μονόδρομος πτώσης για τις μετοχές των τραπεζών….δεν είναι τίποτε άλλο από μονόδρομο.
Έχει επισημανθεί ότι, το σχέδιο είναι απλό οι μέτοχοι πρέπει να συμμετάσχουν με την ολοκληρωτική τους καταστροφή στο πείραμα που λέγεται banking.
Οι μετοχές των τραπεζών θα καταρρεύσουν φθάνοντας στα 0,10 ευρώ και χαμηλότερα αυτό είναι το σχέδιο.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,7000 ευρώ χωρίς διακύμανση με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια στην αποτίμηση των 858 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Euroxx Χρηματιστηριακή ότι η τράπεζα - μετά από 6 σερί πτωτικά τρίμηνα - επέστρεψε στα κέρδη στο 4ο τρίμηνο του 2012, βελτίωσε την εικόνα του τίτλου που έχανε έως και -5,43%.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 0,7300 ευρώ με πτώση -3,57% και αποτίμηση στα 390 εκατ. ευρώ. 
Η Eurobank στα 0,2590 ευρώ με οριακη άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 143 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς έφτασε να χάνει ώς και -12,93% όμως περιορίστηκαν οι απώλειες για να κλείσει τελικά στο -8,62% στην τιμή των 0,2120 ευρώ με αποτίμηση 242 εκατ. ευρώ. Η εικόνα του τίτλου βελτιώθηκε μετά την επίσημη ανακοίνωση εξαγοράς των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. 
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1970 ευρώ με πτώση -6,19% με κεφαλαιοποίηση 48 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,68 ευρώ με πτώση -5,37% με αποτίμηση 252 εκατ. ευρώ.

Εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές των κυπριακών τραπεζών

Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, υποχρέωσε τις αρχές αφενός να κρατήσουν κλειστές τις κυπριακές τράπεζες, αφετέρου να διακόψουν την διαπραγμάτευση τους στο χρηματιστήριο.
Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και αύριο και από την Πέμπτη μάλλον θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση τους πλην της Λαϊκής που αποτελεί ειδική περίπτωση.

FTSE 25 - Στο -14,04% η MIG, -10,66% η Jumbo, -9,26% ο ΟΤΕ, -9,58% η ΔΕΗ!

Σύσσωμες σχεδόν οι μετοχές του FTSE 25 πιέστηκαν έντονα, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η Κυπριακή κρίση και η λύση μοντέλο – έκτρωμα που εφαρμόστηκε.
Η μετοχή της Coca Cola 3 E δέχτηκε ισχυρές πιέσεις τόσο λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, όσο και λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, ενώ έτσι κι αλλιώς ευρίσκονταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα.
Έκλεισε στα 20,60 ευρώ με πτώση -4.98% με όγκο 628.000 τεμάχια και αποτίμηση 7,551 δισ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις σε ποσοστό -9,26% πέφτοντας κάτω από τα 5 ευρώ για πρώτη φορά εντός του 2013, με κλείσιμο στα 4,80 ευρώ, επίπεδα του Δεκέμβρη του 2012!
Ο ΟΠΑΠ είχε καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλα blue chips κλείνοντας στα 6,55 ευρώ με πτώση -3,38% με κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης τα 6,5 ευρώ και αντίστασης τα 7,2 ευρώ.
Η ΔΕΗ δέχτηκε επίσης μεγάλες πιέσεις για τους λόγους που αναφέρουμε στο ξεκίνημα του κειμένου, κλείνοντας στα 6,04 ευρώ με πτώση -9,58% με κρίσιμο σημείο στήριξης τα 6 ευρώ.  
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,75 ευρώ με πτώση -4,32% ενώ έφτασε έως το -7,04%, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τόσο αμυντικού προφίλ μετοχή.
Η Τιτάνας έκλεισε στα 12,80 ευρώ με πτώση -2,44% πιστοποιώντας τα αμυντικά χαρακτηριστικά του, η Folli Follie στα 13,60 ευρώ με πτώση -1,45% ενώ η Jumbo δέχτηκε ξανά ισχυρές πιέσεις χάνοντας -10,66% με κλείσιμο στα 5,78 ευρώ, δεδομένου ότι ο όμιλος έχει τρία καταστήματα στην Κύπρο με ότι αυτό συνεπάγεται...
Η Motor Oil έκλεισε στα 7,25 ευρώ με πτώση -3,85% και αποτίμηση 803 εκατ. ευρώ, ενώ η Βιοχάλκο έκλεισε στα 3,49 ευρώ με πτώση -1,41%.
Η Μέτκα δέχτηκε επίσης ισχυρές πιέσεις παρ' ότι γενικά αμυντική μετοχή, κλείνοντας στο -6,57% στην τιμή των 10,24 ευρώ και αποτίμηση 532 εκατ. ευρώ.
Η μητρική Μυτιληναίος έκλεισε στα 4,25 ευρώ με πτώση -5,97% στην αποτίμηση των 496 εκατ. ευρώ.
Η MIG έκλεισε ξανά στην κορυφή της πτώσης στο χώρο του FTSE 25 χάνοντας το -14,04% της αξίας της με κλείσιμο στα 0,2450 ευρώ. Πιέζεται διαρκώς εσχάτως, λόγω της διασύνδεσης που ορισμένοι θεωρούν ότι έχει με τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η διοίκηση ανέφερε ότι οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι οριακές μόλις 5 εκατ ευρώ. Το τεχνικό σημείο στήριξης τα 0,20 ευρώ και αντίστασης τα 0,26 ευρώ.
Η Ελλάκτωρ έκλεισε στα 1,63 ευρώ με πτώση -6,86% με την αποτίμηση να έχει κατέλθει στα 288 εκατ. ευρώ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 2,54% με πτώση -6,62% και αποτίμηση 277 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ έχασε -7,44% στα 4,23 ευρώ, ο ΟΛΠ στα 17,65 ευρώ με πτώση -4,08%, η Intralot στα 1,97 ευρώ με πτώση -3,43% και η Frigoglass στα 4,35 ευρώ με πτώση -2,25%.

Σταθεροποιητικές τάσεις στις αποδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη παρά την λύση - έκτρωμα στην Κύπρο 

Οριακή επιδείνωση  καταγράφεται στις αποδόσεις των ομολόγων ενώ στα  CDS επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις.. Προφανώς οι εξελίξεις στην Κύπρο επιδρούν στην αγορά μετά την λύση - έκτρωμα που υιοθετήθηκε. Στα CDS στην Ελλάδα 25% ή 2.500 μονάδες βάσης.
Στην  Ιρλανδία τα CDS στις 190 μ.β. στην Πορτογαλία 395 μ.β..
Στην  Ισπανία 290 μ.β. στην Ιταλία 290 μ.β. στην Γαλλία 84 μ.β. και στην Γερμανία 38 μ.β.
Οι  αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία στην Ευρώπη κινούνται ανοδικά.
Στην Ισπανία η απόδοση στην 10ετία στο 4,80% από 4,79%.
Στην Ιταλία 4,54% από 4,59%,  στην Γαλλία 2,03%, στην Πορτογαλία 6,05% από 5,95%, στο Βέλγιο 2,07% και στην Ιρλανδία 4,11% από 4,15%.  
Να αναλογιστούμε ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 11,78%.
Η Γερμανική 10ετία στο 1,35%, κινείται οριακά πτωτικά αντίθετα σχεδόν πάντα με την κίνηση των ομολόγων….των προβληματικών χωρών.
Το ευρώ στα 1,2878 δολάρια κινείται πτωτικά, με ημερήσια διακύμανση 1,2832 δολάρια με 1,2885 δολάρια.

Πτωτικά οι τιμές των ελληνικών ομολόγων - Αποδόσεις έως 11,78%

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων στην ΗΔΑΤ λόγω του διάχυτου προβληματσιμού για την Κύπρο.
Οι τιμές των 20 ομολόγων διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά σε μέσους όρους στις  41,25 μονάδες βάσης. Να σημειωθεί ότι είχε εκδηλωθεί ακραία κερδοσκοπία από hedge funds που ανέβασαν τις τιμές των ομολόγων αλλά τώρα η τάση έχει αλλάξει σε ελεγχόμενα πτωτική.
Το εύρος αγοράς πώλησης των 20 νέων ομολόγων  διαμορφώνεται στις 41 με 41,5 μονάδες βάσης.
Είναι προφανές ότι η αγορά ομολόγων θα είναι καθοδηγούμενη, χειραγωγούμενη και υπό την συνεχή επήρεια της κερδοσκοπίας λόγω της ρηχότητας της.
Στο ομόλογο 2023 οι τιμές κινούνται μεταξύ 49,25 με 50,25 μονάδες βάσης ή απόδοση 11,78%.
Στο ομόλογο 2042 οι τιμές κινούνται μεταξύ 37,25 με 38,75 μονάδων βάσης ή απόδοση 10,08%.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης