Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο μαύρος ιππότης της καταστροφής ήρθε και σκορπά τον θάνατο - Έρχεται βουτιά του S&P στις 450 μονάδες ή πτώση 57%!

 Ο μαύρος ιππότης της καταστροφής ήρθε και σκορπά τον θάνατο  - Έρχεται βουτιά του S&P στις 450 μονάδες ή πτώση 57%!
Μέρες... 1987 προβλέπει για το άμεσο μέλλον του δείκτη S&P 500 της Wall Street ο μακροοικονομικός σύμβουλος της Societe Generale, Albert Edwards. Τότε ο συγκεκριμένος δείκτης εκινείτο λίγο κάτω από τις 500 μονάδες.
Ο Αμερικανός αναλυτής σκιαγραφεί τα οικονομικά δεδομένα κάπως... εκκεντρικά και ανατρεπτικά. “Είναι σαν να έρθει ο Μαύρος Ιππότης που σκορπά το θάνατο και να εισβάλει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης!”. Πράγματι, μια ενδεχόμενη πτώση του S&P 500 κατά περίπου... 600 μονάδες χονδρικά από τα επίπεδα στα οποία κινείται τώρα θα είναι... χωρίς αλεξίπτωτο
Πρόκειται για καταστροφολογικό σενάριο; Ο Edwards απαντά. Οι επενδυτές αξιολογούν πλέον την παραμικρή πληροφορία. Δεδομένου του γεγονότος ότι η παγκόσμιες αγορές έχουν ήδη βιώσει μια σοβαρή κρίση, η υπομονή εντός των χρηματιστηρίων, σύμφωνα με τον μακροοικονομικό σύμβουλο της Societe Generale είναι δυσεύρετη.
Δεν αποκλείεται συνεχόμενα αρνητικά νέα από πλευράς ΗΠΑ να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και μαζικές πωλήσεις μετοχών. Ο Edwards στηρίζει το επιχείρημά του στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε ΗΠΑ και Ιαπωνία και που είναι σαφώς χειρότερη της ανάλογης κατάστασης στις αρχές της δεκαετίας του '90. Επισείει την προσοχή όλων στην αναγκαιότητα παρέμβασης της Bank of Japan στην αγορά χρήματος που είχε χρόνια να συμβεί. “Βρισκόμαστε πλέον σε χρόνια ύφεσης και δυσανάλογα με τα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν και πάλι ο S&P 500 ήταν κοντά στις 450-500 μονάδες, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τα μακροοικονομικά στοιχεία για να εμφυσήσουν με άνεμο αισιοδοξίας της αγορές”.
Ο Edwards δεν βλέπει να προλαβαίνει η Κίνα να παίξει, ως τρίτος πόλος, ρόλο ηγέτη στις παγκόσμιες χρηματαγορές, πριν την κατάρρευση. Φέρνει ως παράδειγμα την κατρακύλα του δείκτη της Σανγκάης μέσα στον Ιούνιο μόνο και μόνο λόγω των εκτιμήσεων των οίκων αξιολόγησης και όχι στην ουσία από πραγματικά οικονομικά δεδομένα, τα οποία εν τέλει προέκυψαν αργότερα.
Τα καθημερινά επιχειρηματικά νέα στις ΗΠΑ, εξετάζονται πλέον από πάρα πολλές σκοπιές, σύμφωνα με τον Albert Edwards. Ιδού το σενάριο της πρώτης... βουτιάς του S&P 500: “Περιμένω πολλές μετοχές να ξεφουσκώσουν στον S&P 500. Η όλη κατάσταση με τις εξαγορές των μικρότερων εταιρειών από τις μικρότερες θα φέρει προ των ευθυνών τους όσες εταιρείες δεν κατάφεραν τελικά να αγοράσουν. Οι μετοχές τους θα χάσουν πολύ από την αξία τους, αφού οι σαφώς περισσότεροι σε σύγκριση με το παρελθόν χρηματιστές αναλύουν τα πάντα. Στην αγορά επικρατεί φόβος και οι επενδυτές θα πουλήσουν αμέσως. Βλέπω τις 750-800 μονάδες ως το... πρώτο επίπεδο στάσης του S&P 500 πριν επέλθει περαιτέρω πτώση”.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος συμφωνεί πως τα ομόλογα αποτελούν περισσότερο προσοδοφόρα αγορά πλέον από τα χρηματιστήρια. Διαφωνεί όμως ότι η επένδυση αυτή έχει πάρει ήδη τον χαρακτήρα γενικευμένης πραγματικής τάσης.
“Μην ξεχνάμε πως οι αγοραστές ομολόγων στην πραγματικότητα περιορίζονται ακόμα στα κράτη, τις τράπεζες και τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους. Πιστεύω πως θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να στραφεί το ευρύ κοινό στην αγορά των ομολόγων. Τι θα γίνει όμως όταν οι μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί επενδυτές αντιληφθούν το συμφέρον τους και θελήσουν να ξεφορτωθούν μετοχές και να αγοράσουν ομόλογα; Και φυσικά αυτό δεν θα γίνει από έναν – δυο, ούτε και από τη μια μέρα στην άλλη. Επειδή εκτιμώ ότι θα αργήσει ακόμη, πιστεύω ότι τα φαινόμενα αυτά θα πάρουν μαζική έκταση αφότου ο S&P 500 έχει υποχωρήσει στις 700 μονάδες και θα είναι το τελευταίο χτύπημα του... Μαύρου Ιππότη που θα ρίξει τον δείκτη στις 450 μονάδες”.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης