Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εν μέσω φημών για deal της Eurobank με Alpha bank η άνοδος στο ΧΑ - Καταλύτης τα stress tests - Προβλέπουν βελτίωση Goldman Sachs - Εντολές αγοράς από CS και Citigroup

Εν μέσω φημών για deal  της Eurobank με Alpha bank η άνοδος στο ΧΑ - Καταλύτης  τα stress tests - Προβλέπουν βελτίωση  Goldman Sachs  - Εντολές αγοράς από CS και Citigroup
(upd9)Άλμα κατέγραψαν οι ελληνικές τράπεζες εν μέσω φημών που διαψεύδονται  ότι υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ της Alpha bank και της Eurobank με αντικείμενο συγχώνευση μέσω ανταλλαγής μετοχών.
Ωστόσο αυτή η φημολογία διαψεύδεται εκατέρωθεν από τις διοικήσεις των τραπεζών. Δεν μπορούν να υπάρξουν συνέργιες μεταξύ των τραπεζών στην εσωτερική αγορά δηλώνουν με νόημα στελέχη τόσο της Eurobank όσο και της Alpha bank.
Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι υπάρχει σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής με την Eurobank που επίσης διαψεύδονται. 
Στο ΧΑ σημειώθηκε  ένα ανοδικό ξέσπασμα 2,66% με τον δείκτη να κινείται  υψηλότερα των 1600 μονάδων, στις 1612 μονάδες  με τις τράπεζες να βρίσκονται για μια ακόμη μέρα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η μετοχή της Eurobank σημείωσε  ράλι 7% η Alpha bank άνοδος 8% η Εθνική άνοδος 4,8% περίπου.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα η Credit Suisse έχει σημειώσει την μεγαλύτερη κινητικότητα με εντολές 760 χιλ στην Alpha, 490 χιλ στην Εθνική και 250 χιλ στην Eurobank.
Ακολούθησε η Citigroup με 120 χιλ σε Alpha, 100 χιλ στην Εθνική και 140 χιλ στην Eurobank. Κινητικότητα επέδειξε και η Barclays 110 χιλ μετοχές στην Εθνική.
Σε υψηλό μιας εβδομάδας έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να καταγράφουν ισχυρά κέρδη, εν μέσω κλίματος έντονης αισιοδοξίας, λόγω αρκετών θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων και ενθαρρυντικών μακροοικονομικών στοιχείων που αναπτερώνουν τις ελπίδες για την ανάκαμψη.
Μειώνεται η νευρικότητα, εν αναμονή των stress tests, αναφέρουν οι αναλυτές.
Στο +2,02% τερμάτισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600.
Άλμα 3,05% για τον CAC στο Παρίσι. Στο +2,5% τερμάτισε ο DAX και στο +1,9% ο FTSE 100.
Στα 1,29 δολάρια το ευρώ, στον απόηχο του κλίματος ευφορίας που κυριαρχεί.
Στο 2% τα κέρδη στη Wall. Μάκρο και αποτελέσματα «έδωσαν φτερά» στους αμερικανικούς δείκτες....

Όμως όλο το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στα stress tests των 91 τραπεζών που θα ανακοινωθούν αύριο.
Αν τα stress tests καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι ασφαλείς και σταθερές θα έρθει μεγάλη πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές.
Οι επενδυτές θα τα εκλάβουν ως τεστ συγκάλυψης των προβλημάτων και επικοινωνιακά η όλη προσπάθεια θα αποτύχει.....
Αν αντιθέτως τα stress tests αναδείξουν προβλήματα τότε είναι πολύ πιθανό μια ή δύο μέρες να υπάρξει αρνητική αντίδραση αλλά η αγορά να το εκλάβει ως διαδικασία εξυγίανσης και εν συνεχεία να αντιδράσει θετικά.
Το παράδειγμα στις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι οι επενδυτές ζητούν ξεκάθαρα την αλήθεια.
Στα stress tests που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ οι 10 από τις 19 τράπεζες είχαν τεράστιο κεφαλαιακό πρόβλημα.
Όταν ανακοινώθηκαν τα stress tests υπήρξε αρνητική επίδραση στα χρηματιστήρια αλλά γρήγορα οι επενδυτές άλλαξαν στρατηγική τα εξέλαβαν ως αφορμή για αλλαγή τάσης στην αγορά και έτσι σημειώθηκε σημαντικό ράλι στην wall.
Το στοίχημα για την πορεία των αγορών είναι μεγάλο.
Πάντως αν βγουν όλα τέλεια τότε ο αρνητικός αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγάλος, αν αποτυπώσουν την πραγματικότητα μόνο τότε η αγορά θα τα εκλάβει θετικά.
Η Goldman Sachs πάντως υποστηρίζει ότι τα stress tests θα αποκαταστήσουν την διαφάνεια και την σταθερότητα των ευρωπαικών τραπεζών, ενώ βλέπει και ράλι στα ομόλογα.
Από την πλευρά της είναι πιο αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα η Citigroup.
Στην εσωτερική αγορά το ΧΑ έδειξε ότι πλησιάζει πλέον τα υψηλά του επίπεδα, οι ξένοι σταμάτησαν τις μαζικές αγορές με επιθετικό τρόπο και πλέον αναμένουν τα stress tests.
Ωστόσο οι  μεγάλες εντολές στην Alpha bank συνεχίζονται μέσω της Citigroup αλλά όχι με τον ρυθμό των προηγούμενων ημερών.
Η Alpha bank κινείται πάνω  από την ζώνη των 5 ευρώ στα 5,22 ευρώ  με σχετικά καλό όγκο αλλά χαμηλότερο των προηγούμενων ημερών.
Η Εθνική έκλεισε στα  11,10  ευρώ αν και το τεχνικό σημείο βρίσκεται πλέον στα 11,5 ευρώ εφόσον διασπάστηκαν τεχνικά σημεία όπως τα 10,8 και 11 ευρώ. 
Στα διεθνή χρηματιστήρια από τεχνικής άποψης οι αγορές είναι υπεραγορασμένες και τεχνικά οδεύουν σε διόρθωση.
Στην αγορά ομολόγων σταθεροποιητικές τάσεις με το spread στις 788 μονάδες βάσης, ενώ τα CDS στις 790 μονάδες βάσης χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Το ευρώ στα 1,2870 δολάρια με χαμηλό 1,2750 όπου χαρακτηρίζεται κρίσιμο τεχνικό σημείο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης