Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πανικός στην Κύπρο από την απόφαση του Eurogroup – Προβλέπεται η επιβολή τέλους σταθερότητας στις καταθέσεις – Στο 6,75% και 9,9% ο φόρος - Kαταθέτες σπεύδουν να αποσύρουν τα χρήματα τους αλλά το σύστημα δεν λειτουργεί

tags :
Πανικός στην Κύπρο από την απόφαση του Eurogroup – Προβλέπεται η επιβολή τέλους σταθερότητας στις καταθέσεις – Στο 6,75% και 9,9% ο φόρος - Kαταθέτες σπεύδουν να αποσύρουν τα χρήματα τους αλλά το σύστημα δεν λειτουργεί
(upd31) H επιβολή ενός «τέλους σταθερότητας» που θα αφορά τις καταθέσεις που βρίσκονται στην Κύπρο, αποφασίστηκε στο Eurogroup. Συγκεκριμένα, για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, το τέλος αυτό θα φτάνει μέχρι και το 6,75%, ενώ πάνω από τις 100.000 ευρώ θα φτάνει το 9,9%. Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.
Έναντι των καταθέσεων που θα κουρευτούν, θα εκδοθούν μετοχές της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής, είπε ο υπουργός οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
Τα αναμενόμενα έσοδα από την επιβολή αυτών των τελών εκτιμώνται σε 5,8 δις. ευρώ. Διευκρινίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο G. Asmussen από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.
Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.  Το πρώι πάντως δημιουργήθηκε πανικός όταν καταθέτες στην Κύπρο έσπευσαν να αποσύρουντα χρήματα τους και το σύστημα δεν λειτουργούσε.
Όταν η λειτουργία αποκαταστάθηκε, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ποσό της εισφοράς,
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem , λέγοντας ότι είναι μία συμφωνία που υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση της νέας κυβέρνησης της Κύπρου. Από Κυπριακής πλευράς ο υπουργός οικονομίας, Μιχάλης Σαρρής, σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα σε οδυνηρές λύσεις και ότι τελικά συμφώνησε σε μία λύση που διασφαλίζει το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δις ευρώ.
Εξάλλου, ο J. Dijsselbloem σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα). Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.
Επίσης, ο J. Dijsselbloem ανέφερε, ότι χάρις στις σημερινές αποφάσεις διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, άποψη με την οποία συμφώνησε και η Διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde.
Όπως είπε η C. Lagarde, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου είναι βέβαιη, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ακριβές ποσό της συνεισφοράς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεισφορά του ΔΝΤ, αναμένεται να ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ.
Εξάλλου, στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα συνεισφέρει και η Ρωσία, όπως εξήγησε ο J. Dijsselbloem , σημειώνοντας ωστόσο, ότι η συνεισφορά αυτή «δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή» και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από τη Ρωσία και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
Ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και ότι οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.
Ο O. Rehn, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η σημασία της κυπριακής οικονομίας για την ευρωζώνη είναι «συστημικού χαρακτήρα».
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των κυπριακών επιχειρήσεων, θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%.
Τέλος, ο υπουργός οικονομίας της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, δήλωσε ότι υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεωκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα.
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις συχνά οδηγούνταν σε αδιέξοδο, τόνισε ο Μ. Σαρρής και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου έπρεπε «να δώσει μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες».
Ο Μ Σαρρής τόνισε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεωκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.» Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της Κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.

«Δεν τιμωρούμε τη Λευκωσία»

Η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των 10 δισεκ. ευρώ δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η Μεγαλόνησος, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ J. Dijsselbloem.
«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», επεσήμανε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».
Από την πλευρά του και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ G. Asmussen περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της οικονομίας της.
Η φορολόγηση θα ανέρχεται στο 6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και στο 9,9% για όσες καταθέσεις υπερβαίνουν αυτό το ποσόν. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους, όσο και σε ξένους καταθέτες και όπως εκτιμάται το μέτρο αυτό θα αποφέρει 5,8 δισεκ. ευρώ.
Ο Asmussen πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.
Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Asmussen.

Κύπρος: Την Τετάρτη θα μεταβεί στη Ρωσία ο Μιχάλης Σαρρής

Την Τετάρτη, αντί για την αρχικά προγραμματισμένη επίσκεψή του τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση επίσκεψη στη Μόσχα του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο των επαφών του κυρίου Σαρρή θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου από την Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.

C.Lagarde: Το ΔΝΤ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της Κύπρου

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), C. Lagarde, σε γραπτή δήλωσή της, χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της Κύπρου» επισημαίνει η κ. Lagaede, τονίζοντας ότι «το ΔΝΤ πάντα έλεγε ότι θα υποστηρίξει μια λύση που θα είναι βιώσιμη, που θα χρηματοδοτείται πλήρως και η οποία θα διαθέτει την κατάλληλη κατανομή των βαρών».
Καταλήγοντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει: «Πιστεύω ότι η συμφωνία - πακέτο πληροί αυτούς τους τρεις στόχους. Σε αυτή τη βάση, έχω την πρόθεση να προβώ σε σύσταση προς το Διοικητικό Συμβούλιό μας το ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου».

T. Μητσόπουλος: Υπήρχε ο κίνδυνος του λουκέτου σε δύο τράπεζες

Στο δίλημμα μεταξύ οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων και άτακτου κλεισίματος δύο τραπεζών, με απώλεια όλων των καταθέσεων, βρέθηκε χθες τη νύχτα η κυβέρνηση, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Συγκοινωνιών, Τάσος Μητσόπουλος.
«Μας είχε λεχθεί ότι η έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες θα τερματιστεί και ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα έκλειναν» είπε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα επιστρέψει σήμερα στην Κύπρος, θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο και θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
«Πρέπει να πούμε ότι εκ πρώτης όψεως είναι μια δύσκολη απόφαση, αν και δεν θίγει άμεσα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» συμπήρωσε ο κ. Μητσόπουλος και σημείωσε: «Aυτή η απώλεια είναι δυνατόν να αναπληρωθεί από τα υψηλά σχετικά επιτόκια που διαθέτουμε, από 3,5-5% που είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη».
«Επομένως, είναι δυνατόν να αναπληρωθεί αυτό το ποσοστό και η απώλεια που καλούμαστε να καταβάλουμε είναι το όφελος, που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια από τους τόκους» κατέληξε ο υπουργός.

Καταθέτες έσπευσαν στα Συνεργατικά Ιδρύματα για απόσυρση χρημάτων αλλά το σύστημα δεν λειτουργούσε

Δεκάδες καταθέτες έσπευσαν από νωρίς το πρωί στα Συνεργατικά Ιδρύματα, που λειτουργούν και το Σάββατο, για να αποσύρουν χρήματα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε.
Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για σήμερα τα Συνεργατικά Ιδρύματα. Πάντως όταν η λειτουργία αποκαταστάθηκε, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ποσό της εισφοράς,
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία Eurogrup - Κύπρου.
Επρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας, εξάλλου, δήλωσε ότι το σύστημα με τις πιστωτικές κάρτες λειτουργεί κανονικά.

Έκτακτη σύσκεψη υπουργών σήμερα


Το μεσημέρι θα βρίσκεται στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ στο Προεδρικό Μέγαρο συσκέπτονται ήδη εκτάκτως οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων για λεπτομερειακή ενημέρωση επί της συμφωνίας στο Eurogroup.
Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί σήμερα, ή αύριο, να υιοθετήσει νομοσχέδια για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος, που συμφωνήθηκε, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει το ΑΚΕΛ

Ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο».
Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.
Οι πιέσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν «απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε».
Σημείωσε ακόμη πως ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχθηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν».
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.
Αναφερόμενος, δε, στη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως «στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο». Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που επωφθαλμιούσαν οι ίδιοι.

ΕΔΕΚ: Επικίνδυνη εξέλιξη για την οικονομία το μνημόνιο


Απόφαση σοκ, η οποία συνιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, τη συμφωνία των Βρυξελλών για διάσωση της Κύπρου.
Ο κ. Σιζόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για μειωμένες αντιστάσεις, ενώ, όπως είπε, δεν αποκλείει να υπήρξε έμμεση συμπαιγνία εκτός, αλλά και εντός Κύπρου.
Ευθύνες επέρριψε και στην προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων.
Υποστήριξε ότι βασικός τους στόχος είναι ο έλεγχος του φυσικού αερίου και ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού στα πρότυπα προηγούμενων σχεδίων.
Πρόσθεσε ότι το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ θα συνέλθει εκτάκτως το απόγευμα για να λάβει αποφάσεις, λέγοντας ότι το κόμμα έχει δεσμευθεί πως δεν θα δεχθεί ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα καταθέσεων.

Νωρίτερα το bankingnews μετέδιδε: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρέθηκε το ολονύχτιο Eurogroup για την Κύπρο και διεκόπη για ακόμη μια φορά. Γερμανία και ΔΝΤ άσκησαν πιέσεις για haircut 10% επί των καταθέσεων, το οποίο η κυπριακή πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί. Ο Νίκος Αναστασιάδης απείλησε με αποχώρηση από τη διαδικασία... Το πιθανότερο είναι πως η συμφωνία κλείνει με επιβολή φορολογίας επί του κεφαλαίου των καταθέσεων κλιμακωτά με μονοψήφιο συντελεστή 3-7%, με αντάποδοση σε μετοχές ισόποσης αξίας. Στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 10% στο 12,5%.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες, πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακό, αν και η "τελική" απάντηση θα δοθεί μετά και την συνάντηση του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, Μιχάλη Σαρρή, και του Ρώσου ομολόγου του, Anton Siluanov, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Οι ΥΠΟΙΚ προσανατολίζονται για νέο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα...Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προσπάθησαν να επεξεργαστούν ενδιάμεση λύση πολιτικής φύσεως, για να μην πέσει άδοξα η αυλαία του Eurogroup. Πάντως, καθ' όλη τη συνεδρίαση του Eurogroup -το οποίο διεκόπη τρεις φορές για διαπραγματεύσεις- επικράτησε σιγή ιχθύος, παρά τις πολύμηνες διαβουλεύσεις για το ζήτημα της διάσωσης. Στο κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Κώστας Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και τεχνοκρατικές ομάδες της Κύπριακής Δημοκρατίας.
Με βάση πληροφορίες θα συμμετάσχει και η Ελλάδα στο πακέτο διάσωσης συμμετέχοντας μέσω του ΤΧΣ στην στήριξη των κυπριακών τραπεζών που θα επιμεριστεί αναλογικά 50% προς 50% μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου για τις ελληνικές δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών.

Συνάντηση Αναστασιάδη-Lagarde
Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών είχαν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.
Στη συνάντηση τον κ. Αναστασιάδη συνόδευσαν οι υπουργοί Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Από πλευράς ΔΝΤ, στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού στην αποστολή της τρόικας στην Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Τίποτα δεν έχει οριστεί ακόμη για το ρόλο που θα έχουν στη διάσωση το ΔΝΤ και η Ρωσία...
H ρωσική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει εάν θα παράσχει χρηματοοικονομική στήριξη στην Κύπρο, σύμφωνα με πηγή. Η Κύπρος επιδώκει να πείσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε πενταετή παράταση της προθεσμίας για την αποπληρωμή του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που παραχώρησε στην Κύπρο το 2011.
Ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ, Anton Siluanov δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα θέλει να ζητήσει από την Κύπρο να αποκαλύψει στοιχεία για τους Ρώσους ιδιοκτήτες παγίων στη χώρα. Στο πλαίσια των διαπραγματεύσεων ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ, Μιχάλης Σαρρής, αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του τη Δευτέρα.

Δηλώσεις κατά την έναρξη του Eurogroup...

Παρών στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ είναι και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi. "Δεν θέλουμε διάσωση-επίδεσμο για την Κύπρο", διεμήνυσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ξεκινώντας το Eurogroup. Στόχος είναι να μειωθεί το πακέτο στήριξης στα 10-15 δισ. ευρώ, από 17 δισ. που είχε αρχικά εκτιμηθεί, με σειρά δράσεων και μέτρων τόσο για τον τραπεζικό κλάδο όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο.
"Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια καλή λύση για την Κύπρο", τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem και προσέθεσε πως "βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης". "Θα ακούσουμε από τα τεχνικά κλιμάκια τα συμπεράσματα για την κατάσταση στην Κύπρο και στη συνέχεια θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία", σημείωσε.
Την εμπιστοσύνη του στο μέλλον εξέφρασε ο Ολλανδός αντιπρόεδρος, Lodewijk Asscher, παρά τα οικονομικά πρόβληματα της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή, ο Economist σε άρθρο του καλεί τους Ευρωπαίους να φανούν τολμηροί προκειμένου η Κύπρος να γίνει το πρώτο βήμα προς μια τραπεζική ένωση. Άλλωστε, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, ανέφερε ότι "θα ήταν ανεύθυνο να αφήσουμε την Κύπρο μόνη της", κατά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι.
Την αμφιβολία του για το αν θα επιτευχθεί σήμερα συμφωνία για την Κύπρο εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, χαρακτηρίζοντας δύσκολη τη διαπραγμάτευση. Την ίδια στιγμή, η αυστριακή ομόλογός του Maria Fekter δήλωσε πως η τελική βοήθεια για την Κύπρο θα πρέπει να περάσει από έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.
Την ελπίδα του πως μπορεί να σημειωθεί συμφωνία για την Κύπρο εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici. "Υπάρχει μία παλέτα επιλογών στο τραπέζι. Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος", ανέφερε.
Την πρόθεσή του να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βοηθήσε την Κύπρο εξέφρασε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Luis De Guinos.
Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Michael Noonan, απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τη Λευκωσία, εκφράζοντας ωστόσο τη δυσαρέσκειά του για το ενδεχόμενο αυτό.
Στην επίτευξη συμφωνίας σήμερα για την Κύπρο ελπίζει ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, J. Katainen ενώ εξίσου αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων εμφανίζεται και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean Claude Juncker, ο οποίος σε δηλώσεις του σήμερα τόνισε ότι στο σημερινό Eurogroup «δεν θα πρέπει απλά να προσεγγίσουμε την επίλυση του προβλήματος αλλά να την παρουσιάσουμε και σε ολοκληρωμένη μορφή».
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αφήσουμε να περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς επίλυση του προβλήματος της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο. «Δεν είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να ριχτούμε τυφλά σε λύσεις κουρέματος» τόνισε ο Juncker, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά.

"Πυρετός" διαβουλεύσεων
Για τον καθορισμό των λεπτομερειών του πακέτου διάσωσης και των όρων που θα το συνοδεύουν, ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδης είχε αλλεπάλληλες και μαραθώνιες επαφές του προέδρου της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδη με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy (σήμερα θα δει και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso), με ξένους ηγέτες, όπως την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel αλλά και με το διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ πρόκειται να παρουσιάσουν ένα περίγραμμα του πακέτου διάσωσης στους ειδικούς της Ευρωζώνης σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο αναμένεται να συνοδεύεται από μια σειρά μέτρων, όπως η αύξηση της φορολογίας, σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απαίτηση της τρόικας αλλά και η στάση της κυπριακής κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων οργανισμών, οι οποίοι σχετίζονται με θέματα ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο).
Άλλο κορυφαίας σημασίας ζήτημα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Ρωσία στο συνολικό πακέτο διάσωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εν λόγω περίγραμμα του πακέτου διάσωσης θα σημειώνεται η πιθανότητα παροχής οικονομικής βοήθειας και από τη Ρωσία, κυρίως μέσω της επιμήκυνσης του δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ που έχει ήδη δοθεί στην Κύπρο και η πιθανή μείωση του επιτοκίου του δανείου. Για αυτό το λόγο, ο υπ.Οικονομικών, Μ.Σαρρής αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου του. Τα αποτελέσματα των επαφών αυτών ενδεχομένως να απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και την ερχόμενη εβδομάδα.
Απαντήσεις αναμένονται και στο αίτημα της Κύπρου για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω του ελληνικού προϋπολογισμού, θέμα για το οποίο σε χθεσινές του δηλώσεις ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος και επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, Χρ.Πισσαρίδης υποστήριξε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, κομβικής σημασίας για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων θεωρούνται οι συναντήσεις ελληνικών και κυπριακών τεχνικών επιτροπών, οι οποίες επεξεργάζονται λύσεις για το θέμα των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
Εφόσον υπάρξει συμφωνία επί του προτεινόμενου πλαισίου του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί πριν από το μεσημέρι στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, η οποία θα κληθεί να αξιολογήσει κατά πόσο το σχέδιο αυτό επιτυγχάνει τη μείωση του χρέους της Κύπρου τα επόμενα χρόνια και διασφαλίζει ότι αυτό θα είναι βιώσιμο. Κατόπιν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 5 το απόγευμα για να εξετάσουν το εν λόγω πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem είχε δηλώσει πως το ύψος του κυπριακού πακέτου οικονομικής βοήθειας θα ανέλθει κοντά στα 10 δις ευρώ, από 17 δις ευρώ που υπολογιζόταν αρχικά ενώ είχε καλέσει όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία έως τα τέλη Μαρτίου. «Αυτό που ζητούμε δεν είναι μια προνομιακή, αλλά μια δίκαιη μεταχείριση» ανέφερε ο κ.Αναστασιάδης, προσερχόμενος στη χθεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Έκκληση Economist προς Ευρωπαίους: Φανείτε τολμηροί – Η Κύπρος να γίνει το πρώτο βήμα προς μια τραπεζική ένωση
Tην εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες οδεύουν σε μια ακόμα πρόχειρη διάσωση σχετικά με το θέμα της Κύπρου διατυπώνει ο Economist, ο οποίος απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους να σκεφτούν πιο τολμηρά και να προχωρήσουν στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών χωρίς να επιβαρυνθεί η κυπριακή κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Economist καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν την αναδιάρθρωση, ανακεφαλαιοποίηση και μεταρρύθμιση των κυπριακών τραπεζών με χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM), προκειμένου όπως αναφέρει «η Κύπρος να γίνει το πρώτο βήμα προς μια τραπεζική ένωση».
Ωστόσο, το βρετανικό περιοδικό υποστηρίζει πως η διάσωση της Κύπρου αποτελεί την πιο περίπλοκη διάσωση έως σήμερα λόγω του συνδυασμού των δύσκολων οικονομικών ισορροπιών με τις «σκοτεινές», όπως τις χαρακτηρίζει, γεωπολιτικές παραμέτρους, κυρίως λόγω της επιρροής της Ρωσίας στην Κύπρο και των κατηγοριών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αιτιάσεις που ωστόσο απορρίπτει η κυβέρνηση της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον Economist, ο κύριος κίνδυνος είναι η Κύπρος να βρεθεί σε μια κατάσταση όπως η Ελλάδα, με υψηλό χρέος και δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της, τη στιγμή που εμφανίζεται να έχει το τρίτο υψηλότερο ιδιωτικό χρέος στην Ευρωζώνη. Πάντως, το βρετανικό περιοδικό αναφέρει πως το «ατού» της Κύπρου είναι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αν και όπως επισημαίνει «η μετατροπή τους σε ρευστό θα πάρει πολύ χρόνο».
Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας από τη Ρωσία, ο Economist υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα η Κύπρος είναι στο έλεος της Ευρωζώνης.



Το www.bankingnews.gr από χτες ανέφερε:
Πως τα 17 δισ. ευρώ που είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου θα περιοριστούν στα 10 δισ. – Τράπεζες και φόροι στο επίκεντρο με 4 προτάσεις που εξετάζονται
Προσπάθεια να περιοριστεί στα 10 δισ. ευρώ το κόστος διάσωσης της Κύπρου, από τα 17 δισ. ευρώ, γίνεται το τελευταίο διάστημα τόσο από την Τρόικα όσο και από την νέα κυβέρνηση της χώρας, ώστε να εξομαλυνθούν οι απαιτήσεις των δανειστών που θα «εγγραφούν» στο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση του νησιού εξετάζει μία δέσμη μέτρων που θα μειώσει το ποσό της διάσωσης στα 10 δισ. , επομένως θα περιοριστεί και η δυναμική του χρέους. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ως το 2014 το δημόσιο χρέος της Κύπρου υπολογίζεται ότι πρόκειται να ανέλθει στο 150% του ΑΕΠ της χώρας, με την οικονομική βοήθεια που θα λάβει η χώρα, και αν δεν επωμιστεί μέρος του οικονομικού φορτίου ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ε.Ε. Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι η μείωση του κυπριακού χρέους στο 100% του ΑΕΠ έως το 2020.
Τι σενάρια όμως εξετάζει η χώρα;
1. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κυπριακές τράπεζες θα πουλήσουν τις συμμετοχές τους στις ρωσικές τράπεζες. Η τράπεζα Κύπρου θα πωλήσει πλήρως την συμμετοχή της στην Uniastrum bank στην Ρωσία πολύ σύντομα ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις υποχρεούται να προχωρήσει και η Λαϊκή τράπεζα. Το ποσό που μπορεί να εξοικονομηθεί από εκεί υπολογίζεται περί τα 350-400 εκατ. ευρώ.
2. Η περιχαράκωση των κυπριακών τραπεζών δεν θα περιοριστεί στην Ρωσία. Οι κυπριακές τράπεζες θα πουλήσουν τις δραστηριότητες τους και στην Ελλάδα, εξοικονομώντας περί τα 2 – 2,2 δισ. ευρώ.  Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Κύπρος ζητά επίμονα να θεωρηθούν ως ελληνικές οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ, αίτημα όμως βρίσκει την αντίθεση της Ελλάδας. Στην περίπτωση αυτή το έλλειμμα των 2-3 δισεκατομμυρίων, που παρουσιάζουν, θα θεωρηθεί ελληνικό και θα τις αναλάβει η τρόικα, που ασχολείται με την Ελλάδα.  Κατά την κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε το ΤΧΣ να εισφέρει έως 2 δις ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.
3. Παρά το γεγονός ότι οι Κύπριοι έχουν απορρίψει τις πιέσεις των Ευρωπαίων για αποκρατικοποιήσεις, φαίνεται ότι η πολιτική αυτή θα είναι αναπόφευκτη. Άλλωστε, πρόσφατα ο Γερμανός  υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, έστειλε τελεσίγραφο στην Κύπρο, ότι για να δοθεί η βοήθεια, θα πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Το ποσό που αναμένεται να αντληθεί μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.
4. Τα υπόλοιπα 4 δισ. περίπου που απομένουν μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος των 10 δισ. του πακέτου αναμένεται να προέλθουν από τη φορολογία. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι το Μνημόνιο που θα κληθεί να συμφωνήσει και να υπογράψει η κυπριακή κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά επώδυνο, όχι μόνο για τους φορολογούμενους, αλλά και για τους επενδυτές και τους καταθέτες.
Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται τα εξής:
-Αύξηση του φόρου των τόκων των καταθέσεων
-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 10% σήμερα έως το 12,5% ή το 14,5%. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Κύπρος έχει προβάλει σοβαρές αντιστάσεις σ’ αυτό το αίτημα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας πριν από περίπου 2 χρόνια.
-Επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Είναι σαφές ότι τόσο η Κύπρος όσο και η ΕΕ προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο εωσότου η χώρα καταφέρει να λάβει τα πρώτα οφέλη από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την εξόδου από την ύφεση, ωστόσο, η συνταγή που θα ακολουθηθεί δεν διαφαίνεται να αποκλίνει πολύ από αυτή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης