Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δραματικοί τόνοι από τον Rajoy - Δύσκολο για την Ισπανία να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της - Η λιτότητα δεν συνιστά επιλογή, αλλά υποχρέωση - Πρώτα τα νέα μέτρα της ΕΚΤ και μετά η απόφαση για ευρωπαϊκή βοήθεια

tags :
Δραματικοί τόνοι από τον Rajoy - Δύσκολο για την Ισπανία να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της - Η λιτότητα δεν συνιστά επιλογή, αλλά υποχρέωση - Πρώτα τα νέα μέτρα της ΕΚΤ και μετά η απόφαση για ευρωπαϊκή βοήθεια
(upd5)Στην τρέχουσα συγκυρία είναι πολύ δύσκολο για την Ισπανία να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, δηλώνει σε δραματικούς τόνους ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Rajoy, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί. Ο Ισπανός πρωθυπουργός παραδέχεται πως η Ισπανία αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ καθιστά επιτακτική την ανάγκη μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
"Η λιτότητα και η μείωση του ελλείμματος δεν συνιστούν επιλογή, αλλά αντίθετα υποχρέωση", διαμηνύει ο Rajoy για να προσθέσει πως η Ισπανία θα πρέπει να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με λογικά επιτόκια.
"Η μείωση του ελλείμματος είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας", υποστηρίζει.
Παράλληλα, ο Rajoy προειδοποιεί πως η Μαδρίτη δεν μειώσει το έλλειμμά της, κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της...
"Έγκειται σε εμάς να μειώσουμε έλλειμμα και χρέος και να προχωρήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", σχολιάζει.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως απέστειλε επιστολή προς τους προέδρους της ΕΕ και της Κομισιόν, Rompuy και Βarroso, στην οποία αναλύει τις θέσεις του για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Ο Rajoy ζητά περισσότερη ενότητα στην Ευρωζώνη και συμφωνία για μια πραγματική τραπεζική ένωση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
"Οι περισσότερες ισπανικές τράπεζες είναι φερέγγυες", σπεύδει να σχολιάσει μεταξύ άλλων.
Ο Rajoy δήλωσε πως δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό, εξηγώντας πως πρώτα θα πρέπει να ανακοινώσει τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η ΕΚΤ και μετά η Ισπανία, αφού τα αξιολογήσει, θα πράξει αναλόγως.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Έντονη είναι η φημολογία την τελευταία ώρα στην αγορά πως η Ισπανία αναμένεται εντός της ημέρας να καταθέσει επίσημο αίτημα για στήριξη στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (ΕFSF).
Kατά τις πληροφορίες, η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται εντός της ημέρας να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα γνωστοποιήσει πως καταθέτει αίτημα για στήριξη από τον EFSF, προκειμένου ο μηχανισμός να παρέμβει, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα.
"Δεν έχει κατατεθεί κανένα επίσημο αίτημα στον EFSF για αγορές ομολόγων", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
Πολύ κοντά στο να λάβουν εξωτερική βοήθεια βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία, εκτιμούσε πριν από λίγα 24ωρα η Barclays, η οποία ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι οι δύο χώρες θα καταθέσουν αίτημα εντός της εβδομάδας στον EFSF για να παρέμβει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους.
Η Barclays, ωστόσο, εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας ανακοίνωσης θα ήταν πιθανόν περιορισμένη, δεδομένων των περιορισμένων κεφαλαίων του EFSF, όμως, θα μπορέσει να παρέχει έτσι μια γέφυρα προς την ενεργοποίηση του ΕSM και των δόσεων του ΔΝΤ.
Επίσης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Nomura, ο πιο εύκολος τρόπος για την παροχή βοήθειας προς την Ισπανία και την Ιταλία, είναι μια ευέλικτη πιστωτική γραμμή μέσω του EFSF με πυρομαχικά έως 150 δισ. ευρώ συνολικά τις δύο χώρες.
Ο EFSF θα μπορεί έτσι να αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά και να καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης των δύο χωρών μέχρι το τέλος του χρόνου.
Κι όταν ενεργοποιηθεί ο ESM; Οι αναλυτές τονίζουν ότι θα είναι ενδεχομένως δύσκολο να αλλάξουν το κλίμα της αγοράς. Στην πραγματικότητα, ο ESM πιθανόν να συναντήσει προβλήματα πρόσβασης στην αγορά εάν και η Ιταλία και η Ισπανία ζητήσουν αργότερα βοήθεια, όπως αναμένεται.
Υπό συζήτηση είναι για τη Nomura η παροχή άδειας για τραπεζική λειτουργία στον ESM, κυρίως γιατί η ΕΚΤ έχει ήδη επισημάνει ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα, θεωρείται πιθανή επιπλέον στήριξη στον τομέα των collateral, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και νέας μείωσης των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης