Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στην Ελλάδα οι ομολογιούχοι… καταληστεύονται… και στη Ζάμπια επιβραβεύονται – Η υποσαχάρια χώρα δανείζεται με επιτόκιο 5,625% χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια που αντλεί σε υποδομές και επενδύσεις σε ορυκτούς πόρους!

tags :
Στην Ελλάδα οι ομολογιούχοι… καταληστεύονται… και στη Ζάμπια επιβραβεύονται – Η υποσαχάρια χώρα δανείζεται με επιτόκιο 5,625% χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια που αντλεί σε υποδομές και επενδύσεις σε ορυκτούς πόρους!
Μπορεί στην Ελλάδα πας ομολογιούχος να έχει καταληστευτεί στο βωμό της «προσπάθειας» μείωσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο, σε μία τριτοκοσμική αφρικανική χώρα, στη Ζάμπια, το κράτος συνεργάζεται με τους πολίτες για να καλύψει το κόστος δημοτικών υποδομών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα Lusaka, η δημοτική αρχή σχεδιάζει την έκδοση δημοτικών ομολόγων ύψους 500 εκατ. δολαρίων, από τοπικούς και ξένους επενδυτές, με στόχο να χρηματοδοτήσει την κατασκευή 3.500 διαμερισμάτων στα προάστια, και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έλλειψης στέγασης του αυξανόμενου πληθυσμού.
Τα δημοτικά ομόλογα είναι πολύ διαδεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά στις υποσαχάριες περιοχές, τα προϊόντα αυτά είναι πολύ σπάνια. Η Ζάμπια, είναι μόλις η τρίτη χώρα, μετά τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική, που έχουν εκδώσει δημοτικά ομόλογα.
Είναι εύκολο όμως να καταλάβει κανείς γιατί οι κάτοικοι της Lusaka είναι τόσο σίγουροι ότι θα πετύχουν. Η ετήσια οικονομική ανάπτυξη στη Ζάμπια είναι πάνω από το 6% την τελευταία 7ετία, λαμβάνοντας ώθηση από την κινεζική ζήτηση για τους πόρους χαλκού. Οι επενδύσεις σε νέες υποδομές εξόρυξης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ιδιαίτερα από τους Κινέζους, ενώ ήδη έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα σε δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας στον τομέα της μεταποίησης και της εξόρυξης ορυκτών. Αυτές οι κινήσεις υποστηρίζονται από μια σταθερή δημοκρατία, με το σημερινό Πατριωτικό Μέτωπο να βρίσκεται στην κυβέρνηση από τις εκλογές του 2011.
Στην πρώτη έκδοση κρατικών ομολόγων τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ζάμπια άντλησε 750 εκατ. δολάρια, με απόδοση 5,625%, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 24 φορές! Μεγέθη πολύ πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με εκείνα πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών. Τον Δεκέμβριο, το Χρηματιστήριο της Lusaka ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση ομολόγων τα οποία απευθύνονται σε τοπικές τράπεζες για να διευρυνθεί η βάση των επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης