Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο ασθενής (Ελλάδα) δεν είναι καλά – Ο προϋπολογισμός ξεπέρασε τα χειρότερα σενάρια και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ – Το Ταμείο πρέπει να αντιμετωπίσει τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ως μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης

tags :
Ο ασθενής (Ελλάδα) δεν είναι καλά – Ο προϋπολογισμός ξεπέρασε τα χειρότερα σενάρια και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ – Το Ταμείο πρέπει να αντιμετωπίσει τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ως μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης
Ο ασθενής δεν είναι καλά, σχολιάζει η στήλη Alphaville των Financial Times, με αφορμή τον προϋπολογισμό που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ Γιάννης Στουρνάρας.
Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων του προϋπολογισμού, η αναθεώρηση των στοιχείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποκάλυψαν την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας.
Η ανακοίνωση του προϋπολογισμού, αποκάλυψε πλήρως το μέγεθος της δημοσιονομικής πρόκλησης για την Ελλάδα, καθώς διαψεύστηκαν και τα χειρότερα σενάρια που φαντάζονται οι διεθνείς πιστωτές, όταν συμφώνησα στο πακέτο διάσωσης των 174 δις. ευρώ 8 μήνες πριν.
Σύμφωνα με τα στοιχεί, το χρέος θα σκαρφαλώσει στο 189% του ΑΕΠ το 2013. Ακόμη και το απαισιόδοξο σενάριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που είχε ετοιμάσει το Μάρτιο το ΔΝΤ, προέβλεπε το χρέος στο 171% του ΑΕΠ.



Όπως σχολίαζε ο Gabriel Sterne της Exotix, οι προβλέψεις του ΔΝΤ είχαν υποβαθμιστεί κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 22% σε δύο χρόνια, από το Νοέμβριο του 2010. Αυτή η πτώση εντυπωσίασε το Ταμείο και κάρφωσε την καρδιά του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Είναι ενδιαφέρον να ψάξει κανείς αν υπάρχει αντίστοιχη αναθεώρηση σε ορίζοντας 2ετίας για άλλη βιομηχανοποιημένη οικονομία, σημειώνει ο Sterne.
Παρά τη διαγραφή χρέους άνω των 100 δις. ευρώ μέσω του PSI, οι προβλέψεις του Ταμείου για το ονομαστικό χρέος του 2013, είναι μόλις 1% χαμηλότερα από τις προ διετίας προβλέψεις.  
Στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ προβλέπει το χρέος επί του ΑΕΠ για το 2014 στο 180% έναν 139% που ήταν η εκτίμηση πριν από το PSI δύο χρόνια πριν. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά λάθη που έχει διαπράξει το Ταμείο, εκτιμά ο αναλυτής.







Το ΔΝΤ εμφανίζεται όλο και πιο ρεαλιστικό, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να διαμορφωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.



Για την ιστορία, ο Sterne δεν εκτιμά ότι η υψηλότερη φορολογία θα είχε βοηθήσει στα έσοδα. Η λύση σύμφωνα με τον ίδιο, έγκειται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει τους  Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς ως μέρος του προβλήματος και λιγότερο ως μέρος της λύσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης