Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η κρίση για μια ακόμη φορά είναι εδώ – Η διαφαινόμενη ακυβερνησία στην Ιταλία, η συστημική Κύπρος και η θολή Ελλάδα επιδεινώνουν αρνητικά το κλίμα στις αγορές – Πιέσεις σε αγορές και ευρώ – Μονόδρομος η πτώση των τραπεζικών μετοχών

Η κρίση για μια ακόμη φορά είναι εδώ – Η διαφαινόμενη ακυβερνησία  στην Ιταλία, η συστημική Κύπρος και η θολή Ελλάδα επιδεινώνουν αρνητικά το κλίμα στις αγορές – Πιέσεις σε αγορές  και ευρώ – Μονόδρομος η πτώση των τραπεζικών μετοχών
(upd)Η κρίση είναι εδώ και συνεχίζει να αποτελεί το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης σκιάζοντας το ήδη ζοφερό ουρανό και προκαλώντας εντονότατες ανησυχίες στους επενδυτές.  
Το μείγμα πολιτικής και οικονομίας είναι εκρηκτικό.

Στην Ιταλία ο Berlusconi της Κεντροδεξιάς ήλεγξε την Γερουσία με 116 έδρες και Bersani 113 έδρες. Πιο συγκεκριμένα, η κεντροαριστερή συμμαχία του Βersani έλαβε το 31,6%(113 έδρες), η κεντροδεξιά συμμαχία του Berlusconi έλαβε το 30,7% των ψήφων (116 έδρες), το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo το 23,8% (54 έδρες) και οι κεντρώες δυνάμεις του Mario Monti το 9,1% (18 έδρες).
Ο Bersani της κεντροαριστεράς ήλεγξε το κοινοβούλιο με 29,59% έναντι 29,1% του Berlusconi δηλαδή βίοι αντίθετοι και ένας ανεξάρτητος κωμικός ηθοποιός ο  P. Grillo  έλαβε ποσοστά ρεκόρ 25,55% στο κοινοβούλιο και στην Γερουσία 54 έδρες.
Ο Monti o πρώην πρωθυπουργός και τεχνοκράτης σχεδόν καταποντίστηκε με ποσοστό 10,56% και συνολικά 20 έδρες στην Γερουσία ανεξαρτήτως αν δηλώνει….ευχαριστημένος.
Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ιταλία είναι η ακυβερνησία και ο κίνδυνος η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές εξέλιξη άκρως καταστροφική.
Το ευρώ, αν και προς στιγμήν καταποντίστηκε στα 1,3065 δολάρια, πλέον ανακάμπτει, κυρίως λόγω της πτώσης των υπολοίπων νομισμάτων.  Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί δείκτες δέχονται ισχυρότατες πιέσεις, με το Μιλάνο να υποχωρεί έως -4%.
Οι αγορές προβληματίστηκαν όχι για τον Berlusconi o οποίος σημειωτέον έχει πολύ δυνατό οικονομικό πρόγραμμα αλλά ανησυχούν για τον κίνδυνο ακυβερνησίας της Ιταλίας.
Με την Ιταλία σε πολιτική αστάθεια και την Ισπανία ακόμη έωλη τα προβλήματα στον Νότο όχι απλά παραμένουν αλλά επανεμφανίζονται.
Σε αυτό το μείγμα θα πρέπει να προστεθεί η μόνιμα προβληματική Ελλάδα που θα προχωρήσει σε νέο haircut νωρίτερα από ότι εκτιμάται και θα αφορά το πρώτο δάνειο. Το haircut θα είναι 30% άρα όφελος 33-35 δις ευρώ για την Ελλάδα.
Επίσης όπως ανέφερε χθες ο Γ. Στουρνάρας ο έλληνας ΥΠΟΙΚ «δεν μπορεί να προσδιοριστεί πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές».
Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία αλλά συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα της νοτίου Ευρώπης.
Σε αυτό το περιβάλλον αστάθμητων παραμέτρων πρέπει να προστεθεί και η Κύπρος.
Απέκτησε νέο πρόεδρο με ισχυρή πλειοψηφία τον Αναστασιάδη αλλά και νέο ή καλύτερο παλαιό υπουργό οικονομικών τον Μ Σαρρή υπό την έννοια ότι έχει περάσει και στο παρελθόν από το ίδιο πόστο.
Το σχήμα αυτό προέδρου και ΥΠΟΙΚ καλείται να λύσει δύο μεγάλα προβλήματα χρέος και τράπεζες.
Οι πιθανότητες να βρεθεί μια φόρμουλα μέσω ενός αυστηρού προγράμματος είναι πιθανή καθώς η νέα κυβέρνηση στην Κύπρο είναι αποφασισμένη να άρει τα αδιέξοδα.
Ωστόσο και η Κύπρος αποτελεί πηγή ανησυχίας.
Με την Νότια Ευρώπη να βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο είναι εύλογο οι επενδυτές να αναδιπλώνονται.
Σίγουρα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία θα είναι ο ισχυρός καταλύτης που αν βρεθεί λύση θα εκτονώσει την πίεση που εκ νέου σωρεύεται αν δεν βρεθεί λύση οι δυνάμεις αποσταθεροποιήσεις θα κάνουν πάλι την εμφάνιση τους.
Ειδικά στην Ελλάδα και με όρους συγκυρίας ο μεγάλος χαμένος θα είναι οι μετοχές των τραπεζών.
Οι τράπεζες ήδη δέχονται ισχυρότατες πιέσεις λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου που σχεδιάζουν.
Η παράταση που ζητούν οι τραπεζίτες στην Ελλάδα για τις αμκ  λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία  ίσως δοθεί ως εκτόνωση αλλά θα είναι μονόδρομος η πτώση των μετοχών των τραπεζών στο χρηματιστήριο.
Είχαμε επισημάνει ότι πλησιάζουν τιμές στα 0,10 ευρώ.
Υπομονή θα καταγραφούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης